Plan International Norge

Stadig flere barn nektes livreddende nødhjelp

Del

Det har vært en «sjokkerende» økning i antall barn som nektes hjelp i humanitære kriser, ifølge FN. – Det er provoserende og fortvilende å se mangelen på respekt for barns liv, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. Plan International / Anthony Huus

Fra Gaza til Sudan og Haiti er bildet det samme: Stadig oftere ser man at sivile nektes tilgang til livreddende nødhjelp, og mange aktører strekker seg langt for å forhindre at hjelpen kommer frem. Konsekvensen er at stadig flere barn ikke får den hjelpen de trenger. Det kommer frem av data innsamlet av FNs spesialrepresentant for barn i væpnet konflikt.  

– Hver eneste dag dør barn som kunne ha vært reddet om de hadde fått tilgang til grunnleggende nødhjelp, og mange flere får ødelagt livene sine for alltid. I Gaza er titusenvis av barn skadet og en hel generasjon traumatisert av krig, i Sudan er det flere barn på flukt enn noe annet sted i verden og i Haiti vokser barn opp med ekstrem vold og usikkerhet, sier Kari Helene Partapuoli.  

Må få hjelp før det er for sent 

Minst et tjuetalls barn skal hittil ha dødd på grunn av mangel på mat i Gaza, og ett av tre barn under to år i nord på Gazastripen lider av akutt underernæring. Tallet har doblet seg de siste to månedene. Samtidig står det kilometerlange køer med lastebiler fylt med nødhjelp på egyptisk side av Rafah-overgangen, og rekordmange hjelpearbeidere blir drept mens de forsøker å gjøre jobben sin.  

I Sudan har den ekstreme volden og hindringer for dem som skal levere nødhjelp gjort en allerede vanskelig situasjon verre. Det rapporteres om rekordhøye nivåer av underernæring. Samtidig er det vanskelig for dem som trenger hjelp å komme seg til steder hvor de kan få det.  

– Barn i krig blir vitne til grusomme ting, og mange av dem blir også utsatt for vold og overgrep selv. Likevel er det mulig for de fleste å komme seg igjen og leve gode liv, men da må de få tilgang til hjelp før det er for sent. De må få livreddende nødhjelp når de trenger det, og de må få støtte etter at krigen tar slutt. Lidelsene fortsetter ofte lenge etter at våpnene er lagt ned, sier Partapuoli.  

Gutter og jenter rammes ulikt 

Vold rammer jenter og gutter ulikt, og i krig og konflikt svekkes strukturene og systemene som vanligvis beskytter barn.  

– Ofte er det jentene som rammes hardest i krig og konflikt. De er de siste som spiser og de første som blir tatt ut av skolen, og blir ofre for mer diskriminering, økt kjønnsbasert vold og barneekteskap. For å overleve og ta vare på familiene sine, kan tenåringsjenter bli tvunget ut i prostitusjon eller bli ofre for menneskehandel, sier Partapuoli.  

Kontakter

Om oss

Plan International Norge er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som setter jenter først, gjennom både langsiktig utviklingsarbeid og nødhjelp. Plan jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi er tilstede i mer enn 80 land og 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.

Følg pressemeldinger fra Plan International Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye