Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vi spiser mindre grønnsaker enn britene

Del
Bare én av fire nordmenn spiser anbefalt mengde frukt og grønt i løpet av en dag. Til sammenlikning får nærmere halvparten av britene i seg «5 om dagen». Den norske matpakken må bli grønnere.
- Vi etterlyser ikke matpakker med grønnsaker presentert som kunstverk. Men vi ser et betydelig potensial til å gi lunsjmåltidet et hint av mer farge, for eksempel i form av en grønn salat og en gulrot, sier Byermoen.
- Vi etterlyser ikke matpakker med grønnsaker presentert som kunstverk. Men vi ser et betydelig potensial til å gi lunsjmåltidet et hint av mer farge, for eksempel i form av en grønn salat og en gulrot, sier Byermoen.

En fersk undersøkelse gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt viser at nordmenn har et langt lavere inntak av frukt og grønnsaker enn europeiske land som Storbritannia, Spania og Frankrike.

- Frukt og grønnsaker er viktig for folkehelsen. Nordmenn lever generelt et aktivt og sunt liv, men vi ser at det er potensiale for å øke det daglige inntaket av frukt og grønnsaker, sier kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen. 

Tre av fem spiser matpakke

Det er særlig det norske lunsjmåltidet, og da matpakken, som bidrar til at vi ikke spiser like mye frukt og grønnsaker som innbyggerne i andre europeiske land. I Norge spiser tre av fem nordmenn, over 1,6 millioner nordmenn, matpakke på jobb. Dybdestudien blant norske innbyggere viser at respondentene som kjøper lunsj i kantine får i seg mer frukt og grønt i løpet av en dag, sammenlignet med dem som spiser matpakke.

- Den tradisjonelle matpakken er en viktig del av nordmenns matinntak. Da er det bekymringsfullt at den samtidig er en av årsakene til at vi ikke får i oss anbefalt mengde frukt og grønt. Vår erfaring er at den tradisjonelle matpakken ofte blir en blek kopi av salatbaren som mange kantiner kan tilby, sier Byermoen. 

Fargerik lunsjmat

Norske og internasjonale helsemyndigheter anbefaler et minimum daglig inntak av frukt og grønnsaker på fem porsjoner per dag. Dette inntaket kan forebygge kreft, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, overvekt og diabetes.

De fleste kjenner godt til «5 om dagen»-begrepet, men for få viser det i praksis i hverdagen. I dag spiser nordmenn i snitt 3,4 porsjoner frukt eller grønnsaker per dag. Gerd Byermoen mener det er små, men viktige, grep som skal til for å nå målet om anbefalt mengde daglig frukt og grønt. 

- Vi etterlyser ikke matpakker med grønnsaker presentert som kunstverk. Men vi ser et betydelig potensial til å gi lunsjmåltidet et hint av mer farge, for eksempel i form av en grønn salat og en gulrot, sier Byermoen.

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

- Vi etterlyser ikke matpakker med grønnsaker presentert som kunstverk. Men vi ser et betydelig potensial til å gi lunsjmåltidet et hint av mer farge, for eksempel i form av en grønn salat og en gulrot, sier Byermoen.
- Vi etterlyser ikke matpakker med grønnsaker presentert som kunstverk. Men vi ser et betydelig potensial til å gi lunsjmåltidet et hint av mer farge, for eksempel i form av en grønn salat og en gulrot, sier Byermoen.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye