Jernbanedirektoratet

Konkurransen om å trafikkere Sørlandsbanen er i gang

Del

Jernbanedirektoratet har i dag sendt ut konkurransegrunnlaget for Trafikkpakke 1 Sør til de prekvalifiserte togselskapene. Trafikkpakke 1 omfatter driften av lokaltrafikken på Jærbanen og Arendalsbanen og fjerntogtilbudet på strekningen Oslo-Kristiansand- Stavanger. Siktemålet er å inngå avtale med togselskap i juni 2018 og trafikkstart året etter.

Målet med konkurranseutsettingen er at kundene skal få et enda bedre togtilbud.  Konkurransen gjennomføres på en slik måte at den togoperatøren som kan gi det samlet sett beste tilbudet vinner retten til å levere definerte togtjenester for å en fastsatt periode.  Dette skal bidra til å få flere fornøyde kunder og at staten får mer igjen for pengene som brukes til kjøp av persontogtjenester.

På Sørlandsbanen er det allerede innført en tilnærmet to-timers frekvens på fjerntogene.  Denne vil bli videreført.  I tillegg vil det bli satt inn en ny sisteavgang på Arendalsbanen, slik at det blir korrespondanse på alle dagtog mellom Sørlandsbanen og Arendalsbanen.

På Jærbanen ligger den nye takstamarbeidsavtalen, som ble inngått mellom Kolumbus og Jernbanedirektoratet tidligere i høst, til grunn. Avtalen skal sikre sømløse reiser mellom tog og buss med fullt takstsamarbeid mellom lokaltogene på Jærbanen og trafikkområdet til Kolumbus.  Det vil også bli mulig å bruke periodebillett fra Kolumbus på fjerntogene mot et produkttillegg.

Ved vurderingene av hvilket togselskap som vinner konkurransen, vil det bli lagt størst vekt på hvilken kvalitet togselskapet kan tilby. Blant annet omfatter kvalitetselementet tilbudet til kundene, samarbeidsrelasjoner med regionale samferdselsmyndigheter, optimal drift og godt vedlikehold av togmateriellet, og ikke minst hvilke tiltak selskapet vil gjennomføre for å beholde og tiltrekke seg medarbeidere. Reglene for virksomhetsoverdragelse vil ligge til grunn. Det betyr at de arbeidstakerne som blir berørt, har rett til å beholde jobben.

Trafikken konkurranseutsettes som en såkalt nettokontrakt.  Det betyr at togselskapet beholder alle billettinntekter selv og dermed gis insentiver til å tiltrekke seg flest mulig reisende. Blant annet vil togselskapet stå fritt til å tilby rabatter som f.eks. minipris.  Prisnivå for øvrig og sosiale rabatter reguleres av Jernbanedirektoratet. Kontrakten vil også inneholde bonus både for vellykket oppstart og for kundetilfredshet. Dette skal sikre at operatørene skal arbeide aktivt med å tilby kundene et best mulig tilbud i hele kontraktsperioden.

Kontakt:

Direktør persontrafikkavtaler Dagfinn Berge, Jernbanedirektoratet
tlf. 952 28 23

Kommunikasjonssjef Svein Horrisland, Jernbanedirektoratet
tlf. 916 55 155

Nøkkelord

Om Jernbanedirektoratet

Jernbanedirektoratet
Jernbanedirektoratet
Postboks 16 Sentrum
0101 Oslo

459 78 800http://www.jernbanedirektoratet.no

Jernbanedirektoratet skal utvikle jernbanen i Norge som del av det samlede transportsystemet i dag og i fremtiden.

Følg saker fra Jernbanedirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Jernbanedirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Jernbanedirektoratet

Nye aldersgrenser for barn på tog i hele Norge24.1.2019 09:08:51Pressemelding

Jernbanedirektoratet har blitt enig med NSB om å innføre bedre ordninger for barn og ungdom fra 27. januar i år. Barn vil nå kunne reise gratis fram til de fyller 6 år. Grensen var tidligere satt til 4 år. Videre får barn og ungdom 50 prosent rabatt på toget helt opp til den dagen de fyller 18 år. Denne grensen har til nå vært 16 år. - Gjennom lavere billettpriser for barn og ungdom vil vi bidra til at unge tidlig etablerer gode kollektive reisevaner som de vil ta med seg videre som voksne, sier jernbanedirektør Kirsti Slotsvik. De nye aldersgrensene vil også gjelde på de banestrekningene som etter hvert blir konkurranseutsatt. Flytoget har egne ordninger for barn.

Jernbanedirektoratet kunngjør tildeling av kontrakt for Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen kl 1200 i dag17.10.2018 09:16:13Presseinvitasjon

Jernbanedirektør Kirsti Slotsvik vil kl 1200 i dag kunngjøre hvem som tildeles den første trafikkpakken som er lagt ut for konkurranse om togtrafikken i Norge. Trafikkpakken omfatter Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen. Den valgte operatøren får kontrakt for en periode for inntil ti år og kan starte opp trafikken fra desember 2019. Pressen er velkommen til å være til stede hos Jernbanedirektoratet i Posthuset, 20.etg, Biskop Gunnerus gate 14, Oslo. Kontaktperson: Fungerende kommunikasjonssjef Njål Svingheim, tlf 916 55 437

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom