FN-sambandet

Denne uka i FN: Klimakonferanse i Bonn og forsvarsministeren i Vancouver

Del

Hver mandag kl 14 gir vi deg informasjon om de viktigste hendelsene i FN den kommende uka.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen deltar på FNs klimakonferanse i Bonn denne uka. Dette bildet er fra en pressekonferanse i New York i 2016. Foto: Flickr / Rwanda.
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen deltar på FNs klimakonferanse i Bonn denne uka. Dette bildet er fra en pressekonferanse i New York i 2016. Foto: Flickr / Rwanda.

Spørsmål om disse nyhetsbrevene? Tips? Ta kontakt med nyhetsredaktør Terje Karlsen, e-post terje.karlsen@fn.no eller telefon 957 99 767.

Norge i FN

14-15. november: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen deltar på FNs forsvarsministermøte i Vancouver, Canada. Her skal han blant annet sitte i et panel om samarbeid om innovative løsninger for styrkebidrag til FNs operasjoner (Smart Pledge), beskyttelse av sivile, og nytekning om trening av FN-soldater.

16. november: FNs støttekontor for fredsbygging (PBSO) og Dag Hammarskjöld Foundation avholder seminar for medlemmer av Fredsbyggingskommisjonen. Ambassadør Hattrem deltar og vil være ordstyrer for sesjonen om finansiering.

FNs sikkerhetsråd

Italia har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i november.

14. november: Sikkerhetsrådet forventes å vedta en resolusjon om FNs sikkerhetsstyrker for Abyei (UNISFA) og monitoreringsgruppen for Somalia og Eritrea (SEMG). Sikkerhetsrådet blir også briefet om FN-operasjonen i Kosovo (UNMIK).

16. november: Sikkerhetsrådet holder orientering og konsultasjoner om FNs fredsstyrker i Libya, samt sanksjoner mot landet.

17. november: Sikkerhetsrådet har ministermøte, og blir briefet om sikkerhetsutfordringer i Middelhavet. Antonio Guterres er forventet å briefe møtet.

Ressurser: Hvem som er medlem av FNs sikkerhetsråd kan du se her. Besøk Security Council Report som er tett på Sikkerhetsrådets arbeidsprogram fra dag til dag. Se oversikten for oktober her.

FNs generalforsamling

Den årlige resolusjonen om global helse og utenrikspolitikk starter opp i Generalforsamlingen, etter at innledende forhandlinger ble sluttført i Genève forrige uke. Denne gang har resolusjonen spesielt fokus på utsatte grupper.

Det avholdes uformelle forhandlinger om en resolusjon initiert av Sverige om å videreføre etterforskningen av omstendighetene rundt Dag Hammarskjölds dødsfall.

Ressurser: Dette er FNs generalforsamling. Program for FNs 72 generalforsamling legges fortløpende ut på denne lenken. Detaljert oversikt på The Week Ahead at the United Nations på denne lenken.

FNs klimakonferanse (COP23)

6-17. november: FNs 23. klimakonferanse, i Bonn i Tyskland. Dette er statspartsmøtet som skal følge opp FNs klimakonvensjon. Målet er å fart på implementeringen av Parisavtalen. 

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen er tilstede i Bonn denne uka her. Generalsekretær Antonio Guterres er tilstede i Bonn onsdag 15. november.

Les mer her

ILO konferanse mot barnearbeid

14-16. november:  Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) arrangerer konferanse om utryddelse av barnearbeid. Dette skjer i Buenos Aires i Argentina.

Les mer her

FNs arbeid mot drapsroboter

13-17. november: Første møte i ekspertgruppen om autonome våpensystemer arrangeres i Genève i Sveits i dag. 125 land møtes her til første møte på veien til et forbud mot såkalte drapsroboter.

Les mer her

UN Global Compact om flyktninger og migranter

14-15. november: Arbeidsmøte i Genève om FNs strategi for verdens flyktninger og migranter. New York-erklæringen om flyktninger og migranter fra 2016 ga UNHCR oppgaven om å utvikle en global strategi for å hjelpe verdens flyktninger og migranter.

Les mer her

FNs torturkomité

FNs torturkomite har sesjon 6. november til 6. desember. Komiteen skal under denne sesjonen gjennomgå og vurdere situasjonen i Bosnia og Herzegovina, Bulgaria, Kamerun, Italia, Mauritius, Moldova, Rwanda og Øst-Timor.

Les programmet her

Viktige dager fra FN-kalenderen

14. november: Verdens diabetesdag. Antall personer som har diabetes har steget fra 108 millioner i 1980 til 415 millioner i 2017.

Les mer her

19. november: Verdens toalettdag. En tredjedel av alle mennesker - 2,5 milliarder - har ikke tilgang til tilfredsstillende sanitære forhold.

Les mer her

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

14. november: Norges første klimarettssak starter. Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf. Rettssaken vil vare i opptil to uker. 
16. november: Internasjonalt seminar i Tromsø spør: Er klimasøksmålet en god idé?

Aktuelt

Jordskjelv i Iran og Irak

Søndag kveld ble grenseområdet mellom Iran og Irak rammet av et jordskjelv. Tallet på omkomne er nå 328, i følge Aftenposten. 1700 er skadet. Lær mer om Iran og Irak på våre landprofiler:

Film om terrorangrepet 22. juli og Utøya-ofrene

Har du sett filmen? Torsdag ble filmen Surviving Terrorism: Victims' Voices from Norway vist i ECOSOC-salen ved FNs hovedkvarter i New York.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen deltar på FNs klimakonferanse i Bonn denne uka. Dette bildet er fra en pressekonferanse i New York i 2016. Foto: Flickr / Rwanda.
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen deltar på FNs klimakonferanse i Bonn denne uka. Dette bildet er fra en pressekonferanse i New York i 2016. Foto: Flickr / Rwanda.
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg saker fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom