Melk - en global styrkedrikk
Råvaren melk foredles i dag til et enormt mangfold av produkter, og industrien sysselsetter et stort antall mennesker. Til sammen er nå opp mot en milliard mennesker over hele verden involvert i produksjon, distribusjon og salg av melk og meieriprodukter, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Melkeproduksjonen øker på verdensbasis
Totalt ble det produsert mer enn 800 milliarder liter melk på verdensbasis i 2014, en vekst på 3,3 % fra året før. Av dette var hele 83 % kumelk, 13 % bøffelmelk, 3 % geitemelk og 1 % sauemelk. Fra 2000 til 2016 er det estimert en vekst i melkeproduksjonen på hele 43 %.
Asia er den verdensdelen som topper listen over kumelkproduksjonen med hele 28 % av totalvolumet. India og Kina er de to største melkeprodusentene i regionen med henholdsvis
65 og 37 milliarder liter melk. Europa ved EU-landene ligger på en god annenplass med 24 % av totalen, mens Oceania og Afrika ligger nederst på listen med 5 % hver. USA er det enkeltlandet i verden som produserer aller mest melk; hele 93,5 milliarder liter melk.
Familiekuer vs stordrift
- Det er store forskjeller i antall kyr per melkebonde rundt i verden, sier Hauge. India med sine 77 millioner bønder har faktisk mindre enn ei ku per bonde, men mange bønder har andre dyr i tillegg, som for eksempel bøfler. I nabolandet Kina har 1,8 millioner melkebønder bare 8 kuer hver i snitt, mens de 12 000 bøndene i New Zealand har enorme gårder med i gjennomsnitt 417 kuer hver. Her i Norge har våre 9 400 melkebønder gjennomsnittlig 24 kyr hver i fjøset. Disse produserer 1,5 milliarder liter melk i året, som skal dekke behovet til fem millioner nordmenn. Det plasserer oss i 2014 som nummer 56 i verden når det gjelder melkeproduksjon.
Alle de nordiske land er på topp 10-listen over melkedrikkere
Ser vi på hvor mye melk vi drikker per innbygger, blir bildet imidlertid et helt annet. Her kommer vi i Norge på en god 10. plass i verden. Helt i tet troner våre finske naboer som får i seg hele 129 liter melk hver i året, fulgt av Irland som nummer 2 med 120 liter, tett fulgt av Estland på tredjeplass med 119 liter. Våre andre nordiske naboland Island, Danmark og Sverige ligger rett foran oss på listen på henholdsvis 7., 8. og 9. plass. Blant landene der de drikker minst melk, finner vi Mongolia og Zimbabwe med henholdsvis 10 og 3 liter melk per person.
- Vi ser en tendens til at urbanisering og globalisering i verden fører til endring i melkekonsummønsteret og en økning i mangfoldet av melkeprodukter, sier Ida Berg Hauge. Vi er nå 7,2 milliarder mennesker i verden, og bare siste året ble det født 100 millioner potensielle nye melkedrikkere.
Fakta:
Kilde: The World Dairy Situation 2015, IDF (Bulletin of the International Dairy Federation)
Topp 10: Melkedrikking per innbygger i 2014
- Finland: 129 liter
- Irland: 120 liter
- Estland: 119 liter
- Australia: 111 liter
- New Zealand: 109 liter
- Storbritannia: 108 liter
- Island: 93 liter
- Danmark: 89 liter
- Sverige: 86 liter
- Norge: 84 liter
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
Salget skjøt i været etter TikTok-trend7.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke lenger bare voksne på diett som strekker seg etter cottage cheese i butikkhyllene. I 4. kvartal av 2023 økte salget med 35 prosent – og det var det særlig én årsak til.
2023 ble et godt år for norsk melk og andre meieriprodukter30.1.2024 18:42:32 CET | Pressemelding
Et meget godt 4. kvartal gjorde at 2023 ble et vellykket år for norske meieriprodukter. Årets siste kvartal endte med økt salgsvolum i alle kategorier, også for melk som har hatt en jevn nedgang over tid. Spesielt bidro økning i salget av helmelk og syrnet melk med smak til suksessen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom