ABB

Nyvinning fra ABB gir betydelig økning i maksimal gassproduksjon

Del
  • Oppgradert styring av elektriske frekvensomformere har avverget 126 stans av eksportkompressorene siden oktober 2019.
  • Som en bonus har tilgjengelig effekt blitt betydelig økt, og sammen med nye styringsalgoritmer på kompressorsiden bidrar dette til økning i maksimal gasseksport fra Kollsnes til Europa
  • Digitaliseringspilot sikrer datafangst og dokumenterer forbedringene
Equinor

Resultatene taler for seg. En stor økning i produksjonen fra Norges største eksportanlegg for gass gir betydelige verdier. 

Nye styringsalgoritmer for de elektriske frekvensomformerne har økt den maksimale effekten som kan tilføres eksportkompressorene betydelig. Det gjør det mulig å øke den maksimale gasseksporten ut av anlegget.

– Dette kommer på et svært gunstig tidspunkt da Europa har stort behov for mer gass. ABBs løsninger for forbedring av kompressordriften har vært en nøkkel for å øke produksjonen sier Tor Ove Lussand, leder for ABB Energy Industries i Norge.

De gode resultatene er oppnådd etter mangeårig samarbeid mellom ABB, Equinor, og Gassco, hvor tverrfaglighet med tung kompetanse fra flere fagfelt har vært en av nøklene til suksess. Tilbake i 2012 ble det identifisert et potensial for å øke oppetiden på eksportkompressorene på Kollsnes. Disse kompressorene drives av elektriske motorer som via frekvensomformere er koblet til det elektriske forsyningsnettet.

Forstyrrelser på nettet førte i mange tilfeller til at kompressorene måtte stoppes for å hindre mekanisk skade. Det tar tid å få kompressorene tilbake i full drift igjen, og nedetiden fører til produksjonstap og reduserte inntekter.

ABB utviklet en ny styringsalgoritme for frekvensomformerne som gjorde det mulig å tåle spenningsforstyrrelsene på det elektriske nettet. Veien fra idé til fullimplementasjon på anlegget var lang og inkluderte mange viktige utviklingstrinn. Verifikasjon, både på en kompressorlab på NTNU og ved pilotering på anlegget, var nødvendig for sikker utvikling.

Løsningen har så langt forhindret 126 nedstengninger av eksport-kompressorer og to nedstengninger av hele anlegget. Målt i besparelser utgjør dette store verdier. Som en bonus økte den nye styringsalgoritmen maksimal effekt tilgjengelig for kompressorene.

For å få full nytte av den økte effekten ble det også utviklet en ny reguleringsløsning på kompressorsiden. Sammen ga disse løsningene betydelig økning i maksimal eksport fra Kollsnes til Europa.

– Det har vært veldig inspirerende å få følge utviklingen fra idé til idriftsettelse. Det har hele veien føltes som vi er et lag som drar i samme retning, sier Arne Marius Ditlefsen, teknisk ansvarlig fra ABB.

Digitaliseringspiloten som ble utviklet i prosjektet har gjort det mulig å vurdere potensialet, samt dokumentere effekten av løsningen gjennom innsamling, organisering og tilgjengeliggjøring av store mengder data. Dette inkluderer prosessdata som trykk, temperaturer og strømning, samt data fra elektrosiden, med svært høy oppløsning. Muligheten for å kunne sette disse dataene sammen har gitt ny innsikt og økt forståelsen for systemet.

Nøkkelord

Kontakter

ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs mer enn 105 000 ansatte bygger på over 140 år med ekspertise, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

ABB først i verden med vannkjølt IE5 SynRM motor som setter en ny standard for energieffektivisering og høy effekt8.2.2024 10:54:20 CET | Pressemelding

Nytt vannkjølt design kombinerer ultra-premium virkningsgrad med høy ytelse IE5 SynRM vannkjølte motorer er ideelle for applikasjoner der høy effekt og kompakt størrelse er en kritisk faktor IE5 virkningsgrad og høy pålitelighet optimaliserer de totale levetids-kostnadene (TCO) ved lavere energiforbruk og reduserte drifts- og vedlikeholdskostnader

DNV-studie bekrefter energieffektivitetsgevinster for LNG-skip med ABB og MANs DFE+ fremdriftsløsning6.2.2024 10:46:10 CET | Pressemelding

Nytt Dual Fuel, Electric+ (DFE+) konsept fra ABB og MAN Energy Solutions anerkjennes av DNV som et mer energieffektivt alternativ til dagens konvensjonelle design for flytende naturgass (LNG) skip DFE+-løsningen kan hjelpe LNG-skip med å øke energieffektiviteten med opptil 7,5 prosent, noe som muliggjør reduksjon av utslipp ​ Den modulære og fleksible løsningen øker lastekapasiteten med 5 prosent​

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye