Rambøll

Rambøll-gruppen leverer sterk vekst og rekordinntjening i et utfordrende marked

Del

Ram­bøll leverer en rekord­høy årlig om­set­ning og over­skudd, mye takket være vekst i for­ret­ning­sen­het­ene En­ergi og Miljø. Ster­ke res­ultater fra Dan­mark, Stor­brit­an­nia og USA har også bidratt til rekordresultatet.

Rambøll ble i 2023 innstilt til flere rammeavtaler med Statnett, noe som innebærer at Rambøll skal bistå med utvidelse og utbygging av det norske strømnettet for å realisere den grønne omstillingen.
Rambøll ble i 2023 innstilt til flere rammeavtaler med Statnett, noe som innebærer at Rambøll skal bistå med utvidelse og utbygging av det norske strømnettet for å realisere den grønne omstillingen. Foto: Sverre Hjørnevik

København, 14. mars 2024

2023 var preget av en utfordrende markedssituasjon med høyere inflasjon og et økende rentenivå. Til tross for disse globale, økonomiske utfordringene, leverte Rambøll et solid årsresultat for 2023.

Nøkkeltall:

  • Omsetningen nådde et rekordhøyt nivå på 2,3 milliarder euro, en økning på 132,5 millioner euro sammenlignet med 2022. Driftsresultatet (EBITA), på over 138,7 millioner euro, markerer et rekordhøyt nivå for selskapet.
  • Organisk vekst var 8,8%, noe som er litt over forventningene.
  • EBITA-marginen var 6,1%, som er høyere enn i 2022. 
  • Overskuddet før skatt er lavere enn i 2022. Dette er på grunn av en gevinst i 2022 fra salget av en del av selskapets vannvirksomhet i USA, samt høyere omstillingskostnader i 2023.
  • Ordreboken var ved utgangen av 2023 på 7,1 måneders omsetning, noe som tilsvarer en omsetning på 1,1 milliarder euro. Til sammenlikning var ordreboken ved utgangen av 2022 på 7,6 måneder.


Årets resultat viser at Rambølls allsidige og internasjonale profil og tilnærming til kunder og markeder er en stor styrke. Kundenes etterspørsel etter bærekraftige løsninger som kan kutte CO2-utslipp og oppfylle klimamål, er en viktig årsak til Rambølls vekst. Etterspørselen etter løsninger som gir positiv effekt på kundenes klima- og miljøpåvirkning har vært spesielt høy. Kundene viser også stor interesse for fornybar energi, utfordringer knyttet til vann og tilpasninger av bygg for at de bedre skal tåle klimaendringene.

–Jeg er fornøyd med Rambølls resultat i 2023, som vi leverte i et utfordrende marked med høyere rente og inflasjon. Resultatet viser verdien av vår brede portefølje og sterke posisjon på tvers av flere markeder og geografiske områder. Med vår unike kompetanse og løsninger, spesielt innenfor grønn energi fortsatte vi å levere verdi for kundene våre, samtidig som vi manøvrerte trygt gjennom et landskap preget av vanskelige markedsvilkår. Vi er godt i gang med å gjennomføre strategien vår, og er på vei til å nå målene våre for 2025, sier konsernsjef Jens-Peter Saul.  

Sterkt resultat drevet av prosjekter innen fornybar energi
Rambølls forretningsenhet for Energi leverte tosifret organisk vekst. Dette var den høyeste veksten av alle forretningsområdene i selskapet. Rambøll leverer dermed på sitt strategiske mål om å bli den globale bransjelederen innen grønn energi. Dette kommer til uttrykk i selskapets stadig større portefølje av energiprosjekter, spesielt innen Power-to-X, utbygging og sikring av elektrisk infrastruktur og fundamenter til havvindparker. Spesielt det siste markedsområdet er en hurtig voksende del av Rambølls portefølje, og leverte imponerende vekstrater i 2023.

–I forlengelsen av strategien vår fortsetter vi å tilby flere forskjellige tjenester, og vokse på områder der vi allerede er sterke, som havvind. Fra å være en ledende rådgiver innen design av offshore vindfundamenter, har vi blant annet utvidet tjenestene våre slik at vi nå kan tilby et komplett spekter av rådgivningstjenester, noe som i dag er en like stor inntektsdriver, sier Jens-Peter Saul.

–Vi ser også en sterk vekst på områder som grønn hydrogen, Power-to-X og karbonfangst og -lagring. Rambøll er godt posisjonert for å bli ledende i disse nye markedene. En del av vår strategi er at Rambøll skal være verdens ledende rådgivningsvirksomhet innen grønn energi. Her er vi på rett vei, legger han til.

Som et eksempel på disse endringene fortsetter Rambøll å flytte eksperter innen olje og gass til løsninger for fornybar energi og løsninger med lavere klimafotavtrykk innen utgangen av 2025. Ved utgangen av 2023 var nesten 70 % av medarbeiderne som tidligere jobbet innen olje og gass, blitt overført til fornybar-prosjekter. 

Fortsatt stor etterspørsel etter miljøløsninger
Forretningsenheten Miljø leverte også et sterkt resultat med tosifret organisk vekst. Det skyldes blant annet etterspørselen etter miljøkonsekvensvurderinger, rådgivningstjenester innen bærekraftrapportering og prosjekter med positive klimaavtrykk.

–Vi opplever fortsatt stor etterspørsel etter rådgivning for å takle de store, globale utfordringene vi opplever i dag: urbanisering, klimaendringer, knapphet på ressurser og tap av biologisk mangfold. Denne etterspørselen viser seg tydelig i den imponerende veksten i Miljø-enheten, på tvers av markedene våre, forklarer Jens-Peter Saul.

Sett fra et geografisk perspektiv, leverte Danmark, Storbritannia og USA solide vekstrater, og alle leverte sitt beste driftsresultat hittil.

Den høye inflasjonen og de høye rentene var imidlertid utfordrende for noen av Rambølls kunder. Dette førte til forsinkelser eller kansellering av prosjekter, spesielt i forretningsenhetene for Bygg, Transport og Arkitektur & Landskap, noe som påvirket resultatet i de øvrige nordiske landene utenfor Danmark. Dette påvirket ordreboken, som var noe lavere enn året før.

–Vi har arbeidet tett sammen med kundene våre for å hjelpe dem med å manøvrere i dette utfordrende markedet. Samtidig holder vi fast på vårt fokus på bærekraft. Årets solide resultater er et resultat av den store innsatsen til våre mer enn 18 000 dedikerte og dyktige medarbeidere. De utgjør kjernen i de bærekraftige endringene vi ønsker å skape, og jeg er takknemlig for deres bidrag i 2023, sier Jens-Peter Saul.

Forventninger til 2024
I 2024 forventer Rambøll en organisk vekst på mellom 4-6 % og en EBITA-margin på mellom 5,8 og 6,3%.

Halvveis i Rambølls nåværende strategiperiode for 2022 til 2025, leverer selskapet som forventet og er på rett spor for å nå sine strategiske mål for 2025. Rambøll vil fortsatt investere i medarbeiderne og den kompetansen som er nødvendig for å møte kundenes nye behov, blant annet innen bærekraft og naturmangfold.

Nye, strategiske prosjekter for Rambøll i 2023:

Styrker elektrisitetsnettet for å være bedre rustet til den grønne omstillingen - I Norge og Danmark samarbeider Rambøll med de statlige nettselskapene Statnett og Energinet om å styrke og utvikle landenes energinett, slik at de kan holde tritt med den økende etterspørselen etter elektrisitet. I Danmark bistår Rambøll også med etableringen av en kommende energiøy i Nordsjøen. Her skal det samles kraft fra nærliggende, offshore vindparker, som skal distribueres til millioner av brukere i Vest-Europa.

Bidrar til banebrytende forskning – På Københavns Universitet samarbeider Rambøll med Novo Nordisk Fonden for å bygge et avansert laboratorium for verdens første, fullt fungerende kvantedatamaskin. Rambøll bistår også Novo Nordisk Fonden i utviklingen av et nytt laboratorium for celleterapi ved Danmarks Tekniske Universitet. Gjennombrudd i forskningen her vil kunne brukes i behandling av mennesker med kroniske sykdommer.

Samarbeider om ny Bybane-trasé i Bergen - I Norge hjelper Rambøll med å realisere et nytt Bybane-prosjekt i Bergen. Selskapet samarbeider med Bybanen Utbygging om å planlegge den femte fasen av utbyggingen av Bybanen, fra Bergen sentrum til bydelen Åsane.

Utvikler fremtidens matvarer i Singapore - Rambøll bidrar i utviklingen av masterplanen for Lim Chu Kang-konseptet i Singapore, slik at området kan bli en produktiv og ressurseffektiv klynge for matvarer fra landbruket. Dette vil bidra til Singapores «30 by 30»-visjon. Den tar sikte på å utvikle den lokale matindustrien slik at den kan produsere 30 prosent av det landet trenger av mat innen 2030.

Fremmer den grønne omstillingen gjennom Power-to-X - I Finland deltar Rambøll i arbeidet med å etablere Power-to-X-anlegget Kristinestad. Anlegget vil ha kapasitet til å konvertere 200MW fornybar elektrisitet til grønn hydrogen og bærekraftig, flytende syntetisk metan. I Sverige bistår Rambøll kjemikalievirksomheten Perstorp med å halvere de direkte karbonutslippene fra bedriftens anlegg i Stenungsund. Målet er å produsere metanol fra fornybare energikilder, og dermed redusere utslippene med 500 000 tonn per år.

Bygger i samspill med naturen - I Tsjekkia samarbeider Rambøll og Henning Larsen om å transformere Praha sentralstasjon og parken rundt til en innbydende inngangsport til byen. I prosjektet er det lagt spesiell vekt på lavutslippstransport og en forbedring av bylivet. I Nederland bistår Rambøll og Henning Larsen med byggingen av BESTSELLERs logistikksenter. Senteret vil i hovedsak bli bygget av massivtre, og vil ha en positiv innvirkning på det biologiske mangfoldet.

Baner veien for bærekraftig renovering - I Storbritannia har Rambøll jobbet med renoveringen av Sheldon Square 3, en tietasjes kontorbygning i London. Ved å bruke en sirkulær tilnærming i prosessen, ble bygningens effektivitet forbedret med over to tredjedeler, sammenlignet med et nybygg i konstruksjonsfasen. Gjennom å bevare og gjenbruke de eksisterende materialene, både innen elektro og VVS, klarte Rambøll også å kutte CO2-utslippene.

Les om Rambølls økonomiske resultater og prestasjoner på bærekraftområdet i Årsrapporten 2023.

Nøkkelord

Kontakter

Jens-Peter SaulGroup Chief Executive Officer

Tel:+45 51611000

Marianne SørensenGroup Chief Financial Officer

Tel:+45 51611000

Bilder

Jens-Peter Saul, konsernsjef i Rambøll. Foto: Rambøll
Jens-Peter Saul, konsernsjef i Rambøll. Foto: Rambøll
Last ned bilde
Bygging av nytt fjordspenn over Lysefjorden i Rogaland. Prosjekt Lyse-Fagrafjell. Foto: Sverre Hjørnevik
Bygging av nytt fjordspenn over Lysefjorden i Rogaland. Prosjekt Lyse-Fagrafjell. Foto: Sverre Hjørnevik
Last ned bilde
Bybanen Utbygging signerte sommeren 2023 hovedkontrakten på prosjektering av byggetrinn 5 Bybanen til Åsane med COWI i samarbeid med Rambøll og Asplan Viak. Kontraktsverdien er på rundt 1,1 milliarder kroner. Illustasjon: Bybanen Utbygging
Bybanen Utbygging signerte sommeren 2023 hovedkontrakten på prosjektering av byggetrinn 5 Bybanen til Åsane med COWI i samarbeid med Rambøll og Asplan Viak. Kontraktsverdien er på rundt 1,1 milliarder kroner. Illustasjon: Bybanen Utbygging
Last ned bilde

Om oss

Rambøll

Rambøll er en global samfunnsrådgiver innen bygg, transport, vann, miljø, energi og ledelseskonsultering. I Norge har vi 13 kontorer med om lag 1700 eksperter, som jobber tverrfaglig på store og små prosjekter. Arkitektfirmaet Henning Larsen er en del av Rambøll Gruppen, og er et studio for arkitektur, landskap, urbanisme og interiør, grafikk og lysdesign.  

Rambøll ble grunnlagt i Danmark i 1945. Rambølls 17.500 eksperter skaper inspirerende og bærekraftige løsninger som skal gi rom for vekst og utvikling, og som er til det beste for kunden, sluttbrukeren og samfunnet omkring. Våre tjenester skal resultere i verdier både for oss som lever i dag, og for dem som kommer etter oss.

Rambøll kombinerer lokal erfaring med global kunnskap over hele verden for å skape bærekraftige byer og samfunn. Vi kombinerer vår innsikt og evne til å drive frem positiv forandring og bringer den videre til våre kunder som ideer, som kan realiseres og gjennomføres. Vi kaller det: Bright ideas. Sustainable change. 

Rambøll var første norske virksomhet, og første rådgivende ingeniørvirksomhet i verden, som ble sertifisert etter bærekraftsmålene til FN, og er medlem av Skift - Næringslivets klimaledere.

Følg pressemeldinger fra Rambøll

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Rambøll på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Rambøll

Ramboll lanserer åpen tilgang til database for å sammenligne klimagassreduksjon i bygg12.3.2024 11:30:00 CET | Pressemelding

Ramboll CO2mpare, en benchmark-database for klimagassananalyser med over 130 byggeprosjekter fordelt på seks land, gjør det mulig for aktører i byggebransjen og myndigheter å sammenligne og vurdere sine strategier for klimagassreduksjon. Den første internasjonale åpne tilgangsdatabasen av sitt slag ble offisielt lansert på Bygg og Klima Globalt Forum, i Paris, 7. mars.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye