Fafo

Ungdom søker trygghet i arbeidslivet

Del

95 prosent av dagens ungdom mellom 16 og 25 år ønsker seg fast jobb. Det er med andre ord liten interesse for frilansing og fleksibilitet. Dette kommer fram i en ny undersøkelse som Fafo har gjennomført på oppdrag fra Fagforbundet.

De fikk spørsmål om hva som er viktig for deres yrkesvalg, om forhåpninger til tilværelsen som arbeidstaker, hva de tenker om fagorganisering, tillit og interesse for politikk. Ungdommen er fra hele Norge, de går på videregående, studerer eller i de er i jobb.Dette ungdomsbarometeret er laget på oppdrag fra Fagforbundet, og ble offentliggjort i dag.

At jobben passer med interessene, er det aller viktigste for valg av yrke (97 prosent svarer dette). Omtrent halvparten regner med at det blir behov for å ta etterutdanning en gang i løpet av karrieren.

Det er bare et mindretall på 26 prosent av ungdommen som er fagorganiserte. Samtidig er det et flertall som kan tenke seg å bli medlem i en fagforening på et seinere tidspunkt. Undersøkelsen avslører lav kunnskap om fagbevegelsen.

Blant politiske saker er de unge mest opptatt av å bekjempe rasisme og fremmdefrykt.
96 er enig i at det er viktig å betale skatt for å beholde sentrale velferdsordninger som gratis utdanning, helsevesen og eldreomsorg. Det er også et stort flertall som mener det er viktig å motarbeide at det blir for store forskjeller på fattige og rike i Norge.

Det er 1001 personer mellom 16 og 25 år som har svart på spørmålene på telefon. I tillegg er det gjort 41 intervjuer med ungdom rundt om i landet.

Kontakter

Anne Mette Ødegård, tlf 90 65 13 11, amo@fafo.no

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom