NHO Mat og Drikke

Vellykket samarbeid mellom bedrifter og fagutdanning i Østfold

Del
MatfagNett Østfold er et godt eksempel på vellykket samarbeid mellom matbransjen og fagutdanningen for å sikre bedriftene i regionen tilgang på nok relevant kompetanse.

I dag, 16. juni, inviterer NHO Mat og Drikke, Østfold fylkeskommune og MatfagNett Østfold representanter fra næring og utdanning i Østfold til dialogmøte om utfordringer knyttet til fremtidens kompetansebehov i mat- og drikkeindustrien.

Østfold har sammen med Oslo, Akershus og Vestfold den prosentvis største andelen av bedrifter, sysselsetting og produksjonsverdi i den norske mat- og drikkenæringen (Mat og Industri 2014). Næringen har et økende behov for tilgang på kvalifisert arbeidskraft, og bedriftene i melder spesielt om økt behov for fagarbeidere med en kombinasjon av matfaglig og teknologisk kompetanse. 

Derfor er det bekymringsfullt at det er få søkere til relevante fagutdanninger. Søkertallene til teknikk og industriell produksjon har gått ned i Østfold, og det har i flere år vært få søkere til restaurant- og matfag, spesielt industriell matproduksjon og kjøttfagene. I tillegg fører den teknologiske utvikling til at innholdet i utdanningene må justeres for å møte bedriftenes kompetansebehov.

" I vår generalplan ligger økt teknisk og teknologisk kompetanse, automatisering av manuelle arbeidsstasjoner og forbedring av vareflyt som vårt overordnede mål. Dette vil vi ikke kunne gjennomføre uten tilføring av teknisk personell med automasjon i sin grunnutdannelse. Det er viktig at vi samarbeider med skolen slik at de vet hva slags kompetanse vi trenger, " sier Eirin Skovly, fabrikksjef ved Stabburet Råbekken.

MatfagNett Østfold ble etablert for ett år siden, med mål om å styrke kvalitet og relevans i fagutdanningen og sikre mat- og drikkenæringen i Østfold tilgang til fagarbeidere med rett kompetanse.

"Matindustrien i Østfold har et økende behov for tilgang på kvalifisert arbeidskraft i årene som kommer. Nær kontakt mellom lokalt næringsliv og relevante skoler gir bedre yrkesveiledning, hever kvaliteten i utdanningen, styrker elevenes muligheter på arbeidsmarkedet og sikrer bedriftene tilgang på fagarbeidere med rett kompetanse", sier påtroppende regiondirektør i NHO Østfold, Roald Gulbrandsen.

I tillegg til rekrutteringsarrangementer, holder bedriftene i MatfagNett foredrag for elever, inviterer lærere og skolerådgivere på bedriftsbesøk og arbeidspraksis, tar elever inn i praksisplasser og i lære. Engasjerte utdanningsledere og lærere på Glemmen og Mysen, og fagkonsulenter fra fylkeskommuner deltar i ulike nettverksaktiviteter sammen med representanter fra bedriftene. Dette bidrar til bedre forståelse av hverandres systemer og bygger gode relasjoner.

I MatfagNett Østfold deltar Mills, Nortura Sarpsborg, Orkla Foods Råbekk, Lantmännen, Ertnes, Brynild, Glemmen og Mysen vgs, seksjon for opplæring i skole og bedrift ved Østfold fylkeskommune, Kurs og Opplæringskontoret for Salgs- og Matfagene (K-O-M), OKIndustri og NHO Mat og Drikke.

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Lenker

Om NHO Mat og Drikke

NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke
Middelthuns gate 27
0368 Oslo

23 08 86 80http://www.nhomd.no

NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for bedrifter i mat-, drikke- og bionæringen. Foreningen ble etablert i 2015 etter en sammenslåing av de to organisasjonene NHO Mat og Landbruk og tidligere NHO Mat og Drikke.

NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele Norge. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting. 

NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO. I tillegg ivaretar NHO Mat og Drikke medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene og gjennom det løpende arbeidet med lokale forhandlinger, tvistebehandlinger, juridisk rådgivning, bistand i enkeltsaker og kompetanseutvikling.

Følg pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke

-Må ikke bli en sovepute28.8.2023 08:46:32 CEST | Pressemelding

Nye tall fra SSB viser at nordmenn grensehandlet for 2,6 milliarder i 2.kvartal 2023. – Høy inflasjon, dyrtid og en svak norsk krone må ikke bli en sovepute for regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen. Utviklingen i grensehandelen viser tydelig at forbrukerne regner på om grensehandel lønner seg. Selv om det for mange ikke lønner seg akkurat nå, vil et hvileskjær fra regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen kunne slå hardt tilbake når situasjonen endrer seg, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Grensehandel: -Gledelig tilbakegang, men ingen varig løsning.30.5.2023 08:22:24 CEST | Pressemelding

Ny statistikk viser at nordmenn i 1. kvartal 2023 grensehandlet for 1,9 milliarder kroner. – Dette kan bety at norske avgiftslettelser og erfaringene fra pandemien har bidratt til å snu en utvikling som i senere år ellers har vist høy og økende grensehandel. Samtidig er 1,9 milliarder kroner brukt av nordmenn i Sverige, 1,9 milliarder kroner tapt i Norge. Det er et tap av verdiskaping og arbeidsplasser som regjeringen snarest mulig må gjøre noe med. Når en viktig forklaring på tilbakegangen trolig er høy prisvekst på mat i Sverige og svak kronekurs, må dette ikke bli en sovepute for Vedum og Vestre, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye