Fagforbundet

Mette Nord: - Ta tilbake luftambulansen

Del

Fagforbundet reagerer på kaoset som har oppstått i forbindelse med anbudsutsettelsen av luftambulansetjenesten. Folk som er avhengige av luftambulansen har en reell frykt for liv og helse som følge av de akutte problemene tjenesten, sier forbundsleder Mette Nord. Hun peker på at dette særlig rammer Nord-Norge og folk som bor i distriktene.

– Vi ser nå tydelig at luftambulansetjenesten ikke egner seg for anbud. Dette er å spille hasard med folks liv og helse, sier Nord. Fagforbundet har over 360.000 medlemmer over hele landet. I overkant av 20.000 av forbundets medlemmer jobber for de regionale helseforetakene, som blant annet har ansvar for akutthelsetjenesten.

Fagforbundet stiller seg bak kritikken som Norsk Flygerforbund har reist, og som er forsterket av leger og helsepersonell. Nå krever Mette Nord at helseministeren lytter og handler.

– Fagforbundet krever at anbudsprosessen stanses for å trygge folks liv og helse. Dagens tilbud må videreføres til man har funnet en langsiktig løsning. Dette må enten skje i egenregi, eller gjennom en utvidet egenregi med en ideell virksomhet. Det offentlige må ta tilbake kontrollen over driften av luftambulansen, sier Nord. Hun understreker at tjenesten er avhengig av ansattes kompetanse også om lokale forhold. Dette bygges opp over tid, ikke gjennom kortvarige anbudsperioder.

Forbundslederen mener at det har vært en dårlig anbudsprosess med et dårlig resultat. Et minstekrav på kort sikt er at det gjennomføres en virksomhetsoverdragelse. Det vil sikre kontinuitet i bemanningen, til beste for lokalbefolkninga. Samtidig vil det sikre lønns- og arbeidsvilkåra til piloter og annet personell.

I spørsmål som er så viktige for folks liv og helse, er det avgjørende at det offentlige har kontroll over tjenesten. Luftambulansen må drives av det offentlige selv, eller gjennom et langsiktig samarbeid med ideelle organisasjoner.

Mette Nord sier at helseminister Bent Høie har vist manglende evne til å få kontroll på den alvorlige situasjonen. Hun frykter også at han har gjort markedsstyringen av helsevesenet til et prestisjeprosjekt.

– Vi ber nå de rødgrønne partiene gå sammen om at det offentlige skal ta tilbake driften av luftambulansetjenesten, sier Mette Nord, som viser til Fagforbundets støtte til og samarbeid med Ap, SV og Sp.

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Kjell-Erik Kallset telefon: +47 95228158

Om Fagforbundet

Fagforbundet
Fagforbundet
Keysersgate 15
0165 Oslo

23 06 40 00http://www.fagforbundet.no/

Fagforbundet er LOs største forbund, med omlag 365 000 medlemmer. Vår hovedoppgave er å sikre medlemmene gode og trygge lønns- og arbeidsvilkår. Som landets største arbeidstakerorganisasjon har vi også tyngde og politisk gjennomslagskraft til å styrke og videreutvikle velferdsstaten

Følg saker fra Fagforbundet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fagforbundet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fagforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom