Mattilsynet

Kritisk periode for tamrein i Finnmark

Del
Mattilsynet oppfordrer alle som observerer svake eller skadde rein til å informere lokale reindriftsutøvere, politiet eller Mattilsynet. På denne tiden av året kan dårlig tilgang på mat være en utfordring for tamreinen, og det er viktig at den ikke blir forstyrret unødig.

I fjor vår var det store problemer i flere beiteområder. Etter en påfølgende kald sommer og høst var mange tamrein dårligere forberedt enn normalt til å klare en vinter med begrenset beite.

-Heldigvis har det vært gode beiter mange steder, men mange rein var svake allerede da vinteren startet. Vi håper våren ikke lar vente på seg alt for lenge, og at både vår, sommer og høst gir gode beiteforhold, sier Siv June Hansen, avdelingssjef, avdeling Finnmark i Mattilsynet.

Mattilsynet oppfordrer nå publikum til å melde fra om de observerer rein som ser ut til å være i dårlig form.

-Alle som har mistanke om eller kjenner til rein som ikke har det bra, må melde fra raskest mulig, sier Siv June Hansen.

Flokkene må følges tett

Mattilsynet minner også om viktigheten av at reindriftsutøvere fører tilsyn med dyrene, særlig nå på slutten av vinteren. Reinsimlene skal snart kalve, og det er derfor viktig at de får ro til å klare den siste delen av vinteren best mulig.

Frem til beiteforholdene blir gode er det svært viktig at flokkene følges tett, og da særlig de svake dyrene. Det må være godt nok tilsyn til å oppdage syke og skadde dyr så fort som mulig, og man må passe på at dyr som blir gående for seg selv, ikke legger seg ned og blir liggende. Ingen dyr skal forlates slik at de risikerer å bli liggende og dø av seg selv, eller bli angrepet av åtseldyr mens de fortsatt er i live.

-Svake dyr må enten avlives med en gang, eller følges opp særskilt. Det er reindriftsutøverens ansvar at dette blir gjort. Dette er selvfølgelig alltid viktig, men særlig aktuelt på denne tiden av året, sier Siv June Hansen.

Kontakter

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye