Handel og Kontor i Norge

Tvilsomt demokrati i Expert

Del

HK er gjort kjent med at Expert i en pressemelding hevder de har hatt demokratiske avstemninger i sine butikker. – Å hoppe bukk over tillitsvalgte på denne måten er i strid med spillereglene i arbeidslivet, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes.

Forbundsleder Trine Lise Sundnes
Forbundsleder Trine Lise Sundnes

Expert fortsetter å angripe kollektive forhandlinger gjennom sin opptreden. De såkalte avstemningene om videreføring av tariffavtalene har blant annet foregått på følgende måte:

• Avstemningene skjer etter en intern presentasjon der Experts prestasjonslønnsystem omtales i positive vendinger av ledelsen, og tariffavtalen snakkes samtidig ned.

• Åpne avstemninger der ansatte og ledelsen kan se hvem som stemmer for og mot det ene eller andre uten at fagforeningene har blitt involvert på forhånd.

• Medlemmer av HK blir tatt til side av ledelsen og får beskjed om at "dette går dere for ". Det ligger i luften at om ikke de stemmer "riktig", ødelegger de for ledelsen.

– Flere av medlemmene avviser at det har vært noen avstemning i det hele tatt. Jeg er imponert over fagorganiserte på alle de butikkene som har stått opp mot ledelsen og forsvart tariffavtalen, sier Trine Lise Sundnes

En tariffavtale er en kollektiv avtale mellom virksomheten og fagforeningen. Opprettelse og videreføring av tariffavtalene skjer i dialog mellom partene. Arbeidstvistloven regulerer prosessen og Hovedavtalen spillereglene. HK tar utgangspunkt i vårt medlemsgrunnlag og våre medlemmer som ønsker tariffavtale i dette arbeidet. Vi vil forholde oss lojalt til dette.

– Ikke alle som setter ordet demokrati foran et utsagn oppfyller ordets betydning slik vi kjenner det i Norge. Det er åpenbart for oss at Expert har avkrevd svar av sine ansatte på sviktende grunnlag uten å gjøre de kjent med de økonomiske konsekvensene, uttaler forbundsleder Trine Lise Sundnes.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forbundsleder Trine Lise Sundnes
Forbundsleder Trine Lise Sundnes
Last ned bilde

Om Handel og Kontor i Norge

Handel og Kontor i Norge
Handel og Kontor i Norge
Torggata 12
0181 Oslo

+47 23 06 11 80http://www.hkinfo.no/

Handel og Kontor i Norge (HK) ble stiftet i 1908 under navnet Den Underordnede Handelsstands Landsforbund i Kristiania. På dette tidspunktet var det 2.175 medlemmer. Handel og Kontor i Norge (HK) er i dag LOs tredje største forbund med over 70.000 medlemmer. HKs medlemmer kommer fra en rekke bransjer. Vi organiserer innen: handels-, industri-, håndverk-, luftfart-, forlag-, kontor-, administrasjon-, finans- og servicevirksomhet.

Følg saker fra Handel og Kontor i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Handel og Kontor i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Handel og Kontor i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom