FN-sambandet

Denne uka i FN: Klimaendringene skaper en skummel «cocktail» av alvorlige helsefarer for 70 prosent av verdens arbeidere

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

En fersk ILO-rapport avdekker farlige og langvarige effekter av klimaendringene på arbeideres helse og sikkerhet. Ifølge rapporten går klimaendringenes innvirkning langt utover heteeksponering, og skaper en «cocktail av farer» som fører til en rekke farlige helsetilstander. Foto: OCHA/Viviane Rakotoarivony.
En fersk ILO-rapport avdekker farlige og langvarige effekter av klimaendringene på arbeideres helse og sikkerhet. Ifølge rapporten går klimaendringenes innvirkning langt utover heteeksponering, og skaper en «cocktail av farer» som fører til en rekke farlige helsetilstander. Foto: OCHA/Viviane Rakotoarivony.

Klimaendringene skaper en skummel «cocktail» av alvorlige helsefarer for 70 prosent av verdens arbeidere

Helsekonsekvensene av klimaendringene kan omfatte kreft, hjerte- og karsykdommer, luftveissykdommer, nyresvikt og psykiske lidelser. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
FNs nye appell for Palestina har som mål å hjelpe 2,3 millioner mennesker på Gazastripen, der eksperter på matmangel har advart om en truende hungersnød nord i enklaven etter mer enn seks måneder med intense israelske bombardementer og en bakkeoffensiv som ble iverksatt som svar på Hamas-ledede terrorangrep i Sør-Israel i oktober i fjor. Foto: UNRWA/Mohammed Hinnawi.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I april har Malta presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her. I mai tar Mosambik over presidentskapet.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil samles i årets første ordinære orientering om situasjonen i Kosovo. Rådet vil også gjenoppta debatten som ble avbrutt 17. april om «rollen til ungdom i håndteringen av sikkerhetsutfordringer i Middelhavsområdet». En orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om arbeidet til FNs integrerte kontor i Haiti (BINUH) er også planlagt.

Tirsdag: Rådet vil holde den årlige åpne debatten om seksualisert vold i krig og konflikt (CRSV).

Onsdag: Sikkerhetsrådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om De store sjøer i Afrika-regionen (Great Lakes region). Rådet skal også, etter planen, stemme over et resolusjonsutkast om masseødeleggelsesvåpen i verdensrommet lagt frem av Japan og USA. FNs humanitærkoordinator i Gaza, Sigrid Kaag, vil orientere Rådet i henhold til resolusjon 2720 fra 22. desember 2023, som ga koordinatoren i oppdrag å etablere en FN-mekanisme for å fremskynde humanitære sendinger til Gaza.

Torsdag: Rådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om den politiske og humanitære situasjonen i Syria. FNs spesialutsending for Syria, nordmannen Geir O. Pedersen, og en OCHA-representant forventes å orientere. Det er også ventet at Rådet gjenopptar den åpne debatten om «Situasjonen i Midtøsten, inkludert Palestina», som ble avbrutt 18. april.

Fredag: Sikkerhetsrådet vil samles i en orientering om angrepet på Nord Streams-rørledningene i Østersjøen 26. september 2022. Russland har bedt om dette møtet.

Ellers denne uken er det ventet at Rådet vil fortsette å forhandle om et utkast til en resolusjon om krigen mellom Israel og Hamas som Frankrike har lagt frem. Det er også ventet at Rådsmedlemmene vil fortsette å forhandle om et resolusjonsforslag fra Russland om mandatet til ekspertpanelet som skal bistå sanksjonskomiteen for Nord-Korea. Rådsmedlemmene vil sannsynligvis også fortsette forhandlingene om et resolusjonsutkast skrevet av Malta og USA om kontaktpunktet for strykning fra FNs sanksjonsregimer, som ble opprettet ved resolusjon 1730 i desember 2006 for å motta anmodninger om strykning. Det er også ventet at Rådet vil fortsette forhandlingene om et resolusjonsutkast laget av Sveits om beskyttelse av humanitært personell, FN-personell og tilknyttet personell, samt deres lokaler og eiendeler. Det er også trolig at Rådet vil diskutere et utkast til en presidenterklæring for å markere 20-årsjubileet for resolusjon 1540, som har som mål å forhindre at ikke-statlige aktører får tilgang til masseødeleggelsesvåpen.

Israel-Hamas-konflikten: FN øker appell til 2,8 milliarder dollar

FN og partnere sier at det er nødvendig med «kritiske endringer» for å forbedre nødhjelpstilgang til Gaza. Den nye appellen på 2,8 milliarder dollar skal gi nødhjelp til millioner av mennesker i den «raserte» enklaven, men også på Vestbredden, der palestinerne blir utsatt for økende vold fra bosettere. Les saken på UN News.

USA legger ned veto mot Palestinas søknad om fullverdig FN-medlemskap

På torsdag avviste Sikkerhetsrådet Palestinas søknad om FN-medlemskap. USA la ned veto. Les saken på UN News.

Gaza: — «Skummel Israel-kampanje» forhindrer livreddende hjelp, sier UNRWA-sjefen til Sikkerhetsrådet. Les saken på UN News.

«Hevnspiralen» i Midtøsten må ta slutt, sier FN-sjefen etter rapporterte angrep mot Iran. Les saken på UN News.

Sudan: Ett år med krig

Sudan står på randen av hungersnød, mens mennesker fortsatt blir drept og såret i den brutale krigen som har vart i ett år. Norges løfte på 20,35 millioner dollar skal bidra til sårt tiltrengte midler til den krevende humanitære responsen. Les saken på regjeringens sider.

Norge gir 745 millioner kroner i nødhjelp til Ukraina og naboland

FN anslår at nesten 15 millioner mennesker, 40 prosent av Ukrainas befolkning, har behov for humanitær hjelp. Nå bevilger Norge ytterligere 745 millioner til Ukraina og nabolandene. Les saken på regjeringens sider.

Ukraina-krigen «en sterk påminnelse» om multilateralismens prøvelser. Les saken på UN News.

Myanmar: Rohingyaer i skuddlinjen når Rakhine-konflikten trappes opp. Les saken på UN News.

Etiopia: Regjeringen øker humanitær støtte med 5,68 millioner dollar. Les saken på ReliefWebs sider.

— Å investere i ungdom er å investere i fred, sier eksperter til Sikkerhetsrådet. Les saken på UN News.

Menneskerettigheter

null
UNFPA-rapporten State of World Population 2024 viser at millioner av kvinner har fått mer kroppslig selvbestemmelse og rettigheter, men avslører samtidig at store ulikheter finnes for verdens fattigste og mest marginaliserte. Foto: Nneka Jones (@artyouhungry).

Fem fakta om likestilling og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter i dag

I løpet av de siste 30 årene har den globale innsatsen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter gjort bemerkelsesverdige fremskritt: Mødredødeligheten har sunket med nesten én tredjedel, dobbelt så mange kvinner bruker moderne prevensjon, og mer enn 160 land har vedtatt lovverk mot vold i hjemmet. Les saken på fn.no.

FN-ledere etterlyser mer handling for å få slutt på rasisme og diskriminering

Tirsdag åpnet den 3. sesjonen av FNs permanente forum for mennesker av afrikansk avstamning som samler antirasismeaktivister, menneskerettighetsforkjempere, regjeringsdelegasjoner og andre. Les saken på UN News.

Tre ting du bør vite om årets møte i FNs permanente forum for urfolkssaker. Les saken på fn.no.

Israel og Iran må trappe ned konflikten for å beskytte menneskerettighetene, advarer FN-eksperter. Les saken på OHCHRs sider.

Sudan: FN-komité etterlyser en slutt på etnisk vold og hatytringer, og ber om umiddelbar våpenhvile. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

null
— Reindriften er belastet med mange ulykker, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp). For ofte gjelder dette ulykker som får alvorlige konsekvenser. HMS-rådgiverne i reindriften gjør en viktig jobb, og tjenesten er godt mottatt i næringen. Det handler om å gjøre arbeidshverdagen til reindriftsutøveren tryggere, understreker ministeren. Foto: Unsplash/Vidar Nordli Mathisen.

HMS-tjenesten i reindriften gir en tryggere arbeidshverdag

Arbeidet i reindriften er fysisk hardt og utøves året rundt under til dels ekstreme værforhold. Det er et yrke som er utsatt for skader og ulykker. HMS-tjenesten i reindriften er derfor et viktig tiltak for å skape en tryggere arbeidshverdag for næringen. Les saken på regjeringens sider.

Verdenslansering i Lofoten: Fra bord til jord – slik skal matsvinnet bort

Hurtigruten og Myklevik gård jobber sammen for å fjerne matsvinn fra skipene som går langs kysten. — Dette er bærekraft og sirkulærøkonomi i praksis. Les saken på NHOs sider.

Debatt: Vi har ikke lenger lik lønn for likt arbeid

De siste årene har vi i Norge fått flere av de som kalles «working poor», skriver Sturla Søpstad og Aleksander Høiland fra NTL NTNU. Les saken på FriFagbevegelses sider.

Matsikkerhet

null
Hele 18 millioner mennesker – mer enn en tredjedel av landets befolkning – sulter i Sudan. Mer støtte til bøndene trengs nå som de forbereder jordene sine for å plante avlinger i juni. FAO trenger 104 millioner dollar for å støtte drøyt 10 millioner sudanesere i år, men har mottatt mindre enn 10 prosent av midlene. Bildet viser et barn som blir målet for å sjekke underernæringsnivået. Foto: WFP/Peter Louis.

Sudan: Risikoen for hungersnød er reell, advarer FAO

Millioner av mennesker står på randen av hungersnød i Sudan, men det internasjonale samfunnet har «et mulighetsvindu» til å handle nå som den viktigste plantesesongen nærmer seg, ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Les saken på UN News.

Timor-Leste (Øst-Timor) står overfor enorm matmangel

Timor-Lestes andre runde av den integrerte faseklassifiseringen (IPC) av akutt matmangel viser at tolv av fjorten kommuner i landet er sårbare, og at matmangelen forverres – på grunn av den den høyeste inflasjonen på ti år, flere klimasjokk og skyhøye matvarepriser. Les saken på WFPs sider.

IFAD bruker kunstig intelligens til å endre landsbygdutvikling

Kunstig intelligens (KI) kan bidra til å løse noen av de mest presserende utfordringene, fra klimaendringer til matmangel. Les saken på IFADs sider.

Naturmangfold: IFAD forklarer de tre typene. Les saken på IFADs sider.

Helse

null
Den pågående globale spredningen av «fugleinfluensa»-infeksjoner til pattedyr, inkludert mennesker, er et betydelig problem, advarer WHO. Viruset – som også er kjent som H5N1 – har hatt en «ekstremt høy» dødelighet blant de flere hundre personene som hittil har blitt smittet. Men, frem til nå har man ikke sett H5N1-smitte fra én person til en annen. Foto: Unsplash/Ben Wicks.

Pandemieksperter er bekymret for spredning av fugleinfluensa til mennesker

Den pågående globale spredningen av «fugleinfluensa»-infeksjoner til pattedyr, inkludert mennesker, er et betydelig folkehelseproblem, ifølge ledende FN-leger og medisinske eksperter. WHO har kunngjort nye tiltak for å bekjempe luftbårne sykdommer. Les saken på UN News.

Etikk i nevroteknologi: UNESCO utnevner internasjonal ekspertgruppe for å utarbeide en ny global standard. Les saken på UNESCOs sider.

Thailand: Ny parlamentarisk gruppe for trafikksikkerhet retter søkelyset mot trafikkulykker. Les saken på WHOs sider.

Klima og miljø

null
Denne uken vil representanter fra 174 land samles i Canadas hovedstad Ottawa for å delta i den siste diskusjonsrunden om en ny «plastavtale». Møtet, som varer fra 23. til 29. april, er det nest siste møtet før forhandlingene forventes å bli avsluttet senere i år. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim leder det norske arbeidet med å få på plass en internasjonal plastavtale mens klima- og miljøministeren Andreas Bjelland Eriksen er i foreldrepermisjon. Foto: Unsplash/Naja Bertolt Jensen.

Utviklingsministeren leder de internasjonale plastforhandlingene

Viktige forhandlinger om plastforurensning starter denne uken. Plastforurensing er et av de raskest voksende miljøproblemene i verden. FNs miljøforsamling vedtok i 2022 å utvikle en internasjonal rettslig bindende avtale for å stanse plastforurensning. Norge er en pådriver i forhandlingene. Les saken på regjeringens sider.

Historisk nordisk innlegg for Den internasjonale domstolen i global klimasak. Les saken på regjeringens sider.

Europa opplevde omfattende oversvømmelser og kraftige hetebølger i 2023. Les saken på WMOs sider.

WMO styrker koordineringen for å beskytte viktige radiofrekvensbånd. Les saken på WMOs sider.

Utdanning

null
Alle skolene i Gaza har vært stengt for 625 000 elever i seks måneder. Ifølge Utdanningsdepartementet har mer enn 5 479 elever og 261 lærere blitt drept på Gazastripen siden 7. oktober. Foto: UNRWA/Mohammed Hinnawi.

Utdanning under angrep i Gaza: Nesten 90 prosent av skolebygg er skadet eller ødelagt, ingen universiteter er igjen

Felles uttalelse fra Inger Ashing, administrerende direktør i Redd Barna, Yasmine Sherif, administrerende direktør i FNs fond for utdanning i nødsituasjoner og langvarige kriser (Education Cannot Wait) og Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. Les saken på ECWs sider.

Utvikling

null
— Den imponerende størrelsen på denne bærekraftige utviklingsobligasjonen understreker det norske investormiljøets interesse for et likvid produkt med høy kredittverdighet, samt den fortsatte støtten til Verdensbankens mål om å utrydde fattigdom på en levelig planet, sa Andrea Dore, leder for finansiering i Verdensbankens finansavdeling. Foto: UN Photo/Cia Pak.

Verdensbanken prissetter en bærekraftig utviklingsobligasjon til 3 milliarder kroner med flytende rente

Verdensbanken (Den internasjonale gjenoppbyggings- og utviklingsbanken, IBRD, Aaa/AAA) har priset en obligasjon for bærekraftig utvikling på 3 milliarder norske kroner, med flytende rente og forfall 26. oktober 2029. Obligasjonen har en kvartalsvis kupongrente på 3-måneders NIBOR + 19 bps og ble priset til 100 %. Nordea var eneste ansvarlige tilrettelegger for transaksjonen. Les saken på Verdensbankens sider.

Hva må til for å redde bærekraftsmålene?

Bærekraftig utvikling står ved et veiskille. Uten flere – og de rette – investeringene i dag og i morgen, vil den globale «dugnaden» for en mer rettferdig og likestilt verden innen 2030 mislykkes, ifølge en fersk rapport. Les saken på fn.no.

Norge støtter innovativ finansiering av Verdensbanken

Norge styrker Verdensbankens finansiering av globale fellesgoder som klima, pandemiberedskap og matsikkerhet med 250 millioner. Les saken på regjeringens sider.

Afghanistan: Fremtiden «avhenger» av kvinner

Til tross for svære utfordringer, fortsetter bedrifter som eies og drives av kvinner i Afghanistan å vise bemerkelsesverdig motstandskraft, og fungerer som viktige bærebjelker for økonomisk stabilitet og håp, midt i motgangen, viser en ny FN-rapport. Les saken på UNDPs sider.

Myanmar: Middelklassen «forsvinner» på grunn av opptrapp i brutale kamphandlinger

FNs utviklingsprogram (UNDP) advarer om en kraftig fattigdomsøkning, og at middelklassen i Myanmar er i ferd med å «forsvinne» på grunn av økende usikkerhet og konflikt. Les saken på fn.no.

Merk deg! Kommende arrangementer

null
Deichman Tøyen og FN-sambandet inviterer til samtale og dokumentarfremvisning torsdag 25. april, som skal handle om Afghanistan: 1 000 dager med Taliban. Plakat: FN-sambandet.

8.28. april: Den 112. sesjonen av FNs rasediskrimineringskomité (CERD), som skal gjennomgå rapportene fra Mexico, San Marino, Albania, Qatar og Moldova. Les mer her.

15.26. april: Den 23. Sesjonen av FNs permanente forum for urfolkssaker. Les mer her og lær mer om høydepunktene på fn.no.

15. april10. mai: Den 79. sesjonen av FNs torturkomite, som vil ta for seg landrapportene fra Aserbajdsjan, Finland, Honduras, Liechtenstein, Nord-Makedonia og Østerrike. Les mer her.

22. april: Lansering av WMO sin rapport om klimatilstanden i Europa. Les mer her.

22.–25. april: ECOSOCs forum for utviklingsfinansiering. Statssekretær Bjørg Sandkjær deltar den 22. og 23. april. Les mer her.

22.–26. april: «FN 2.0»-uke. Ukens åpningssegment på høyt nivå har temaet «Rustet for fremtiden: Hvordan FN 2.0-visjonen vil hjelpe oss å nå målene.» Les mer her.

22.–26. april: UNECEs uke for ressursforvaltning. Les mer her.

22.–26. april: Den 80. sesjonen i den økonomiske og sosiale kommisjonen for Asia og Stillehavet (ESCAP). Les mer her.

23. april: FN høynivåseminar for «Gender and Inclusive Mediation Strategies». Utenriksminister Espen Barth Eide deltar. Les mer her.

23.–25. april: Det globale kompetanseforumet, som arrangeres av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) i samarbeid med EU-kommisjonen. Les mer her.

23.–25. april: Det globale forumet for datastyring og digital omstilling, som arrangeres av FNs departement for økonomiske og sosiale saker (DESA) i samarbeid med UNU-Macau. Les mer her.

23.–29. april: Det 4. møtet i den mellomstatlige forhandlingskomiteen som skal utvikle et internasjonalt juridisk bindende instrument om plastforurensning, inkludert i det marine miljøet (INC-4). Les mer her.

24. april: FN generalforsamlings 71. plenumsmøte. Les mer her.

25. april: Internasjonal frokost, arrangert av FN-sambandet og Deichman Tøyen, om Afghanistan: 1 000 dager med Taliban. Samtale og film. Les mer og meld deg på her.

25. april: Lansering av UNESCOs likestillingsrapport 2024 «Teknologi på hennes premisser». Les mer her.

26. april: Norsk lansering av FNs utviklingsprogram (UNDP) sin Human Development Report (HDR). Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar. Les mer her.

Fra FN-kalenderen:

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye