Røros på matskatt-toppen
Tildelingen fant sted under åpningen av Rørosmartnan, Rørosregionens store folkefest som ikke minst viser hvilken stolt matkultur regionen har.
- Skjørost er en del av vår felles matkulturarv. I Norge har vi laget skjørost helt tilbake til vikingtida og Skjørost fra Røros hører hjemme på lista over nasjonale matskatter. Gjennom en Beskyttet Betegnelse tar vi vare på kunnskap og kvalitet i tråd med tradisjonen. Vi sikrer Skjørosten mot juks med råvaren og foredlingsprosessen. Med sin andre Beskyttede Betegnelse befester Rørosregionen sin nasjonale posisjon som førende til å se lokalmat og reiseliv sammen og forstå verdien av å utvikle denne delen av norsk kulturarv, sier Sundqvist.
- Jeg bruker å kalle Skjørosten for Rørosmeieriets uslepne diamant. Nå bør jeg kanskje endre det til Norges uslepne diamant! Skjørosten er ikke bare et unikt tradisjonsprodukt, det er også den mest proteinrike ferskosten på det norske markedet, så vidt meg bekjent. Skjørosten er anvendelig, frisk og mild på smak. For oss er en Beskyttet Betegnelse et sterkt og tydelig kvalitetsstempel og en forpliktelse til å opprettholde den høye kvaliteten, laget på norsk økologisk råvare og produsert her i Røros-traktene, sier meieribestyrer Trond V. Lund.
- Skjørost fra Røros er den 25. norske matskatten som oppnår det høyeste juridiske vernet man kan oppnå. Det er en milepæl, og det er ekstra artig at Rørosmeieriet var den aller første som klarte å få et slikt vern av et norsk produkt, da med «Tjukkmjølk fra Røros» i 2005, sier adm. dir i Matmerk Nina Sundqvist.
Ost med personlighet
Rørosmeieriet lager skjørost med melk fra økologiske gårdsbruk i regionen. Skjørosten er håndverk og varierer i konsistens, alt etter hvem som har knadd ostekornene. Håndbåren kunnskap og erfaring om produksjon og kvalitet er avgjørende for sluttkvaliteten.
I Røros-traktene serveres tradisjonelt Skjørosten med tjukkmjølk, rømme og noen ganger sukker, vanligvis som tilbehør til spekemat. I dag brukes den også i vaffelrører, salater, kjøttdeig, brøddeig, ostekake, smoothies, sammen med kjøtt eller fisk i wraps eller i andre retter som alternativ til cottage cheese.
Vernet mot juks
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Den tilsvarer EUs merkeordning, og i Norge har 25 produkter nå fått dette vernet.
Formålet med Beskyttede Betegnelser er tredelt:
- Større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon.
- Sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.
- Ta vare på viktig kunnskap om norsk mat og matkultur.
Matmerk forvalter merkeordningen, og Mattilsynet foretar endelig godkjenning av søknadene om beskyttelse.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom