FN-sambandet

Denne uka i FN: Magnus Carlsen plays the world. Les også: Valgkampen for plass i Sikkerhetsrådet er i gang

Del

Hver mandag kl. 14 gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Spørsmål om disse nyhetsbrevene? Tips? Ta kontakt med presseansvarlig Terje Karlsen, e-post terje.karlsen@fn.no eller telefon 957 99 767.

Norge i FN

10. mai i New York: Magnus Plays the World. Norge inviterer 12 representanter fra 12 FN-delegasjoner for å spille sjakk mot Magnus Carlsen - samtidig! Oslos ordfører Marianne Borgen er en av motstanderne. Les mer her

1. til 10. mai: Nora Sveaas leder FNs torturkomités delegasjon til Portugal, hvor komiteen skal vurdere landets håndtering av mennesker som er fengslet eller frihetsberøvet av ulike grunner, og for å vurdere landets tiltak mot tortur og urimelig behandling. Nora Sveaas er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Les mer om FN-komiteen for å forebygge og motarbeide tortur.

FNs sikkerhetsråd

Polen har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i mai.

Valgkampen om en plass i Sikkerhetsrådet de neste to årene er i gang. FN-sambandets internasjonale organisasjon WFUNA jobber for et mer åpent FN, og arrangerer valgdebatter. 4. mai var det valgdebatt med kandidatene fra Vest-Europa; Belgia og Tyskland. De neste debattene finner sted 11. og 14. mai. Debattene fra New York kan følges på UN Web-TV, se også flyer vedlagt denne pressemeldingen.

7. mai: Sikkerhetsrådet holder lukket møte om bruken av kjemiske våpen i Syria.

Også på mandag, Polen, Sverige, Elfenbenskysten og Frankrike holder et møte om situasjonen for barn i væpnet konflikt.

8. mai: Sikkerhetsrådet diskuterer situasjonen i Sør-Sudan (UNMISS) og Bosnia-Herzegovina (EUFOR-Althea).

9. mai: Orientering i Sikkerhetsrådet om Libya, ved sjefsanklager Fatou Bensouda fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Onsdag er det også møte i Sikkerhetsrådet om FNs fredsbevarende operasjoner. Det blir også orienteringer ved lederne for de fredsbevarende operasjonene i Mali (MINUSMA), Irak (UNAMI) og Sør-Sudan (UNMISS).

10. mai: Sikkerhetsrådet diskuterer situasjonen i Darfur (UNAMID).

Ressurser: Hvem som er medlem av FNs sikkerhetsråd kan du se her. Besøk Security Council Report som er tett på Sikkerhetsrådets arbeidsprogram fra dag til dag. Les ukesrapporten for uke 19, eller se oversikten for mai her.

FNs torturkomité

Konvensjonen som overvåker FNs torturkonvensjon møtes 23. april til 18. mai. Norge ble hørt for komiteen 24. og 25. april.

Komiteen har hatt ute en invitasjon til frivillige organisasjoner og uavhengige institusjoner om å gi innspill til møtet. Flere norske organisasjoner har allerede gitt skriftlige innspill. Les innspill fra norske organisasjoner her.

Les mer om komiteen her, og om møtet her.

Les mer om torturkonvensjonen på FN.no.

FNs rasediskrimineringskomité

FNs rasediskrimingeringskomité møtes 23. april til 11. mai. Norge høres ikke i denne runden.

Les mer om komitémøtet her.

Les mer om konvensjon mot rasediskriminering her.

ILO-konvensjon 137 og havnearbeiderne

7. mai: Høring i Stortingets arbeids- og sosialkomité om ILO-konvensjon 137 og forholdet til norsk lov. Dette er et representantforslag fra Senterpartiet for å sikre havnearbeiderne. Mer om høringen

Les også: Dette er forslaget fra Senterpartiet

FNs forum for skog

7-11. mai holdes FNs forum for skog for 13. gang. Les mer her

Viktige dager fra FN-kalenderen

8. og 9. mai er minnedager for ofrene etter andre verdenskrig, og markerer behovet for å forsones etter krigen som tok 72 millioner menneskeliv. Les mer her

12. mai: Verdens dag for trekkfugler. Les mer her

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

8. mai: Hjelpearbeidere i kryssilden. Helsepersonell og andre hjelpearbeidere er stadig mer utsatt for angrep når de prøver å hjelpe sårede og lidende i konflikter rundt i verden. Arkivet, FN-sambandet og Røde Kors inviterer til en kveld med øyevitneskildringer og samtale om dette. Les mer her

Aktuelt

Ny rapport med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål: - En lignende analyse på fylkesnivå er ikke gjennomført i Norge tidligere.

Er utviklingen i Buskerud ødeleggende for fremtidige generasjoner? Les hele saken her

- Verden faller fra hverandre

Forhandlingsløsninger til felles beste er blitt sjelden vare i internasjonal politikk, skriver Sverre Lodgaard i Aftenposten. FN-pakten og respekten for folkeretten er under press. Les kronikken her

Knut Østby på CNN

Knut Østby er FNs humanitære koordinator i Myanmar, her er han intervjuet på CNN ifm FN-delegasjonens besøk i Rakhine - og møtet med Aung San Suu Kyi.

Lenke til video: https://www.youtube.com/watch?v=iY1kIy3RIaw 

Vi har oppdatert pressefrihetsindeksen for 2018 på våre nettsider

3. mai var FNs pressefrihetsdag. Årlig publiserer Reportere uten grenser (RSF) sin pressefrihetsindeks. Den er nå tilgjengelig på FN.no, klikk denne lenken.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Ambassadørene fra Rwanda, Indonesia and Norge arrangerte forrige uke seminar om hvordan land som bidrar med tropper til FN-styrkene kan jobbe for en høyere andel kvinnelige soldater. Foto: Kristin Lunds twitter-konto.
Ambassadørene fra Rwanda, Indonesia and Norge arrangerte forrige uke seminar om hvordan land som bidrar med tropper til FN-styrkene kan jobbe for en høyere andel kvinnelige soldater. Foto: Kristin Lunds twitter-konto.
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg saker fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom