Nærings- og fiskeridepartementet

Tidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kutter én time natt til søndag.

Del

Søndag 25.mars 2018 stilles klokken én time frem, fra klokken 02.00 til 03.00. Dermed er det én time kortere tid til sommeren.

- Nå har alle muligheten til å sove litt raskere natt til søndag. Dette er regjeringens bidrag til å forenkle, fornye og forbedre vårt bærekraftige velferdssamfunn, sier nærings- og tidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Som ansvarlig statsråd for Justervesenet, har næringsministeren full kontroll på nøyaktig tid. Klokken drives fra Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på ca ± 0,1 mikrosekund.

- La meg understreke at det er opp til hver enkelt hvordan den tapte timen skal markeres. Noen velger kanskje å sove en time mindre, mens andre kutter ned på skjermtiden. Det er ikke vi politikere som skal bestemme hvordan folk disponerer natta, det må hver enkelt avgjøre selv, sier Røe Isaksen.

I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980, og vi har hatt samme sommertid som EU-landene siden 1996.

Visste du at norsk normaltid er en time foran den såkalte UTC-tid? UTC står for «Coordinated Universal Time», som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt klokken 02.00.00 siste søndag i mars til klokken 03.00.00 siste søndag i oktober.

Tidspunktene for skifte mellom normaltid og sommertid er felles for landene i EØS-området og besluttes av EU-kommisjonen i henhold til et direktiv om sommertid.

Hvilken vei skal klokken stilles? En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).

Les mer om tiden på Justervesenets hjemmesider

Hvis du er skikkelig tidsnerd kan du lese forskriften om sommertid her

Kontakter

Bilder

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom