Vi storspiser i desember
Desember er matmåneden
– Nordmenn er veldig glad i tradisjoner, og god mat og drikke er viktig for å få den rette julestemningen, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.
I desember vil vi handle mat, drikke og andre dagligvarer for totalt 23,4 milliarder kroner. Vel 81 prosent av handelen skjer i dagligvarebutikker – men også vinmonopolet, taxfreesalg, kiosker, bensinstasjoner, helsekostbutikker og forretninger for frukt, grønt, fisk og godterier har godt besøk i julen.
– Julen er en tid for tradisjoner, enten man reiser hjem til jul, eller vil gjenskape barndommens smaker, forteller Størksen.
Tall fra Matprat viser at vi ikke er særlig eksperimentelle på selveste julaften, men spiser stort sett det samme hvert år.
– 67 % av østlendingene vil ha svineribbe, og 69 % vestlendingene vil ha pinnekjøtt på julaften, slår Størksen fast. Dette tallet er nokså stabilt, og viser at særlig julaften er en kveld der menyen er svært tradisjonsrik, sier Ingvill Størksen.
Kresne nordmenn får stadig bedre utvalg
Det er lenge siden forbrukerne bare kunne velge mellom røkt og urøkt pinnekjøtt. Eksempelvis har Jacob’s på Holtet hele 27 ulike typer pinnekjøtt å velge mellom. Bevisste kunder kan finne julemat laget etter samme tradisjon og oppskrift som de er vant til fra sin hjembygd, som eksempelvis tørrmodnet ribbe eller eldhusrøyt pinnekjøtt.
– Hele 85 % av norske forbrukere sier at de gjerne vil prøve norsk lokalmat. Forbrukerne kan glede seg over et utvalg på nær 1500 norske lokalmatprodukter, sier Størksen.
– Viljen til å eksperimentere med den klassiske julematen er imidlertid større når man inviterer til festbord ellers i julen. Etterspørselen etter spennende oppskrifter øker, og nordmenn gir ribben følge av alt fra asiatiske smaker til østafrikansk krydder, sier Størksen.
Sunn mat er også en del av julen
I følge Matprat er det 2 % av oss som velger vegetarmat på julaften. Etterspørselen etter vegetarprodukter øker, også i julen.
– Det er også en trend med mer frukt og grønt som del av julematen, sier Størksen.
Desember er blant annet høysesong for klementiner. I følge opplysningskontoret for frukt og grønt spiser vi i snitt ca 5 kg klementiner hver de 6 til 8 ukene frem mot jul.
– Blant de unge er det også mange som ønsker seg en lett dessert, for eksempel fruktsalat, som avslutning på et tungt julemåltid. Men fremdeles er det riskrem og karamellpudding som er de mest spiste dessertene – «same procedure as every year», avslutter Størksen.
Kontakter
Julie Wentzel FrølandKommunikasjonsrådgiver
Tel:988 03 090julie.wentzel.froland@virke.noBilder
Om Virke
Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 25 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer.
Følg pressemeldinger fra Virke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Virke
Brudd i forhandlingene mellom Fellesforbundet og Virke24.4.2024 19:23:52 CEST | Pressemelding
Onsdag 24. april har Fellesforbundet brutt forhandlingene med Virke om grossistoverenskomsten. Nå skal partene møtes hos Riksmekleren.
Dette er vinnerne av Gullrutens Fagpris 202415.4.2024 19:45:00 CEST | Pressemelding
Gullrutens Fagpris hedrer de dyktige fagfolkene bak kamera i TV-bransjen, som sammen gir seerne alle de store TV-opplevelsene på store og små skjermer.
Brudd mellom Virke og Negotia og Parat11.4.2024 21:11:14 CEST | Pressemelding
Torsdag kveld ble det brudd i forhandlingene om funksjonæravtalene.
Brudd i forhandlingene mellom HK og Virke11.4.2024 19:28:30 CEST | Pressemelding
Torsdag 11. april har Handel og Kontor (HK) brutt forhandlingene med Virke. Nå skal partene møtes hos Riksmekleren.
Dette er de nominerte til Gullruten 20245.4.2024 12:35:55 CEST | Pressemelding
Fredag 5. april er det klart hvem som er nominert til Gullruten 2024. Lørdag 4. mai inviterer Stiftelsen Gullruten i samarbeid med Monster og TV 2 til Grieghallen, til årets store festaften for norsk TV.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom