Akan

Hva når kollegaen din har et problem knyttet til alkohol?

Del
I en ny undersøkelse gjennomført av Akan kompetansesenter kommer det frem at én av tre i privat sektor i løpet av siste år har opplevd en situasjon hvor en kollega har hatt et problem knyttet til alkohol. Men hva har egentlig arbeidsplassen med hvordan de ansatte drikker på fritiden?
  • Dette er en utfordring som virksomheter i alle bransjer bør ta inn over seg. For eksempel oppgir 25 % av ansatte i offentlig sektor at de har opplevd at en kollega har et problem knyttet til alkohol, mens i privat sektor er det 34 %. Alkoholbruk er en privatsak helt til det går utover arbeidsplassen og jobbutførelsen. På det tidspunktet blir det arbeidsgivers anliggende, sier Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter

At så mange som én av fire i offentlig sektor, og én av tre i privat sektor, har opplevd at en kollega har hatt problemer knyttet til alkohol, er ikke overraskende. Det skorter ikke på bekymringer med tanke på alkoholbruk i norsk arbeidsliv. Årlig mottar Akan kompetansesenter ca. 800 bekymringssamtaler fra ledere og medarbeidere i arbeidslivet. De fleste av disse samtalene dreier seg om alkohol. Til tross for at mange bekymrer seg, er det færre som faktisk gjør noe med det

  • Dersom en kollega/medarbeider har et problem knyttet til alkohol, påvirker dette arbeidsmiljøet negativt. I tillegg vet vi at det ofte får konsekvenser for sikkerhet, omdømme og kvaliteten på arbeidet. Det er derfor viktig at man tar tak i problemet så tidlig som mulig, forteller Ege.

Måten dette kan forebygges er å lage en rusmiddelpolicy som setter ord på hva som er greit ikke greit med tanke på alkohol, spill og rusmidler

  • Vår erfaring tilsier at en rusmiddelpolicy er det virkemiddelet som isolert sett bidrar best til god forebygging, forutsatt at policyen er forankret hos arbeidsgivere og arbeidstakere, samt kjent for alle ansatte. Kombineres policyen med god samtaletrening for ledere, så er grunnlaget lagt for at virksomheten vil oppnå en større åpenhet knyttet til rusmiddelbruk, og at flere ansatte får hjelp på et tidligere tidspunkt. Dette sparer enkeltmennesker for tapt livskvalitet, arbeidsgivere for tapt effektivitet og samfunnet for helse og velferdsutgifter, avslutter Ege.

Om undersøkelsen:

Webbasert undersøkelse gjennomført av Akan kompetansesenter i perioden juni - august 2015. Undersøkelsen ble sendt ut til ca. 4200 personer fordelt på omtrent 2200 virksomheter gjennom Akan. Ca. 1400 respondenter, som er ledere, tillitsvalgte, verneombud, HR-ansvarlig, bedriftshelsetjeneste og andre ansatte.

Nøkkelord

Kontakter

Om Akan

Akan
Akan
PB 96, Sentrum
0101 Oslo

22 40 28 00http://akan.no/

Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.

Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.

Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.

Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo

- Gevinsten ligger i åpenheten -

Følg pressemeldinger fra Akan

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Akan

Er januar fortsatt hvit?26.1.2024 08:00:00 CET | Aktuelt

Hvit januar går som en farsott. I følge alkovettorganisasjonen Av-og-til vurderte hele 1 av 4 å frivillig unngå å drikke alkohol i løpet av januar. Fenomenet er mer populært enn noen gang. Mange av oss har gått inn i det nye året med troen på at 31 hvite dager gir friskere hud, mer energi, bedre søvn, du blir slankere, sover som en sten og konto’n fylles opp. En drømmestart på året der altså og et kjempeskritt i retning årets sommerkropp.

Ny rapport: Mer risikofylt alkoholbruk blant sysselsatte enn ikke-sysselsatte i Norge.24.1.2024 08:00:00 CET | Pressemelding

En ny rapport fra FHI, på oppdrag fra Akan kompetansesenter, viser at risikofylt alkoholbruk er mer utbredt blant sysselsatte enn ikke-sysselsatte. I tillegg viser rapporten at bruk av illegale rusmidler blant sysselsatte er nært forbundet med risikofylt alkoholbruk. -Dette er et viktig argument for at virksomheter bør ha en bevissthet til egen alkoholkultur i sosiale situasjoner og forebygger at deres ansatte blir en del av statistikken, sier Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder Akan kompetansesenter.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye