Reitangruppen

Lageret med Norges smarteste energisystem ligger i Rogaland

Del

Når REMA 1000 åpner ny distribunal er det med et innovativt miljøkonsept som allerede har fått internasjonal oppmerksomhet fra Verdensbanken.

- Vår ambisjon har vært å flytte grenser for smarte energiløsninger. Dette miljøkonseptet gir oss muligheten til å benytte fornybar energi på en banebrytende og effektiv måte. Kort og godt er det kortreist energi som er høstet miljøvennlig, lagret effektivt og brukt smart, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i REMA 1000.

Lageret på 26 000 kvadratmeter vil forsyne REMA-butikker på Sør-Vestlandet med varer.

I snitt vil 980 paller kjøre ut av distribunalen hver dag. Utviklingen av et bygg som sikrer effektiv og miljøvennlig drift har stått sentralt og teknologi som sikrer halvautomatisering er tatt i bruk. 

Beliggenheten på Vagle i Sandnes sikrer effektiv logistikk til alle butikkene. I tillegg gjør nærheten til jernbanen det mulig å flytte 70 prosent av inntransporten fra vei til elektrisk tog.

- I REMA 1000 er vi opptatt av å drive både effektivt og miljøvennlig. Vår holdning er at vi skal handle raskere og gjøre mer enn det som forventes av oss, uten at det går på bekostning av kostnadseffektivitet. Dette prosjektet er et eksempel på hvordan vi med innovativ teknologi kan spare både kostnader og energi, noe som kommer både miljøet og kundene til gode, sier Reitan.

Første i Norge som sikrer lagring og utnyttelse av solkraft

Da produksjon og bruk av solkraft er en utfordring i et land med varierende vær, har nye muligheter for å nyttiggjøre seg av den fornybare energien stått sentralt. Innovasjonen ligger i hvordan bygget lagrer energi og ved hjelp av blant annet værvarsel forutser eget forbruk og produksjon. På denne måten kan den fornybare energien utnyttes mer effektivt enn hva som gjøres i dag. 

Bygget har 6337 kvadratmeter med solceller på taket og energien som generes forvaltes i et system som kombinerer elektrisk og termisk lagring. Kombinasjon av innovative elementer med intelligent styring danner et lokalt energikretsløp der tilgjengelige ressurser utnyttes maksimalt.

Dagligvarekjedens miljøkonsept har allerede fått internasjonal oppmerksomhet fra Verdensbanken samt en nominasjon til Smartgridsenterets Innovasjonspris. Det er første gang denne type løsning benyttes i Norge og prosjektet har fått tildelt støtte fra Enova.

Opptil 100 prosent selvforsynt med fornybar energi

Bygget produserer 840.000 kWh miljøvennlig solkraft årlig noe som tilsvarer årsbehovet til 40 eneboliger. Ved hjelp av intelligente valg basert på værdata, prissignaler i energimarkedet og prediksjon av byggets fremtidige energibehov sikres effektiv energibruk.

Systemet tar også hensyn til gevinst ved effektutjevning og variasjoner i strømpris. En tilleggseffekt er dermed at belastningen på kraftnettet reduseres.

Solkraftverket har en installert effekt på 1 MWp. Totalt dekker dette 25 prosent av det årlige energibehovet og i perioder drives bygget kun på solkraft.    

Byggherre er Login Vagle AS med SV Betong AS som hovedentreprenør.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Reitangruppen

Reitangruppen
Reitangruppen
Lade Gaard, Lade Alle 40
7041 Trondheim

73 89 10 00http://www.reitangruppen.no

Reitangruppens visjon er å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. Reitangruppen omsatte i 2018 (inkl. franchiseomsetning) for 95 milliarder kroner, sysselsetter 38 000 mennesker i Norden og Baltikum, og er med dette blant Norges ti største selskap og en synlig aktør i Nord-Europas arbeidsliv.

Reitangruppen består av fem forretningsområder: REMA 1000, Reitan Convenience, Uno-X Energi, Reitan Eiendom og Reitan Kapital. 

Følg saker fra Reitangruppen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Reitangruppen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Reitangruppen

Håkon Bleken utstillingsåpning Britannia Hotel torsdag 13 juni kl. 18.30.11.6.2019 15:34:15 CESTPressemelding

Håkon Bleken er første kunstner ut i Britannia Hotel sitt nye kunstprogram i en storslått utstilling produsert av Dora3 og kuratert av Stein Slettebak Wangen. I en alder av 90 år er Bleken fortsatt like produktiv i sine tre atelierer og høster kanskje større anerkjennelse enn noensinne for sin kunst. En stor del av bildene har frem til nå vært i kunstnerens eie selv om de tidligste ble produsert for nærmere 50 år siden. Jeg vil at dette skal bli den fineste utstillingen min, sier Bleken i boken som utgis i forbindelse med Britannia-utstillingen. Han mener Odd Reitan og hotellet fortjener en slik hilsen etter restaureringen. Samtidig vil han vise topparbeider fra hele sitt kunstnerskap i hjembyen i anledning at han fylte 90 år i januar.

Stabil vekst for Reitangruppen13.5.2019 10:00:26 CESTPressemelding

Reitangruppen omsatte i 2018 for NOK 95 mrd. inkludert franchisetakers omsetning. Økningen på NOK 6 mrd. tilsvarer en vekst på 6,6% mot året før. Med et utgangspunkt i Midt-Norge har Reitangruppen blitt en internasjonal aktør med virksomhet i syv land. Mer enn 40% av omsetningen skjer utenfor Norge, og aldri før har så mange kunder funnet veien til Reitangruppens utsalgssteder i Norden og Baltikum. Kontantstrøm fra drift (EBITDA) ble NOK 4,7 mrd. og driftsresultatet ble NOK 3,3 mrd.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom