Medietilsynet

Nytt samarbeid mellom Facebook, Faktisk og Medietilsynet om å avdekke falske nyheter

Del
Er det mulig å oppdage falske nyheter? Medietilsynet har inngått i et samarbeid med Facebook og Faktisk for å begrense spredningen av falske nyheter, og kommer med ti tips om hvordan du kan avsløre en falsk nyhet.
Tips for å avdekke falske nyheter - kampanje
Tips for å avdekke falske nyheter - kampanje

Medietilsynet jobber for å skape bevisste og kritiske mediebrukere - og lørdag 19. august ruller Facebook ut annonser i blant annet VG Lørdag, Dagbladet Lørdag, Aftenposten og Amedias lokalaviser. Denne kampanjen skal bidra til å ruste det norske folk til å oppdage falske nyheter på nettet. Annonsene er en del at et samarbeid mellom Facebook, Faktisk.no og Medietilsynet i forbindelse med Stortingsvalget.

Topper alle nyhetsfeeder til norske Facebook-kontoer fra mandag

Fra mandag av vil tipsene også være tilgjengelig på toppen av folks nyhetsfeed i Facebook-appen, og folk kunne klikke videre derfra til både Faktisk.no og Medietilsynets sider om mediekompetanse.

– At Facebook tar et slikt initiativ i Norge, og i tillegg ønsker å involvere mediemyndigheten og faktasjekkere ser vi veldig positivt på. Vi ønsker å stimulere folk til kritisk tenkning til det man ser, hører og konsumerer av mediebudskap, sier rådgiver Tone Haugan-Hepsø.

– Undersøkelsen vår fra april viser at Facebook er plattformen der flest opplever å se falske nyheter.

15 prosent av nordmenn har en eller flere ganger delt en nyhet som de mistenkte eller visste var usann. 

Over halvparten av den norske befolkningen ser nyheter de ikke opplever som helt sanne ukentlig eller oftere

Jobber for å skape bevisste og kritiske mediebrukere

– Dette er høye tall, og Medietilsynet jobber nå aktivt for å gi befolkningen gode verktøy for bedre å kunne skille mellom ulike typer medieinnhold, sier rådgiver Tone Haugan-Hepsø. Vi håper med disse ti tipsene at folk kan bli mer kritiske til det de leser og deler. Hver og en av oss har et ansvar for å begrense spredningen av falske nyheter.

Ta vår nye Facebook-quiz og test deg selv i hvor god du er til å avsløre «fake news»

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tips for å avdekke falske nyheter - kampanje
Tips for å avdekke falske nyheter - kampanje
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Medietilsynet

Medietilsynet
Medietilsynet
Nygata 4
1607 Fredrikstad

69 30 12 00http://www.medietilsynet.no

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Medietilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye