Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Tradisjonen med julebaking står fortsatt sterkt

Del
Hele 8 av 10 nordmenn baker julekaker til jul. Tradisjonen er slitesterk og noe vi ønsker å ivareta. Folk i alderen 30-39 år baker aller mest, nesten 1 av 4 i denne gruppen baker fire slag eller flere til jul.
Krumkaker er julekakefavoritten hos det norske folk. Foto: Melk.no
Krumkaker er julekakefavoritten hos det norske folk. Foto: Melk.no

– Dette kan nok skyldes at mange har småbarn og vil opprettholde juletradisjonene sammen med barna, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).Ser vi på tall fra ti år tilbake, har andelen som baker 4 slag sunket noe.

18 % bakte 4 slag den gang, mens det i dag bare er 14 %. Samtidig er andelen som baker ett slag økt fra 5 % til 7 %, og det er også flere som baker to slag; her har det vært en økning fra 12 % til 15 %. Totalt sett ser det altså ut til at vi baker like mye som før, bare færre slag. Det er også blitt mer legitimt å kjøpe julekaker enn tidligere, og kvaliteten på disse har også blitt mye bedre.

Krumkaken tar førsteplassen blant julekakene
Krumkake er julekakefavoritten til hver åttende nordmann. Pepperkake og kransekake følger på en delt 2. plass med 9 % hver, og deretter lefse og smultring med 6 % hver. De over 50 foretrekker krumkaker (16 %) og kransekaker (13 %), mens de unge på 18-29 år foretrekker pepperkaker (12 %). Men vi ser et stort mangfold av julekaker som bakes rundt i de tusen hjem.

Vi vil ha ekte smør i julekakene
Dobbelt så mange av oss (52 %) foretrekker å bake julekaker med ekte meierismør som dem som helst vil bruke margarin (26 %). Og hele 45 % foretrekker å spise kaker med smør mot bare 12 % som foretrekker margarin. Det er altså fire ganger så mange smørelskere blant kakemumserne.
– Dette er ikke overraskende, da smør er en stor smaksforsterker i småkakene og gjør dem sprø og holdbare, sier kokk og matfaglig konsulent Marianne Hayes Antonsen i Melk.no. Tall viser da også at smørsalget i Norge har økt med 7,5 % siste året.

Riskrem er juledessert-favoritten
Riskrem er den mest populære desserten på julaften og da særlig på Sørlandet. Nesten tre av fem (58 %) sørlendinger spiser riskrem på julaften, fulgt av vestlendingene der halvparten (49 %) må ha denne desserten. Mer enn fire av ti nordmenn (43 %) spiser riskrem på julaften.

– Riskrem er en dessert som nesten utelukkende spises i julen – og aller helst på selve julaften, sier Ida Berg Hauge.

Riskremen er den litt enklere norske varianten av danskenes ris à la mande, en dessert som også er utgangspunktet for svenskenes ris à la Malta. Alle tre er populære desserter som hører julen til.

Mens riskrem er jevnt fordelt på alder, spiser de på 50+ dobbelt så mye multekrem som de yngre på 18-29 år (29 % mot 14 %). Flere spiser multekrem i Nord- og Midt-Norge enn i resten av landet; hver fjerde trønder og nordlending MÅ ha multekrem på tallerkenen på julaften. Andre desserter vi spiser på julaften, er karamellpudding (7 %), is/iskake (7 %) og fruktsalat (4 %).

Landsrepresentativ undersøkelse på 1000 intervjuer gjennomført på web i uke 48 av Norstat på oppdrag av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Her finner du tips og inspirasjon til jul: http://www.melk.no/jul/

Fakta

  • Hele 8 av 10 nordmenn baker julekaker til jul, og folk i alderen 30-39 år baker aller mest. Nesten hver femte av disse baker fire slag til jul.
  • Vi vil ha ekte smør i julekakene. Dobbelt så mange (52 %) foretrekker å bake julekaker med ekte meierismør som dem som helst vil bruke margarin (26 %).
  • Riskrem er den mest populære desserten på julaften, mer enn fire av ti (43 %) foretrekker denne. På en solid annenplass kommer multekrem, som spises av hver femte nordmann (20 %)

Dette er topp fem julekakefavoritter:

1.krumkake (12 %)

2.pepperkake (9,2 %)

3.kransekake (9 %)

4.smultring (6 %)

5. lefse (5,6 %)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Krumkaker er julekakefavoritten hos det norske folk. Foto: Melk.no
Krumkaker er julekakefavoritten hos det norske folk. Foto: Melk.no
Last ned bilde
Riskrem er nordmenns dessertfavoritt på julaften. Foto: Melk.no
Riskrem er nordmenns dessertfavoritt på julaften. Foto: Melk.no
Last ned bilde
Julegrøt er populært i desember. Foto: Melk.no
Julegrøt er populært i desember. Foto: Melk.no
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye