Norges Fredsråd

Vi kan ikke la USA militarisere Trøndelag!

Del
Utstasjoneringen av 300 amerikanske soldater ved Værnes vil være et klart brudd på norsk base- og avspenningspolitikk siden 1949. I en tid da spenningene mellom Russland og NATO øker burde ikke Norge bidra til unødvendig eskalering av konfliktnivået. Norges Fredsråd mener det er vanskelig å se for seg at en amerikansk kampstyrke på Værnes ikke vil anses som en provokasjon fra russisk side.

Denne uken slo Adresseavisen opp at en kampavdeling fra det amerikanske marinekorpset kan være på plass på Værnes i løpet av relativt kort tid. Det burde være åpenbart at fremmede lands stridskrefter ikke bør ha baser på norsk jord så lenge Norge ikke er angrepet eller er utsatt for trusler om angrep. Utstasjoneringen bryter med den gjeldende politiske linjen i Norge siden 1949, og burde få varsellampene til å blinke.

- I en tid med så mye spenning mellom Norge og Russland synes det svært uklokt å styrke avskrekkingen overfor Russland, sier Hedda Langemyr, daglig leder i Norges Fredsråd. - Å bryte med basepolitikken og mye av den avspenningspolitikken som har ligget til grunn i flere tiår overfor Russland er både unødvendig og vil vanskeliggjøre det diplomatiske arbeidet, fortsetter hun.

Flere eksperter på området, både innenfor og utenfor militæret, reagerte med overraskelse da Forsvarets fagmilitære råd fra 2015 åpnet for utplassering av utenlandsk personell eller utenlandske militære avdelinger i Norge. Dette vil bli tolket som en eskalering av konfliktnivået. De påpekte at dette brøt med det som har vært rådende norsk konsensus og de levnet forslaget liten sjanse til å noensinne bli en realitet.


- At Regjeringen nå åpner for utstasjonering av amerikanske soldater på norsk jord er skremmende, men ikke direkte uventet. I Forsvarets langtidsplan så vi også en opptrapping av avhengighetsforholdet vårt til NATO side om side med kald krig-retorikk, sier Langemyr. - Dette sklir inn i en lang og dyster rekke av unødige provokasjoner mellom Russland og NATO som gjør lite annet enn å bidra til et nytt rustningskappløp, ikke ulik den vi så under den kalde krigen. At vi nå fører en så avskrekkende retorikk og politikk, uten å ta hensyn til Norges selvpålagte restriksjoner gjennom mange år som buffer mellom øst og vest, er svært urovekkende, sier Langemyr.


Likevel, om utplasseringen av de amerikanske soldatene ved garnisonen i Værnes ikke stanses, er det en ny virkelighet vi snakker om. Det er ekstremt høyt spill. Senterpartiets leder, Liv Signe Navarsete, har sendt et skriftlig spørsmål til regjeringen om saken og både SV og FRP har stilt seg skeptisk til om dette er noen god ide. Den politiske opposisjonen og alle andre i Norge som er opptatt av både fred og norsk suverenitet bør våkne og Norge bør klart stemme nei til dette forslaget. Alternativet er et mindre selvstendig og mer sårbart norsk forsvar, det er ikke Norge tjent med.

Nøkkelord

Kontakter

Om Norges Fredsråd

Norges Fredsråd
Postboks 8940 Youngstorget
0028 OSLO

2286 8437http://www.norgesfredsrad.no/

Syv norske freds­or­ga­ni­sa­sjo­ner opp­ret­tet 25. okto­ber 1945 Nor­ges Freds­råd som et sam­ar­beids­or­gan. NFR var en vik­tig arena for det norske freds­ar­bei­det gjen­nom etter­krigs­ti­den, og videre under den kalde krigen.

I dag er Nor­ges Freds­råd møte­plas­sen for fred . Møte­plas­sen der menings­fel­ler og mot­stan­dere kan møtes til debatt og gjen­si­dig opp­lys­ning. En møte­plass som blir lagt merke til og lyt­tet til. En arena som føl­ger utvik­lin­gen i freds­re­la­terte saker og arbeidsmetoder.

Som sam­ar­beids­or­gan job­ber Nor­ges Freds­råd for kom­pe­tanse­he­ving og bedre utnyt­telse av kunn­ska­pen i norske freds­mil­jøer. Orga­ni­sa­sjo­nen er opp­tatt av ster­kere sam­ar­beid mel­lom aktu­elle part­nere og med­lems­or­ga­ni­sa­sjo­nene, og vil bidra til økt syn­lig­gjø­ring av freds­po­li­tiske stand­punkt i den offent­lige debat­ten. Over­ord­net skal NFR arbeide for bedre ramme­be­tin­gel­ser for norsk fredsarbeid.

Følg pressemeldinger fra Norges Fredsråd

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Fredsråd på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Fredsråd

Norges Fredsråd kunngjør sine Nobelfavoritter2.10.2017 07:00:00 CEST | Pressemelding

Nobels fredspris skal gå til den som har gjort “mest eller best” for fred i året som har gått. 2017 går inn i historien som året verden endelig fikk et internasjonalt forbud mot atomvåpen, og Norges Fredsråd mener derfor den prestisjetunge prisen i år burde gå til ICAN - The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons - som tok initiativ til forbudet. På Fredsrådet sin liste over Nobelfavoritter finner vi også blant annet ECOWAS og Campaign Against Arms Trade.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye