UiO - Det medisinske fakultet

Undersøkelse av kosthold blant barn på 12 måneder

Del

Nå er vi i gang med Spedkost 3, en nasjonal kartlegging av kostholdet til barn på 6 og 12 måneder. En slik kartlegging gir oss nyttig oppdatert kunnskap om kostholdet til norske spedbarn.

Førsteamanuensis Anne Lene Kristiansen, prosjektleder for Spekost 3. Foto: Gunnar Lothe, UiO
Førsteamanuensis Anne Lene Kristiansen, prosjektleder for Spekost 3. Foto: Gunnar Lothe, UiO

Spedbarnstiden er preget av rask vekst og utvikling og et godt kosthold i denne perioden kan være av stor betydning for helsen senere i livet.

Spedkost 3

Spedkost 3 er en nasjonal kartlegging av kostholdet til barn på 6 og 12 måneder. I september i fjor ble et utvalg på 3000 foreldre og barn invitert til å delta i kartleggingen av kostholdet blant barn på 6 måneder. I disse dager inviteres de samme foreldrene til å svare på et spørreskjema om kostholdet til barnet som nå er blitt 12 måneder gammelt.

Spedkost-undersøkelsene har blitt gjennomført to ganger tidligere, første gang i 1998/1999 og andre gang i 2006 og 2007.

Spedkost 3 skal gi oppdatert kunnskap om kostholdet til norske spedbarn, noe som er viktig for alle som arbeider med det forebyggende og helsefremmende arbeidet blant spedbarn i Norge.

– I 2007 var tolv måneder gamle barns inntak av tilsatt sukker betraktelig redusert, og kostholdet i stor grad i tråd med retningslinjene for spedbarnsernæring. Siden den tid har det kommet nye retningslinjer, og vi er spente på hvordan spedbarnas kosthold ser ut i dag, sier prosjektkoordinator Nicolai Lund-Blix ved avdeling for kroniske sykdommer og aldring ved Folkehelseinstituttet.

Hvorfor er deltakelse viktig?

– For at resultatene fra undersøkelsen skal bli representative, er vi avhengige av at så mange som mulig av de 3000 som er trukket ut til å delta stiller opp i undersøkelsen. Jo flere som deltar, jo mer pålitelige blir resultatene, sier Nicolai Lund-Blix.

– I kartleggingen av kostholdet blant barn på 6 måneder deltok over 70% av de inviterte, noe vi er svært takknemlige for. Vi håper derfor på liike god oppslutning denne gangen, sier prosjektederAnne Lene Kristiansen. Sammen med sin kollega Jannicke Borch Myhre ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, står for gjennomføringen av undersøkelsen i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Spedkost 3 inngår som en del av systemet for overvåking av kostholdet i den norske befolkningen. 

Kom i kontakt med Spedkost 3

Spørsmål om Spedkost 3 kan rettes til Universitetet i Oslo, Avdeling for ernæringsvitenskap på e-post spedkoststudien@medisin.uio.no  eller på telefon 90 29 16 96.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Førsteamanuensis Anne Lene Kristiansen, prosjektleder for Spekost 3. Foto: Gunnar Lothe, UiO
Førsteamanuensis Anne Lene Kristiansen, prosjektleder for Spekost 3. Foto: Gunnar Lothe, UiO
Last ned bilde
Overingeniør Jannicke Borch Myhre. Foto: Gunnar Lothe
Overingeniør Jannicke Borch Myhre. Foto: Gunnar Lothe
Last ned bilde

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no/

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg saker fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det medisinske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom