FN-sambandet

Denne uka i FN: Blir Palestina FNs nyeste medlemsland?

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Palestina har bedt FN om å gjenoppta søknaden om å bli medlem i FN. Her orienterer FN-ambassadør Riyad Mansour journalister etter Sikkerhetsrådet omsider ble enige om en resolusjon 25. mars. Foto: UN Photo/Loey Felipe.
Palestina har bedt FN om å gjenoppta søknaden om å bli medlem i FN. Her orienterer FN-ambassadør Riyad Mansour journalister etter Sikkerhetsrådet omsider ble enige om en resolusjon 25. mars. Foto: UN Photo/Loey Felipe.

Blir Palestina FNs nyeste medlemsland?

2. april gjenopptok palestinerne offisielt søknaden om å bli fullverdige medlemmer av FN, som de mener er nødvendig i lys av Israels offensiv i Gaza. Men hva må til, og hvor sannsynlig er det at dette nå blir FNs 194. medlemsland? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, har lansert en appell på 414,4 millioner dollar til palestinske mennesker på flukt i Syria, Libanon og Jordan. Midlene skal brukes til å opprettholde matvare- og kontanthjelp, samt helsetjenester, utdanning og teknisk og yrkesrettet opplæring. Foto: OCHA/D. Palanivelu.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I april har Malta presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil samles i lukkede konsultasjoner, etterfulgt av et åpent møte, for å diskutere Palestinas anmodning om å gjenoppta behandlingen av søknaden om medlemskap i FN fra 2011.

Tirsdag: Rådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om Colombia. Rådet vil også holde et møte for å diskutere den siste utviklingen i den territorielle tvisten om Essequibo-regionen i Guyana – mellom Guyana og Venezuela.

Ellers denne uken er det sannsynlig at Sikkerhetsrådet vil holde et lukket møte for å diskutere FN-sekretariatets vurdering av Sør-Sudans valgberedskap og utestående oppgaver knyttet til gjennomføringen av den revitaliserte avtalen om konfliktløsning i Sør-Sudan (R-ARCSS). Det er også ventet at rådsmedlemmene vil fortsette å forhandle om et resolusjonsutkast om lands forpliktelser i utforskningen og bruken av det ytre rom. Det er også trolig at Rådet vil fortsette å forhandle om et utkast til en resolusjon om krigen mellom Israel og Hamas, som Frankrike har lagt frem. Det er også ventet at de vil fortsette å forhandle om et utkast til en presidententerklæring om FNs kontor for Vest-Afrika og Sahel (UNOWAS).

På sin side skal Generalforsamlingen holde flere viktige Sikkerhetsrådsrelaterte møter denne uken, som handler om resolusjon A/RES/76/262 fra 26. april 2022. Denne resolusjonen fastsetter at Generalforsamlingens president skal innkalle til et formelt møte i Generalforsamlingen innen ti virkedager etter at et fast medlem av Sikkerhetsrådet har nedlagt veto. Mandag 8. april vil Generalforsamlingen diskutere vetoet som Kina og Russland la ned 22. mars mot et amerikansk forslag til en resolusjon om krigen mellom Israel og Hamas. Generalforsamlingen vil også avholde et møte torsdag 11. april etter at Russland 28. mars la ned veto mot et resolusjonsforslag om å forlenge mandatet til ekspertpanelet som bistår sanksjonskomiteen for Nord-Korea.

Gaza: Menneskerettighetsrådet tar grep og vedtar fem resolusjoner, også om våpensalg

Menneskerettighetsrådet vedtok fem Gaza-resolusjoner på fredag, deriblant en tekst som krever umiddelbar våpenhvile i Gaza, oppfordrer land til å forhindre fortsatt tvangsforflytning av palestinere i eller fra Gaza og oppfordrer land til å stanse salg eller overføring av våpen til Israel. Les saken på OHCHRs sider.

Gaza: FN gjenopptar nattlige nødhjelpsleveranser, men rapporterer om «forferdelige» forhold. Les saken på UN News.

Gaza: Uttalelse fra utenriksminister Eide om angrep mot Shifa-sykehuset. Les saken på regjeringens sider.

Malta oppfordrer Den internasjonale straffedomstolen til å fremskynde etterforskningen av krigsforbrytelser i Palestina. Les saken på PassBlues sider.

UNRWA: Appell på 414 millioner dollar til palestinske mennesker på flukt i Syria, Libanon og Jordan. Les saken på UN News.

Ecuador-Mexico: «Kardinalprinsippet» om diplomatisk integritet må opprettholdes, sier FN-sjef

Ecuadors beslutning om å bryte seg inn i Mexicos ambassade med makt lørdag og arrestere en tidligere visepresident anklaget for korrupsjon er et brudd på folkeretten, sier FNs generalsekretær. Les saken på UN News.

Colombia: FN-ekspert etterlyser gjennomføring av fredsavtalen som statlig politikk. Les saken på OHCHRs sider.

Haiti: Krisen forverres etter en måneds beleiring av Port-au-Prince. Les saken på UN News.

Statssekretær Kravik besøkte Venezuela. Les saken på regjeringens sider.

Myanmar: FN understreker sin forpliktelse til å bli i landet for å hjelpe. Les saken på UN News.

DR Kongo: Usikkerheten er på et alarmerende nivå, advarer FNs rettighetssjef. Les saken på OHCHRs sider.

Sahel: — Det haster med å avverge en dypere krise, advarer UNHCRs beskyttelsessjef. Les saken på UNHCRs sider.

Ukrainere utsettes for «vold, trusler og tvang» fra Russland. Les saken på UN News.

«Sjokkerende» økning i antall barn som nektes nødhjelp i konflikter. Les saken på UN News.

Menneskerettigheter

null
Over hele verden møter intersexpersoner ofte diskriminering, stigmatisering og fordommer, og de utsettes for en rekke rettighetsbrudd gjennom hele livet. Intersexpersoner er født med kjønnskarakteristika som ikke passer inn i de typiske binære forestillingene om mannlige og kvinnelige kropper. Denne uken feiret mange menneskerettighetsforkjempere og intersexorganisasjoner en milepæl etter mange års utrettelig påvirkningsarbeid og grasrotkampanjer. Foto: FN-sambandet.

En stor seier for intersexpersoner og deres rettigheter

I en banebrytende avstemning vedtok Menneskerettighetsrådet 4. april en resolusjon som oppfordrer medlemsland til å styrke innsatsen for å bekjempe diskriminering, vold og skadelig praksis mot intersexpersoner, den første noensinne i FN. Les saken på OHCHRs sider.

Menneskerettighetene i Norge 2023

NIMs årsmelding for 2023 (Dokument 6 2023–2024) ble overlevert Stortinget 21. mars. I årsmeldingen redegjør NIM for utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Norge, institusjonens virksomhet og gir anbefalinger til myndighetene om ivaretakelsen av menneskerettighetene. Les saken på NIMs sider.

Uganda: FNs rettighetssjef «forferdet» over kjennelse som opprettholder diskriminerende anti-homofililov. Les saken på OHCHRs sider.

Kirgisistan: Ny lov risikerer å vanskeliggjøre frivillige organisasjoners arbeid. Les saken på OHCHRs sider.

FN-ekspert på internasjonal solidaritet skal besøke Danmark og Grønland. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

null
— Lovbrudd skal aldri lønne seg! Vi skal ha et seriøst og ryddig arbeidsliv. Useriøse virksomheter skal ikke kunne tjene på å bryte loven, fordi maksbeløpet for overtredelsesgebyr er for lavt. Da må vi slå hardere ned på arbeidslivskriminalitet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Foto: Unsplash/Elimende Inagella.

Regjeringen vil slå hardere ned på arbeidslivskriminalitet

Regjeringen foreslår en kraftig økning i maksbeløp for overtredelsesgebyr som Arbeidstilsynet kan gi. Målet er å forsterke innsatsen mot useriøsitet og arbeidsmiljøkriminalitet i næringslivet. Les saken på regjeringens sider.

Arbeidslivsnytt – mars 2024

I denne utgaven av nyhetsbrevet får du det siste fra ILO rundt om i verden, de siste rapportene, land som nylig har ratifisert ILO-konvensjoner, litt om nye samarbeid, samt noen høydepunkter som viser hvordan arbeidslivspartene her i landet tar grep. Vi gir deg også det siste om kunstig intelligens og likestilling, og hva du bør følge med på i april – inkludert Verdensdagen for helse og sikkerhet på jobben, som markeres 28. april. Les saken på fn.no.

Matsikkerhet

null
To konvoier krysset grensen fra Tsjad til Darfur i slutten av mars, med mat- og ernæringshjelp til rundt 250 000 mennesker som lider av akutt sult i Nord-, Vest- og Sentral-Darfur. Dette er de første grensekryssende konvoiene med WFP-hjelp som når Darfur etter langvarige forhandlinger om å gjenåpne disse rutene. Foto: OCHA/Amy Martin.

Sudan: Den første matvarehjelpen på flere måneder når Darfur, men begrenset humanitær tilgang forverrer sultkatastrofen i landet

Verdens matvareprogram (WFP) har klart å bringe inn sårt tiltrengte mat- og ernæringsforsyninger til Darfur, den første WFP-hjelpen til den krigsherjede regionen på flere måneder. Likevel advarer FNs-organisasjon om at sultkatastrofen i Sudan bare vil forverre seg dersom befolkningen ikke får regelmessig hjelp via alle mulige humanitære korridorer – fra nabolandene og på tvers av krigslinjene. Les saken på WFPs sider.

Malawi: WFP ber om global støtte i kampen mot en truende matvarekrise utløst av El Niño. Les saken på WFPs sider.

Gaza: FAO bidrar til å bekjempe underernæring og sult. Les saken på FAOs sider.

Somalia og IFAD har inngått en ny finansieringsavtale for å styrke matsikkerheten og bygge motstandskraft på landsbygda. Les saken på IFADs sider.

Matvareprisindeks steg i mars. Les saken på FAOs sider.

Helse

null
Det globale innkjøpsprogrammet for kolera-hurtigtester er et samarbeid mellom vaksinealliansen Gavi, WHO, UNICEF, FIND og andre partnere. Blant landene som vil motta utstyr i løpet av de kommende ukene i denne største globale utsendelsen noensinne, er de som for tiden er hardt rammet av kolerautbrudd, som Etiopia, Somalia, Syria og Zambia. Foto: OCHA/Bilal Al-Hammoud.

Kolera: Hurtigdiagnostiske tester sendes til land for å styrke kampen mot sykdommen

Mer enn 1,2 millioner hurtigtester for koleradiagnostikk skal sendes til 14 land i den største globale utsendingen noensinne. Den første forsendelsen har allerede landet i Malawi. Les saken på WHOs sider.

Gaza: — Systematisk nedbryting av helsevesenet må stoppe, sier WHO. Les saken på UN News.

WHO presenterer prototype på en digital «helseassistent» med forbedret empatisk respons drevet av generativ kunstig intelligens. Les saken på WHOs sider.

Klima og miljø

null
— Avfallssmugling er en forbrytelse som har stor innvirkning på miljøet, og som gir store fortjenester og lav risiko for de skyldige. Hvis vi skal bekjempe denne forbrytelsen, må vi tette hullene i regelverket, øke håndhevingen og styrke samarbeidet i inn- og utland, sier Preeyaporn Suwannaked, generaldirektør for forurensningsavdelingen i Thailands naturressurs- og miljødepartement. Foto: Unsplash/Paul Baden.

UNODC/UNEP: Mer innsats er nødvendig for å bekjempe avfallssmugling til Sørøst-Asia

En fersk rapport viser at Sørøst-Asia fortsatt er en viktig destinasjon for ulovlig avfallstransport, og at Europa, Nord-Amerika og andre steder i Asia er de viktigste opprinnelsesregionene. Les saken på UNODCs sider.

Tirsdag kommer tre historiske klimaavgjørelser fra storkammeret i EMD

9. april offentliggjør storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) sine avgjørelser i tre klimasøksmål. Det er knyttet stor spenning til utfallet, ettersom det er første gang domstolen tar stilling til forholdet mellom menneskerettighetene og klimaendringene. Sakene vil kunne gi svar på om Norge kan bli dømt for menneskerettsbrudd dersom myndighetene ikke gjør nok for å beskytte borgerne mot skadelige klimaendringer som truer retten til liv, privatliv og eiendom, blant annet ved å kutte utslipp. Les saken på NIMs sider.

Nye forvaltningsplaner for havområdene

Regjeringen har lagt frem en oppdatert melding til Stortinget om forvaltningsplaner for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, Norskehavet, Nordsjøen og Skagerrak. Systemet med forvaltningsplaner for de norske havområdene er gjennom over 20 år utviklet til å bli det viktigste politiske verktøyet for en helhetlig norsk havpolitikk. Les saken på regjeringens sider.

Utvikling

null
Innsikten i den nye UNDP-rapporten om digitalisering i små og mellomstore øystater er nyttig for beslutningstakere, politikere, industriledere, innovatører og innbyggere - og erkjenner at digital forvandling ikke bare er et «prosjekt» for én enkelt aktør eller sektor. Foto: UNDP Samoa.

UNDP: Utfordringene til små og mellomstore øystater kan ikke håndteres uten målrettede investeringer i digitalisering og innovasjon

En ny UNDP-rapport belyser digitaliseringens forvandlingspotensial for små øystater. Rapporten oppfordrer FNs medlemsland, det internasjonale samfunnet, utviklingspartnere og innovatører til å fortsette og trappe opp innsatsen på det digitale området, for uten dette vil det ikke være mulig å håndtere noen av de største utfordringene som øysamfunn står overfor. Les saken på UNDPs sider.

Gaza: Planlegging av gjenoppbyggingen etter krigen

Ødeleggelsene som Israel har påført Gazastripen i løpet av de seks månedene som har gått siden Hamas' massakre på israelere og andre innbyggere 7. oktober 2023, er dyster lesning – over 33 000 mennesker er drept. Ifølge Verdensbanken står over én million palestinere uten hjem, nesten 90 prosent av helsefasilitetene er skadet eller ødelagt, og skoler er ødelagt eller omgjort til tilfluktsrom for de nye hjemløse. Les saken på UN News.

FN-sambandet mener

null
Seks måneder etter Gaza-krigen brøt ut med full styrke, er behovene for nødhjelp enorme. Foto: Skjermdump/FN-sambandet.

Gaza-krisen: FN-sambandets leder skisserer FNs prioriteringer på NRK

— På Gaza er det nå behov for absolutt alt, sa FN-sambandets leder, Catharina Bu, på NRKs nyhetsmorgen mandag 8. april. Det trengs enorme mengder mat for å møte behovene til disse 1,1 millioner menneskene som nå står overfor en hungersnød. Det er stort behov for rent vann. Og, selvsagt trengs det også medisiner og utstyr for alle de skadede, inkludert dem som ligger på sykehus, la hun til. Se intervjuet på NRKs sider (fra kl. 09.09).

Merk deg! Kommende arrangementer

8. april: Møte i Sikkerhetsrådet om Palestinas søknad om å bli medlem av FN. Les mer her.

8. april: Møte i Generalforsamlingen om bruk av veto i Sikkerhetsrådet den 22. mars under avstemning om veien videre i Midtøsten og Palestina. Les mer her.

8. april: Statssekretær Bjørg Sandkjær har et møte i Oslo med Donald Bobiash, eksekutivdirektør i Asiabanken. Les mer her.

8.18. april: FN-ekspert på internasjonal solidaritet skal besøke Danmark og Grønland. Les saken på OHCHRs sider.

8.28. april: Den 112. sesjonen av FNs rasediskrimineringskomité (CERD), som skal gjennomgå rapportene fra Mexico, San Marino, Albania, Qatar og Moldova. Les mer her.

9. april: PRIO-seminar om humanitær katastrofe og politisering av nødhjelp – hvorfor får vi ikke gjort mer på Gaza? Les mer her.

10. april: Norsk utenrikspolitisk konferanse 2024, arrangert av NUPI. Les mer her.

10. april: Bilateralt møte mellom Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og FNs befolkningsfond (UNFPA) sin eksekutivdirektør, Natalia Kanem, i Oslo. Les mer her.

10. april: ILOs Vision Zero Fund Forum 2024. Les mer her.

10.–12. april: Parlamentarikerkonferansen IPCI 2024 om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og statssekretær Bjørg Sandkjær deltar. Les mer her.

10.–12. april: UNESCO-konferanse om havforskningstiåret. Statssekretær Maria Varteressian deltar. Les mer her.

11. april: Møte i Generalforsamlingen om bruk av veto i Sikkerhetsrådet den 28. mars under avstemning om ikkespredning og Nord-Korea. Les mer her.

12. april: NUPI-seminar om før og etter 7. oktober: Lokale og globale konsekvenser. Les mer her.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye