Stiftelsen Norsk MatStiftelsen Norsk Mat

Røros på matskatt-toppen

Del
- Gratulerer Røros, dere er absolutt et fyrtårn for å ivareta norske matskatter, sa adm. dir Nina Sundqvist i Matmerk, da hun gav Rørosmeieriet bevis på at de har fått sin andre Beskyttede Geografiske Betegnelse, denne gangen på «Skjørost fra Røros-traktene».
Fra venstre: Ordfører Hans Vintervold, direktør for Merkevaren Norge i Innovasjon Norge:  Cathrine Pia Lund. Meieribestyrer for Rørosmeieriet, Trond. V. Lund, Adm.dir Matmerk Nina Sundqvist. Foto: Matmerk
Fra venstre: Ordfører Hans Vintervold, direktør for Merkevaren Norge i Innovasjon Norge: Cathrine Pia Lund. Meieribestyrer for Rørosmeieriet, Trond. V. Lund, Adm.dir Matmerk Nina Sundqvist. Foto: Matmerk

Tildelingen fant sted under åpningen av Rørosmartnan, Rørosregionens store folkefest som ikke minst viser hvilken stolt matkultur regionen har.

- Skjørost er en del av vår felles matkulturarv.  I Norge har vi laget skjørost helt tilbake til vikingtida og Skjørost fra Røros hører hjemme på lista over nasjonale matskatter.  Gjennom en Beskyttet Betegnelse tar vi vare på kunnskap og kvalitet i tråd med tradisjonen. Vi sikrer Skjørosten mot juks med råvaren og foredlingsprosessen. Med sin andre Beskyttede Betegnelse befester Rørosregionen sin nasjonale posisjon som førende til å se lokalmat og reiseliv sammen og forstå verdien av å utvikle denne delen av norsk kulturarv, sier Sundqvist.

- Jeg bruker å kalle Skjørosten for Rørosmeieriets uslepne diamant. Nå bør jeg kanskje endre det til Norges uslepne diamant! Skjørosten er ikke bare et unikt tradisjonsprodukt, det er også den mest proteinrike ferskosten på det norske markedet, så vidt meg bekjent. Skjørosten er anvendelig, frisk og mild på smak. For oss er en Beskyttet Betegnelse et sterkt og tydelig kvalitetsstempel og en forpliktelse til å opprettholde den høye kvaliteten, laget på norsk økologisk råvare og produsert her i Røros-traktene, sier meieribestyrer Trond V. Lund.

- Skjørost fra Røros er den 25. norske matskatten som oppnår det høyeste juridiske vernet man kan oppnå. Det er en milepæl, og det er ekstra artig at Rørosmeieriet var den aller første som klarte å få et slikt vern av et norsk produkt, da med «Tjukkmjølk fra Røros» i 2005, sier adm. dir i Matmerk Nina Sundqvist.

Ost med personlighet

Rørosmeieriet lager skjørost med melk fra økologiske gårdsbruk i regionen. Skjørosten er håndverk og varierer i konsistens, alt etter hvem som har knadd ostekornene. Håndbåren kunnskap og erfaring om produksjon og kvalitet er avgjørende for sluttkvaliteten. 

I Røros-traktene serveres tradisjonelt Skjørosten med tjukkmjølk, rømme og noen ganger sukker, vanligvis som tilbehør til spekemat. I dag brukes den også i vaffelrører, salater, kjøttdeig, brøddeig, ostekake, smoothies, sammen med kjøtt eller fisk i wraps eller i andre retter som alternativ til cottage cheese.  

Vernet mot juks

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Den tilsvarer EUs merkeordning, og i Norge har 25 produkter nå fått dette vernet.

Formålet med Beskyttede Betegnelser er tredelt:

- Større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon.

- Sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.

Ta vare på viktig kunnskap om norsk mat og matkultur.

Matmerk forvalter merkeordningen, og Mattilsynet foretar endelig godkjenning av søknadene om beskyttelse.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra venstre: Ordfører Hans Vintervold, direktør for Merkevaren Norge i Innovasjon Norge:  Cathrine Pia Lund. Meieribestyrer for Rørosmeieriet, Trond. V. Lund, Adm.dir Matmerk Nina Sundqvist. Foto: Matmerk
Fra venstre: Ordfører Hans Vintervold, direktør for Merkevaren Norge i Innovasjon Norge: Cathrine Pia Lund. Meieribestyrer for Rørosmeieriet, Trond. V. Lund, Adm.dir Matmerk Nina Sundqvist. Foto: Matmerk
Last ned bilde
Skjørost fra Røros. foto Aina C Hole
Skjørost fra Røros. foto Aina C Hole
Last ned bilde
Skjørost fra Røros, foto Rørosmeieriet
Skjørost fra Røros, foto Rørosmeieriet
Last ned bilde

Lenker

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Ordningen administreres av Matmerk.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye