FN-sambandet

Denne uka i FN: Grønt lys for gruvedrift på havbunnen – går Norge mot «grumsete farvann»?

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

9. januar 2024, da forslaget om å «utforske» dyphavsmineraler i den norske kontintentsokkelen ble vedtatt, protesterte klima- og miljøaktivister utenfor Stortinget. Mange mener at denne typen gruvevirksomhet gir lite mening for et «grønt og miljøbevisst land» som Norge. Foto: Flickr/Natur og Ungdom/Lovise Tokle Rannekleiv.
9. januar 2024, da forslaget om å «utforske» dyphavsmineraler i den norske kontintentsokkelen ble vedtatt, protesterte klima- og miljøaktivister utenfor Stortinget. Mange mener at denne typen gruvevirksomhet gir lite mening for et «grønt og miljøbevisst land» som Norge. Foto: Flickr/Natur og Ungdom/Lovise Tokle Rannekleiv.

Grønt lys for gruvedrift på havbunnen – går Norge mot «grumsete farvann»?

Norge vil utnytte olje- og gassproduksjonsarven, og lede an i utviklingen av dyphavsgruvedrift. Dette kan føre til miljømessig og juridisk «grumsete farvann» i tiden som kommer. FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
Mer enn 25 millioner mennesker trenger akutt bistand i Sudan etter krigen brøt løs i april 2023. FN har lansert sin responsplan for året, som tar sikte på å bistå over 17 millioner kvinner, menn og barn både i Sudan og i de fem nabolandene som mange har flyktet til. Foto: UNHCR/Charlotte Hallqvist.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I februar har Guyana presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her, og du kan lese mer om landets håp for en våpenhvile i Gaza her.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil samles til et møte om Ukraina, foreslått av Russland. Rådet vil holde lukkede konsultasjoner om DR Kongo.

Tirsdag: Rådet vil holde en høynivådebatt om effektene klimaendringer og matmangel har på opprettholdelsen av internasjonal fred og sikkerhet.

Onsdag: Sikkerhetsrådet forventes å holde en orientering, etterfulgt av lukkede konsultasjoner, om Jemen.

Torsdag: Rådet vil holde sin halvmånedlige orientering om situasjonen i Libya. Sikkerhetsrådet vil også samles for en orientering om generalsekretærens halvårlige rapport om trusselen fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL/Da'esh) mot internasjonal fred og sikkerhet.

På forespørsel fra «A3 pluss en»-gruppen (Algerie, Mosambik, Sierra Leone og Guyana), er orienteringen og konsultasjonene om Somalia utsatt fra fredag (16. februar) til mandag (19. februar) – for å avvente resultatet av AU-toppmøtet i Addis Abeba 17. og 18. februar.

Ellers denne uken forventes det at Rådet vil fortsette å forhandle om et utkast til en resolusjon om Israel-Hamas-krigen lagt frem av Algerie. Utover dette, er ingen møter om «Situasjonen i Midtøsten, inkludert Palestina» foreløpig planlagt denne uken. Rådet kan imidlertid innkalle til møte om utviklingen skulle tilsi det. Medlemmene forventes også å begynne å forhandle om et utkast til en resolusjon som fornyer mandatet til ekspertpanelet som bistår Sudans sanksjonskomité.

Gaza: Norge overfører 275 millioner kroner til FNs organisasjon for palestinske flyktninger

— Situasjonen er katastrofal, sa utenriksminister Espen Barth Eide. Folk mangler alt, og de lever i frykt for å miste liv og helse. UNRWA er ryggraden for all humanitær innsats i Gaza. Jeg er glad for at vi i dag kan overføre 275 millioner kroner til organisasjonens arbeid for palestinske flyktninger, la utenriksministeren til. Les saken på regjeringens sider.

Gaza: Konflikten med flest drepte journalister. Les saken på UNRICs sider.

Gaza: WHO advarer om fortsatte angrep på helsevesenet. Les saken på UN News.

Sudan: FN trenger 4,1 milliarder dollar for å gi nødvendig støtte til over 17 millioner mennesker

FN har oppfordret land til å ikke glemme millioner av mennesker fanget i krigen mellom rivaliserende militærgrupper i Sudan, og ber om 4,1 milliarder dollar for å avverge hungersnød og støtte dem som har flyktet inn i nabolandene. Les saken på fn.no.

Myanmar: UNICEF fordømmer luftangrep mot skoler

FNs barnefond (UNICEF) har på det sterkeste fordømt det dødelige luftangrepet på to skoler i det østlige Myanmar som førte til at minst fire barn og to lærere ble drept, med mange flere skadet. Les saken på UN News.

— Fred er FNs «grunn til å eksistere», sier Guterres

Med konflikter som raser, splittelser som vokser og polarisering blir dypere, er fred den viktige «puslespillbrikken» som vi mangler rundt om i verden, ifølge FN-sjefen. Les saken på fn.no.

Hvem vinner fredsprisen i år, og blir det et medlem av FN-familien? Her er PRIOs prognose. Les mer på PRIOs sider.

Utvikling

null
For akkurat ett år siden rammet katastrofale jordskjelv Tyrkia og Syria. Nesten 60 000 mennesker mistet livet, mens livene til tusenvis av familier fortsatt ligger i grus. Foto: OCHA/Bilal Al-Hammoud

Ett år siden jordskjelv i Tyrkia og Syria: For overlevende er lidelsene langt fra over

Livene til titusenvis av familier som overlevde fjorårets katastrofale jordskjelv i Tyrkia og Syria ligger fortsatt ligger i grus, advarer FN. Les saken på fn.no.

Menneskerettigheter

null
Utover dype følelsesmessige traumer som følger med forsvinningen av en nær en, har mange familier ikke nok økonomiske midler til å starte en komplisert administrativ sak. Mange kommer fra urbefolkningssamfunn og snakker ikke det offisielle språket i landet. Foto: Unsplash/Humberto Chávez.

Pårørende til forsvunne migranter søker svar og rettferdighet

Hvert år blir tusenvis av migranter drept eller forsvinner under den farlige reisen til grensen mellom USA og Mexico – én av de mest risikable og dødeligste landrutene for migranter over hele verden, sier menneskerettighetsgrupper. Les saken på OHCHRs sider.

Irak: FNs menneskerettighetskontor «skremt» av lovforslag om dødsstraff for forhold mellom to av samme kjønn. Les saken på OHCHRs sider.

Regjeringen gir over 36 millioner kroner til skeive organisasjoner. Les saken på regjeringens sider.

Den internasjonale domstolen: Dommer Nawaf Salam fra Libanon ny president

Dommer Julia Sebutinde fra Uganda har også blitt valgt som visepresident for «verdensdomstolen». Les saken på ICJs sider.

UNESCO: 8 globale teknologiselskaper forplikter seg til anbefaling om etikk i kunstig intelligens. Les saken på UNESCOs sider.

Seminarserie setter lys på de siste barnevernssakene mot Norge. Les saken på NIMs sider.

— Kjønnsfordommer i vitenskap «fratar vår verden store talenter», sier FN-sjefen. Les saken på UN News .

Arbeidsliv

null
I Syria forsterket 2023-jordskjelvene eksisterende utfordringer, forårsaket av over 12 år med konflikt, og skapte det som bare kan beskrives som en «krise i en krise». Foto: UNOCHA/Matteo Minasi.

Syria: ILO-prosjekter bidrar til gjenoppretting av arbeidsmarkedet etter jordskjelvet

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) hjelper lokalsamfunn i byen Aleppo med gjenoppbyggingen etter jordskjelvet i 2023. Les saken på ILOs sider.

2 millioner kroner til likestillingsarbeid i fiskerinæringen

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth vil ha flere jenter i fiskerinæringen. Nå deler hun ut 2 millioner kroner til likestillingsarbeid. — Det er viktig for jenter å ha kvinnelige rollemodeller som viser at dette er et yrke også for dem, sa fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap). Les saken på regjeringens sider.

ILO-ekspertkomités 2024-rapport om iverksetting av konvensjoner og anbefalinger. Les saken på ILOs sider.

Matsikkerhet

null
— Verdens største fordrivelse av barn har skjedd i Sudan, sa talsperson for FNs barnefond (UNICEF) James Elder. Fire millioner barn har blitt fordrevet. Det er 13 000 barn hver eneste dag, i 300 dager. Sikkerhet, borte. Eiendeler, borte. Venner og familiemedlemmer, separert eller mistet. Håpet falmer, advarte han. Foto: UNICEF/Shehzad Noorani.

Sudan-krigen: 700 000 barn i fare for livstruende underernæring

Svimlende 700 000 barn i Sudan står overfor den verste og mest livstruende formen for sult etter 300 dager med krig, advarer FN-organisasjoner. Les saken på UN News.

Etiopia: Verdens matvareprogram trapper opp leveranser nord i landet, med mål om å nå tre millioner mennesker i ukene fremover. Les saken på UN News.

Afghanistan: FNs sentrale krisefond bidrar til WFPs støtte til mennesker på flukt som har reist hjem fra Pakistan. Les saken på WFPs sider.

FAO lanserer ny portal for statistikk om mat og kosthold. Les saken på FAOs sider.

Klima og miljø

null
WMO-fellesskapet har lenge samarbeidet med romfartsorganisasjoner og dette har bidratt til å fremme datadeling, sette felles standarder og styrke kapasitet, spesielt i mindre økonomier. Bildet viser landbruksaktiviteter i den nordlige saudiarabiske byen Tabarjal mens den internasjonale romstasjonen kretser 416 km over bakken. Foto: Flickr/NASA Johnson.

WMO styrker samarbeidet med romfartsorganisasjoner

Satellittobservasjoner spiller en viktig rolle, og Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) vil gjenopplive forholdet til romfartsorganisasjoner for å styrke samarbeidet i en tid med raske klima-, samfunnsmessige og teknologiske endringer. Les saken på WMOs sider.

Mongolia: Ekstremvær setter 90 % av landet i «høy risiko»

Den pågående «hvite og jern»-dzuden i Mongolia har nådd et «kritisk nivå». Over 90 prosent av landet som står overfor høye risikonivåer fra det unike værfenomenet, ifølge FN. Les saken på UN News.

Klima- og miljøministeren deltar på miljøtoppmøte i Nairobi

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen deltar på FNs sjette miljøforsamling (UNEA-6) i Nairobi 28. februar til 1. mars i år. Les saken på regjeringens sider.

Nytt forurensningsregelverk for havbruk. Les saken på regjeringens sider.

Endringer i miljøregelverket på Svalbard. Les saken på regjeringens sider.

Utdanning

null
— UNICEF og UNESCO bekrefter sin forpliktelse til å fremme positiv endring i utdanning. Utdanning er en grunnleggende rettighet; la oss i fellesskap strebe for å opprettholde denne rettigheten, står det i en felles uttalelse om utdanningssituasjonen på Haiti. Foto: MINUSTAH/Victoria Hazou.

Haiti: UNICEF og UNESCO ber om respekt for barns rett til utdanning

UNICEF og UNESCO uttrykker bekymring over virkningen av væpnet vold og sosiopolitisk ustabilitet på skolegang. De vil synliggjøre de alvorlige konsekvensene av hyppige skolestengninger i landet som tar fra tusenvis av barn deres rett til utdanning. Les saken på UNESCOs sider.

Vi trenger flere unge til landbruks- og matfagene

Fristen for å søke videregående opplæring er 1. mars. I mat- og måltidsbransjen og i landbruksnæringene er det et økende behov for dyktige fagarbeidere, samtidig som søkertallene synker. Les saken på regjeringens sider.

Flere elever velger samisk som andrespråk

Antallet elever som tar samisk som andrespråk på videregående har økt med nesten 30 prosent siden i fjor, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. Les saken på regjeringens sider.

Utenriksministerens svar på spørsmål om Students at Risk-programmet. Les saken på regjeringens sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

22. januar–27. mars: Del I av nedrustningskonferansen. Les mer her.

29. januar–16. mars: Den 87. sesjonen av FNs kvinnekomité, som vil gjennomgå rapporter fra Niger, Tadsjikistan, Italia, Turkmenistan, Hellas, Oman, Djibouti og Den sentralafrikanske republikk. Les mer her.

5.–14. februar: Den 62. sesjonen av Kommisjonen for sosial utvikling (CSocD62), organisert av FNs departement for økonomiske og sosiale saker (DESA). Les mer her.

5.–15. februar: Den 10. sesjonen av partskonferansen (COP10) til WHOs rammekonvensjon om tobakkskontroll (WHO FTCT), og den tredje sesjonen av partsmøtet (MOP3) til protokollen for å eliminere ulovlig handel av tobakksprodukter. Les mer her.

12.–14. februar: Det 14. møtet i konferansen for partene i Bonn-konvensjonen om bevaring av trekkende arter av ville dyr (CMS COP14). Les mer her.

13. februar: Respons-konferansen i Bergen: Korleis kan Noreg bidra til å sikre demokrati, menneskerettar og folkeretten? Les mer her.

13.14. februar: Verdenskonferansen om kultur og kunstutdanning, arrangert av UNESCO. Les mer her.

13.14. februar: Det 8. globale møtet i IFADs bondeforum. Les mer her.

14.–15. februar: Den 47. sesjonen av IFADs styrende råd som skal handle om innovasjon for en matsikker fremtid. Les mer her.

15. februar: PRIO-seminar om ukrainske fordrevnes opplevelser og historier i Norge. Les mer her.

16. februar: Seminar om hvorvidt rusavhengige forskjellsbehandles i det offentlige, arrangert av Norges institusjon for menneskerettigheter. Les mer her.

Fra FN-kalenderen:

13. februar: Verdens radiodag

20. februar: Verdens dag for sosial rettferdighet

21. februar: Den internasjonale morsmålsdagen 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye