NRK

NRK med hørespill om 22. juli

Del

Hvordan var det mulig for en mann i en varebil å kjøre inn i Regjeringskvartalet og sprenge av ei bombe, for så å drepe på Utøya? Et nytt hørespill fra NRK Radioteatret stiller spørsmål ved akkurat det.

FOTO: KIM ERLANDSEN/NRK
FOTO: KIM ERLANDSEN/NRK

Hørespillet "22. juli Hvordan kunne det skje?" handler om manglende evne og vilje i det byråkratiske og politiske livet i Norge til å gjøre de investeringene og ta de forholdsregler som burde ha vært gjort for å hindre det fatale som skjedde 22. juli.

Pårørende varslet

Manuset er skrevet av Mathias Calmeyer, og handlingen starter ti år før terrorangrepene 22. juli i Norge. Hørespillet setter søkelyset på terrorberedskap i Norge etter 11. september i New York.

Serien støtter seg i stor grad på den kritikken som fremkommer i Gjørv-kommisjonens rapport 2012, men også på andre bøker og artikler om temaet.

– Jeg opplever at det er en viktig del av NRKs og Radioteatrets oppdrag å stille spørsmål ved og belyse viktige hendelser i vår samtid, sier radioteatersjef Gunhild Nymoen.

– Har de pårørende etter 22. juli blitt varslet?

– Underveis i arbeidet med manus har vi vært i kontakt med Støttegruppa 22. juli samt AUF, som har fått informasjon om prosjektet. Det er ikke kommet noen innvendinger. De opplever konseptet som bra og mener vi trenger mer fokus på beredskapen, sier Nymoen.

Fiksjonsserie i seks deler

Handling: En mann får i oppdrag å sikre Norge mot terror. Fra 2001 til 2011 kjemper han for økt bemanning, opprustning av utstyr og stenging og sikring av bygg, men føler at det treneres hele tiden.

Hørespillet forklarer det som Gjørv-kommisjonen kaller "dårlig ledelseskultur i beredskap og justissektoren".

Serien forsøker også å diskutere hvilket ansvar vi har for at en slik hendelse ikke skal skje igjen.

Kontakter

Bilder

FOTO: KIM ERLANDSEN/NRK
FOTO: KIM ERLANDSEN/NRK
Last ned bilde
Gunhild Nymoen, Radioteatersjef . FOTO: NRK
Gunhild Nymoen, Radioteatersjef . FOTO: NRK
Last ned bilde

Lenker

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no

Norsk rikskringkasting AS (NRK) skal fylle viktige sosiale, kulturelle og demokratiske behov i det norske samfunnet. NRK tilbyr strømmetjenester for radio og TV, fem TV-kanaler og 14 radiokanaler. I tillegg har NRK et bredt tilbud til publikum på nett. 

Følg saker fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom