Folketrygdfondet

Folketrygdfondet har passert 350 milliarder kroner

Del

Statens pensjonsfond Norge, som Folketrygdfondet forvalter, fikk et resultat på 36 milliarder kroner i 2023. Dette tilsvarer en avkastning på 11,40 prosent. Fondskapitalen var 354 milliarder kroner ved utgangen av året.

Foto: Folketrygdfondet

Totalt for 2023 var avkastningen 1,5 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen. Dette var tiende året på rad Folketrygdfondets aktive forvaltning har levert meravkastning. Siden 2007 utgjør meravkastningen nå nesten 15 prosent av fondets verdi.

- Vi leverer det nest beste resultatet i fondets historie i 2023, men dette må sees i sammenheng med verdifallet i 2022. Vi er fornøyde med igjen å levere høy meravkastning i både aksje- og renteporteføljen. Vår forvaltning har også levert gode resultater over tid, sier administrerende direktør, Kjetil Houg.

Nøkkeltall fra rapporten

  • Avkastningen til aksjeporteføljen var på 13,56 prosent i 2023. Det er 1,12 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen for aksjer.
  • Avkastningen til renteporteføljen var på 8,15 prosent. Det er 2,00 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen for renter.
  • Folketrygdfondets aktive forvaltning har siden 2007 bidratt med over 52 milliarder kroner i meravkastning til fellesskapet.
  • De siste ti årene har Statens pensjonsfond Norges avkastning vært på 7,82 prosent årlig, noe som betyr at Folketrygdfondet har slått referanseindeksen med 0,94 prosentpoeng årlig i samme tidsperiode.
  • Statens pensjonsfond Norge hadde en avkastning på 4,10 prosent i fjerde kvartal.

Eierskapsutøvelse

Folketrygdfondet er en ansvarlig forvalter i tråd med mandatet fastsatt av Finansdepartementet, og har tydelige forventninger til selskapene i porteføljen. I 2023 stemte Folketrygdfondet på 155 generalforsamlinger og hadde 221 dialogmøter med selskaper. I tillegg stemte Folketrygdfondet på 12 obligasjonseiermøter og hadde 175 møter med obligasjonsutstedere.

- Vår ambisjon er at selskapene skal oppleve oss som en god eier og kreditor som bidrar til langsiktig verdiskaping, sier Houg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Mer info


FAKTA OM FOLKETRYGDFONDET

    • Folketrygdfondet er en aktiv, langsiktig og ansvarlig investor som forvalter Statens pensjonsfond Norge og Statens obligasjonsfond.
    • Folketrygdfondet er den største institusjonelle investoren på Oslo Børs og utgjør ca. 10 prosent av hovedindeksen.
    • Kapitalen er også investert i Sverige, Danmark og Finland, og investeres i både aksjer og rentepapirer.
    • Referanseindeksen som er fastsatt av Finansdepartementet har 60 prosent i aksjer og 40 prosent i rentepapirer, fordelt på 85 prosent i Norge og 15 prosent i resten av Norden.
    • Folketrygdfondet ble etablert i 1967 for å forvalte overskuddene i folketrygden, og i løpet av de 12 første årene ble det overført 11,8 milliarder kroner til fondet. Trygdeytelsene økte utover 70-tallet og siden 1979 har det ikke vært overskudd å sette inn i fondet, og med unntak av at kontolånsordningen på ca. 100 mrd. kroner ble avviklet i 2006, er det heller ikke tatt kapital ut.

    Følg pressemeldinger fra Folketrygdfondet

    Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Folketrygdfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

    Siste pressemeldinger fra Folketrygdfondet

    I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

    Besøk vårt presserom
    HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye