UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Fremtidens fysikere kjemper om finaleplass i Tel Aviv

Del
Denne uken konkurrerer landets beste fysikkelever om å representere Norge i den internasjonale Fysikkolympiaden.
Foto: Simen Kjellin/UiO
Foto: Simen Kjellin/UiO

Best av 911

Hele 911 elever fra 95 videregående skoler i Norge har siden i fjor høst konkurrert om å bli best i fysikk. De 18 beste skal fra 25. - 29. mars konkurrere om fem plasser i den internasjonale Fysikkolympiade-finalen som går av stabelen i Israel til sommeren.

Forrykende fysikkmaraton

For å forberede seg til den norske finalen får deltakerne en ukes spesialtrening ved Universitetet i Oslo på Fysisk institutt. Her skal elevene gjennom flere forelesninger med landets fremste fysikere innenfor sine fagfelt, regneverksteder og en avsluttende eksamen. I løpet av denne maratonuka gjennomføres det et opplegg som kan sies å tilsvare et halvt år med ordinære studier, noe som sier litt om hvilke utfordringer som venter de realfagsterke elevene. Ansvarlig for Fysikkolympiaden i Norge, Ellen K. Henriksen, har følgende å si om opplegget:

«Det faglige nivået er betydelig høyere enn de fleste er vant til fra videregående skole. Oppgavene er nok også av en litt annen type; det skal ofte litt mer kreativ tenkning til for å komme på den beste måten å løse oppgavene på.»

Fakta om Olympiaden

Olympiaden er en internasjonal kunnskapskonkurranse for realfagselever i den videregående skolen. Den har vært arrangert siden 1960-tallet og Norge har vært med siden 1980-tallet. Det er mer enn 70 land som deltar, med flere tusen elever fra hele verden. Å komme til finalen er utrolig gjevt, og det er kun de aller beste som hevder seg i toppen.

Målet med å arrangere Olympiaden i de ulike fagområdene som kjemi, biologi og fysikk, er å stimulere til økt interesse for realfag. Det er også et mål å få elevene til å satse høyt på realfag videre ettersom det er skrikende behov for realfagskompetanse i samfunnet de utfordringene vi står ovenfor skal løses.

Den første runden ble arrangert i fjor høst, hvor de 80 deltakerne som fikk 13 poeng eller mer kom videre til runde to. Runde to ble arrangert tirsdag 5. februar, og her var det altså de 18 beste som gikk videre til den norske finalen som holdes ved Universitetet i Oslo denne uken. Her venter det en uke med forelesninger og veiledning fra Norges fremste fysikere.

Nøkkelord

Kontakter

Martine Ruud
Konsulent for Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Universitetet i Oslo
Tlf: 400 16 127
E-post: martine.ruud@fys.uio.no

Bilder

Foto: Simen Kjellin/UiO
Foto: Simen Kjellin/UiO
Last ned bilde

Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Sem Sælands vei 24
0371 Oslo

22 85 56 00http://www.mn.uio.no/

Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.

Tal og fakta

  • Om lag 6000 studentar
  • Om lag 800 doktorgradskandidatar
  • Om lag 1100 vitskaplege tilsette
  • Om lag 450 teknisk/administrativt tilsette
  • Om lag 1910 vitskaplege publikasjonar

Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye