Adecco

3 grep som styrker ditt lederskap

Del

Ønsker du å bli en bedre leder, eller har du ambisjoner om å bli leder? Noen finner nøkkelen til godt lederskap ganske kjapt, mens andre leter forgjeves. Uavhengig av hva som måtte være din lederstil, så har jeg som lederutvikler erfart at noen grep er definitivt viktigere enn andre. Disse grepene vil nok ikke løse alle dine utfordringer som leder, men de vil i det minste plassere deg i en god posisjon for å løse det som måtte komme av problemstillinger. For det er nettopp det som er problemet – ledere kommer ofte ikke i posisjon.

Uavhengig av hva som måtte være din lederstil, så er noen grep viktigere enn andre. Foto: freeimages.com
Uavhengig av hva som måtte være din lederstil, så er noen grep viktigere enn andre. Foto: freeimages.com

1. Sett av en halvtime hver 3. uke (den ansattes egen tid med leder)

I et samfunn sterkt preget av tidsklemma så er tid noe av det vi har minst av. Ansatte ønsker generelt å bli sett og hørt, og ved å sette av en halvtime hver 3. uke, så sikrer du at alle dine ansatte får:

1. Egentid med leder.

2. En mulighet for den ansatte til å snakke om arbeidsoppgaver, kolleger, rutiner, deg som leder, ønsker, utvikling etc.

I tillegg blir dette en ypperlig anledning for leder til å både gi og motta tilbakemeldinger.

2. Når du ser eller hører om forhold som ikke fungerer, ta grep med én gang!

Altfor mange ledere har en tendens til å håpe i det lengste at forhold som ikke fungerer skal forsvinne av seg selv, men det skjer veldig sjelden. Faktisk er det slik at negative forhold har en utrolig evne til å overleve både ledere og ansatte. Mange ledere forteller meg at de utsetter å gripe inn fordi de ser ikke hvordan de skal ta det opp på en god måte (de ser ingen løsning). Samtidig hører jeg ofte at lederen sitter og veier på ting (på den ene og andre siden). Det aller viktigste i slike settinger er at forholdet blir tatt opp og sagt høyt. Ett konkret råd i så måte, er at du konfronterer den det gjelder og sier det du bekymrer deg for!

Eksempel: Du har en ansatt som leverer litt under forventet hele tiden, og du lurer på om det skyldes at han har lærevansker, at han er demotivert, eller at det skyldes andre forhold.

Eksempel på løsning: «Jeg har observert at du har levert litt under forventet over lengre tid, og jeg har hatt lyst til å  konfrontere deg på nettopp det. Samtidig synes jeg det er vanskelig, fordi jeg er veldig usikker på hva det skyldes. På den ene siden har jeg faktisk lurt på om du har vanskelig for å lære deg nye ting, på den andre siden har jeg tenkt at du kanskje er demotivert, eller at det skyldes andre forhold. Hva er din forklaring?» Da har du både fått tatt opp hva du synes er vanskelig, samtidig som den ansatte får høre hvilke forklaringer du har vurdert.

3. Løft fram suksesshistorier på avdelingsmøter

I en travel hverdag er det fort gjort å fokusere på å fikse ting som ikke fungerer – la oss kalle det problemløsning. Dette er selvfølgelig viktig, men likevel bare én side av saken. La oss ta avdelingsmøter, for eksempel. Er dine preget av positivitet?

Jeg husker jeg selv ble overrasket på et avdelingsmøte en gang, hvor vi fikk i oppgave å si to positive ting om alle på avdelingen. Jeg ble umiddelbart skeptisk og tenkte: Er dette strengt tatt nødvendig? Men etter at alle hadde sagt to positive sider ved samtlige på avdelingen, så merket jeg meg en utrolig energi i gjengen etterpå. Og opp igjennom  årene har jeg sett mange varianter av denne positive oppstemtheten. Så moralen er som følger: Løft fram de tingene som går bra for avdelingen og sørg for at det blir en balanse mellom hva avdelingen mestrer og hva avdelingen bør forbedre. Her er det bare kreativiteten som setter en stopper!

Kjartan Thormodsæter - organisasjonspsykolog / seniorkonsulent lederutvikling i Badenoch & Clark (The Adecco Group). 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Uavhengig av hva som måtte være din lederstil, så er noen grep viktigere enn andre. Foto: freeimages.com
Uavhengig av hva som måtte være din lederstil, så er noen grep viktigere enn andre. Foto: freeimages.com
Last ned bilde
Kjartan Thormodsæter - organisasjonspsykolog / seniorkonsulent lederutvikling i Badenoch & Clark (The Adecco Group).
Kjartan Thormodsæter - organisasjonspsykolog / seniorkonsulent lederutvikling i Badenoch & Clark (The Adecco Group).
Last ned bilde

Om Adecco

Adecco
Adecco
Rosenkrantzgate 16
0160 Oslo

http://www.adecco.no

Adecco er et av Norges ledende bemannings- og rekrutteringsselskap. Adecco er landsdekkende, og har over 60 års erfaring i Norge. Adecco har over 400 ansatte, og 5000 medarbeidere i jobb hver dag. I Norge består Adecco- konsernet av fem merkevarer: Adecco, Modis, Badenoch & Clark, Ingeniør Compagniet og Naviga. Vi leverer til kunder i alle bransjer, i offentlig og privat sektor.

Følg saker fra Adecco

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Adecco på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Adecco

6 verdifulle erfaringer du får av å spille dataspill12.12.2017 08:00Blogginnlegg

Da spillkonsollene ATARI og Commodore 64 ble populære på begynnelsen av 80-tallet var jeg veldig ung. På den tiden var spillindustrien liten, og de som spilte var ofte ganske nerdete. Med tiden har dette utviklet seg enormt, og ordet «nerd» er ikke lenger negativt ladet. E-sport har heller blitt en milliardindustri for alle aldersgrupper. Jeg brukte mye tid på dataspill i oppveksten, og fortsatte med dette da jeg selv fikk barn.

Ensomt på toppen29.11.2017 08:00Blogginnlegg

Oscar Wilde sa en gang: «Det er bare én ting i verden som er verre enn at folk snakker om en, og det er at folk ikke snakker om en». Som øverste sjef i en bedrift er det nærmest umulig å ikke bli snakket om, men kanskje mer interessant – hvor lett er det å være seg selv? Hvordan sikre at en styrer skuta med stødig hånd uten å miste seg selv? La oss se litt nærmere på denne topplederrollen, samtidig som vi lar Oscar Wilde styre overskriftene.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom