Dun & Bradstreet

Tidobling av selskaper til tvangsavvikling!

Del
Antall konkurser og tvangsavviklinger økte sterkt i mai – hele 86 prosent i forhold til mai i fjor. I årets første fire måneder har 11,5 prosent flere bedrifter gått overende enn i samme persiode i fjor. Dette viser tall fra Bisnode, som er Norges ledende leverandør av kreditt- og markedsdata. Det er tvangsavviklingene som gir den store økningen, med en tidobling fra 41 avviklinger i mai 2016 til 452 i mai i år. Rene konkurser har imidlertid en liten tilbakegang på 3,3 prosent.
Rekordmange bedrifter har gått konkurs eller blitt tvangsavviklet hittil i år.
Rekordmange bedrifter har gått konkurs eller blitt tvangsavviklet hittil i år.

– Når vi ser på mai måned i år registrerer vi en sterk økning samlet for konkurser og tvangsavviklinger. Den enorme økningen i tvangsavviklinger for mai måned isolert sett, skyldes nok først og fremst at fristen for å sende inn regnskaper til Brønnøysundregistrene ble flyttet fram til 1. august fra 1. september som tidligere. Derfor ser vi store tall i mai, som vi fikk se i juni i fjor, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode, som legger til at det uavhengig av dette er en stor økning i selskaper som blir tvangsavviklet. Han viser til at det også ved utgangen av april var en stor økningen på over 16 prosent over 12 måneder. – Dette viser en trend hvor flere selskaper blir begjært oppløst av myndighetene, og som ikke bare har sammenheng med endring i innleveringsfristen for regnskaper, mener Ruud.

Advarer mot økning

I løpet av de 12 siste månedene har 6375 bedrifter gått overende fordi myndighetene har oppløst selskapene eller fordi de har gått konkurs. – Den store økningen i tvangsavviklingene kan skyldes at det har blitt billigere å starte aksjeselskap, sier Ruud. I dag kreves et minimum på 30 000 kroner for å starte et AS, mot 100 000 tidligere. ­­– Noen taper da lite ved at selskapet går over ende. Heldigvis har regjeringen droppet et forslag om å sette dette aksjekapitalkravet helt ned til 1 krone, sier kredittøkonomen. – At så mange selskaper går over ende med lite kapital kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Det er derfor svært viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører i forhold til konkursrisiko, advarer Per Einar Ruud i Bisnode.

Konkursnæringene

Noen næringer opplever langt flere konkurser enn andre. På toppen troner bygg- og anleggsbransjen som i årets første måneder sto for 27 prosent av alle konkursene, og hadde en økning på 7,8 prosent fra samme periode i fjor. Eiendomsbransjen hadde størst økning med 32,7 prosent flere konkurser enn i de fire første månedene i fjor. ­– Selv om disse bransjene helt klart har hatt markedsutviklingen på sin side, så bør nok de som handler med disse bransjene passe ekstra godt med på konkursrisiko, avslutter Kredittøkonom Ruud.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rekordmange bedrifter har gått konkurs eller blitt tvangsavviklet hittil i år.
Rekordmange bedrifter har gått konkurs eller blitt tvangsavviklet hittil i år.
Last ned bilde
– At så mange selskaper går over ende med lite kapital kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs, advarer Per Einar Ruud i Bisnode.
– At så mange selskaper går over ende med lite kapital kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs, advarer Per Einar Ruud i Bisnode.
Last ned bilde

Lenker

Om Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet
Langkaia 1
0150 Oslo

+47 22 45 90 00http://www.dnb.com

Bisnode er et ledende europeisk data- og analyseselskap. Vi hjelper bedrifter med å finne og administrere sine kunder gjennom hele kundens livssyklus. Vi gjør dette ved å samle og utvikle smarte data for å gjøre våre kunder i stand til å ta smarte avgjørelser. Bisnode har 2400 ansatte i 18 land og har hovedkontor i Stockholm, Sverige.

Følg pressemeldinger fra Dun & Bradstreet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dun & Bradstreet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dun & Bradstreet

Ny analyse: Over 4 500 bedrifter står i fare for å gå konkurs2.4.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding

Oslo, 2. april, 2024 – En fersk prognose fra det globale data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet viser at 4 588 norske virksomheter står i fare for å gå konkurs i løpet av de neste 12 månedene. Prognosen for første kvartal 2024 er 7 prosent høyere enn situasjonen ved første kvartal 2023. «Konkursrisikoen øker på tvers av næringslivet» sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør i Dun & Bradstreet i Norge.

Konkursnedgang på 20 prosent i januar2.2.2024 09:30:00 CET | Pressemelding

Oslo, 2. februar, 2024 – Konkurstallene i januar er ned 20 prosent, sammenlignet med januar 2023. Flere bedrifter har gått konkurs i januar i år enn tilsvarende måned i de relativt sett lave pandemiårene, men færre sammenlignet med årene før pandemien. – Året er fortsatt veldig ungt, og vi forventer fortsatt at 2024 vil bli et konkursår, sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør i Dun & Bradstreet Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye