Legemiddelindustrien (LMI)

Statsbudsjettet for 2024: – Budsjettet understøtter ikke utviklingen av en bærekraftig helsetjeneste

Del

Fredag 6. oktober ble statsbudsjettet for 2024 lagt frem. LMI mener budsjettet ikke legger til rette for å møte de store utfordringene samfunnet står overfor.

Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i LMI
Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i LMI LMI

– Helsepersonellkommisjonen peker på at den største utfordringen for helsetjenesten vil være tilgang på personell. Da må vi investere i nye, innovative løsninger som reduserer belastningen og gir pasientene bedre behandling. Regjeringen legger ikke til rette for at det blir lettere for norske pasienter å ta i bruk nye legemidler, sier administrerende direktør i LMI, Leif Rune Skymoen om neste års forslag til statsbudsjett.  

Helsenæring 

  • Som en direkte oppfølging av det nylig fremlagte veikartet for helsenæringen foreslår regjeringen i statsbudsjettet for 2024 en bevilgning på over 150 millioner kroner til flere tiltak rettet mot helsenæringen, skriver regjeringen i en pressemelding

LMI mener: 

Det er positivt at regjeringen følger opp både eksportsatsingen og veikartet for helsenæringen gjennom at Katapultordningen styrkes (26 mill.), midler til å fremme Eksportsatsingen, samt en økning av garantirammen til Eksfin med 10 mrd.  

I tillegg er det svært positivt at SIVA, Innovasjon Norge og Forskningsrådet skal etablere en egen satsing på legemiddelproduksjon. Selv om det ikke følger med egne midler sender dette et tydelig signal om at regjeringen skjønner viktigheten av økt produksjon i Norge.   

For omstillingen av norsk økonomi er det viktig at Norge stimulerer utvikling av egen industri og er en god vert for internasjonale selskaper. Da er det behov for en langt mer næringsvennlig skatt- og avgiftspolitikk. Den økte arbeidsgiveravgiften må fases helt ut. Den treffer også helsenæringen.   

Innsatsstyrt finansiering 

  • Regjeringen øker ikke andelen innsatsstyrt finansiering fra 40 prosent og tilbake til 50 prosent 

LMI mener:  

Vi ser allerede i dag at budsjettsituasjonen er mer krevende i mindre helseforetak når det gjelder bruk av nye legemidler. I dag har flere legemidler egne DRG-satser. Det bidrar til at pasienter i alle foretak får tilgang til disse legemidlene, uavhengig av den økonomiske situasjonen i helseforetaket. LMI er bekymret for at økt rammefinansiering vil føre til at færre pasienter får tilgang til disse legemidlene av økonomiske årsaker.   

Blåreseptordningen 

  • Helse- og omsorgsdepartementet foreslår å etablere anbud på blåresept som en permanent ordning fra 2024, på 5 % av virkestoffene i ordningen 

LMI mener:  

Blåreseptordningen fungerer godt. Helsetjenesten kan gjøre besparelser på andre måter. Vi må ha tillit til at norske leger forskriver de legemidlene de mener er best for sine pasienter.   

Les også: Skuffet over at regjeringen viderefører anbud på blåreseptområdet 

Direktoratet for Medisinske Produkter (DMP) 

  • Ingen satsing på å ta ned køene for metodevurdering 
  • LMI mener:  

Det er ikke satt av ekstra midler til å øke kapasiteten til metodevurderingen i det nye Direktoratet for Medisinske Produkter. Norske pasienter må fortsatt vente mens nye legemidler står i kø for metodevurdering.  

Voksenvaksinasjonsprogram 

  • Regjeringen vil i 2024 arbeide videre med mål om å etablere et voksenvaksinasjonsprogram. Regjeringen vil i 2024 legge fram en ny strategi mot antimikrobiell resistens.  
  •  
  • Det følger ikke penger til dette tiltaket og omtales ikke nærmere når et voksenvaksinasjonsprogram vil være på plass.   

LMI mener: 

Et vaksinasjonsprogram for voksne virker forebyggende og bidrar til å avlaste helsetjenesten. Det er også et viktig virkemiddel for å utjevne sosiale helseforskjeller ved å bidra til bedre etterlevelse av vaksineanbefalingene uavhengig av den enkeltes kunnskap, sosioøkonomiske status eller hvor i landet man bor.  Det er på tide å få på plass et voksenvaksinasjonsprogram i Norge.  

Kontakter

Eline FeiringKommunikasjonsrådgiver

23 16 15 53 / 480 43 137

eline@lmi.no

Bilder

Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i LMI
Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i LMI
Last ned bilde

Om Legemiddelindustrien (LMI)

Legemiddelindustrien (LMI) er bransjeforeningen for legemiddelindustrien i Norge. Norske og utenlandske legemiddelselskaper som utvikler, produserer, selger eller mar­kedsfører legemidler i Norge kan være medlem av foreningen. LMI skal være den natur­lige bransjeforeningen for både store multinasjonale selskaper og små norske grundersel­skaper som opererer på legemiddel/life science området.

De 64 medlemsbedriftene i LMI har i underkant av 4500 ansatte i Norge og representerer over 80 prosent av legemiddelomsetningen. Det omsettes legemidler i Norge for 18 milliarder kroner.

Foreningen har som formål å ivareta medlemmenes bransjemessige interesser. Gjennom gode rammebetingelser sikrer vi norske pasienter tilgang til viktige medisiner som bidrar til helse og livskvalitet i Norge.

Følg pressemeldinger fra Legemiddelindustrien (LMI)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Legemiddelindustrien (LMI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Legemiddelindustrien (LMI)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye