Mattilsynet

Mattilsynet stanser muligheten til å importere gatehunder

Del
Import av gatehunder er en trussel mot dyre- og folkehelsen. For å beskytte dyr og mennesker fra potensielt dødelige sykdommer innfører derfor Mattilsynet en innstramming som skal stanse importen av gatehunder til Norge.

Til tross for gjentatte advarsler i flere år fra fagmiljøene så har importen av gatehunder fortsatt.

Nå setter myndighetene ned foten, og ønsker å stanse all import av gatehunder til Norge.

-Vi forstår svært godt at mange ønsker å hjelpe disse hundene, men risikoen er altfor stor. Potensielt dødelige sykdommer som rabies og revens dvergbendelorm kan følge med på reisen selv om hunden er vaksinert og har alle papirer i orden, sier Karen Johanne Baalsrud, direktør for planter og dyr i Mattilsynet.

- Mange forbarmer seg over hunder de møter på gata i ferien. Det de ikke ser er virusene, parasittene og bakteriene disse hundene bærer på. Selv om du tar alle forholdsregler og betaler for veterinærbehandling så er du ikke garantert at smitten ikke smyger seg med over landegrensene til Norge, og smitter til dyr og mennesker her. Sykdommene kan være vanskelige å oppdage og å behandle, og utfallet for hunden kan i verste fall være dødelig.

Det er i Norge oppdaget flere tilfeller av alvorlige sykdommer og parasitter hos importerte gatehunder. Enkelte av disse kan også forårsake sykdom hos mennesker.

-Vår oppfordring har i lang tid vært at folk må hjelpe hundene i hjemlandet. Den oppfordringen har dessverre ikke hatt noen effekt. Derfor strammes nå praktiseringen av regelverket kraftig inn. I praksis vil det nå si at det ikke er mulig å hente en gatehund til Norge, sier Baalsrud.

Rammer ikke vanlige reiser med kjæledyr

Fra og med 1 juli så må du kunne dokumentere at hunden du skal ta med til Norge har vært i ditt eie og under din kontroll i 6 måneder, og gatehunder ansees heller ikke lenger som handelsdyr. I praksis vil dette si at det ikke er mulig å ta med seg gatehunder til Norge lenger. 

 De nye reglene vil ikke påvirke de som reiser på ferie med hundene sine, eller seriøse oppdrettere.

-Vi er nøye på at innstrammingen ikke skal ramme uskyldige reisende eller seriøse oppdrettere. Så lenge du ikke tar med deg en gatehund til Norge så betyr ikke innstrammingen noe for deg. Dette er en endring som innføres for å ramme den risikable gatehundimporten, sier Baalsrud.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye