Bisnode

Tidobling av selskaper til tvangsavvikling!

Del

Antall konkurser og tvangsavviklinger økte sterkt i mai – hele 86 prosent i forhold til mai i fjor. I årets første fire måneder har 11,5 prosent flere bedrifter gått overende enn i samme persiode i fjor. Dette viser tall fra Bisnode, som er Norges ledende leverandør av kreditt- og markedsdata. Det er tvangsavviklingene som gir den store økningen, med en tidobling fra 41 avviklinger i mai 2016 til 452 i mai i år. Rene konkurser har imidlertid en liten tilbakegang på 3,3 prosent.

Rekordmange bedrifter har gått konkurs eller blitt tvangsavviklet hittil i år.
Rekordmange bedrifter har gått konkurs eller blitt tvangsavviklet hittil i år.

– Når vi ser på mai måned i år registrerer vi en sterk økning samlet for konkurser og tvangsavviklinger. Den enorme økningen i tvangsavviklinger for mai måned isolert sett, skyldes nok først og fremst at fristen for å sende inn regnskaper til Brønnøysundregistrene ble flyttet fram til 1. august fra 1. september som tidligere. Derfor ser vi store tall i mai, som vi fikk se i juni i fjor, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode, som legger til at det uavhengig av dette er en stor økning i selskaper som blir tvangsavviklet. Han viser til at det også ved utgangen av april var en stor økningen på over 16 prosent over 12 måneder. – Dette viser en trend hvor flere selskaper blir begjært oppløst av myndighetene, og som ikke bare har sammenheng med endring i innleveringsfristen for regnskaper, mener Ruud.

Advarer mot økning

I løpet av de 12 siste månedene har 6375 bedrifter gått overende fordi myndighetene har oppløst selskapene eller fordi de har gått konkurs. – Den store økningen i tvangsavviklingene kan skyldes at det har blitt billigere å starte aksjeselskap, sier Ruud. I dag kreves et minimum på 30 000 kroner for å starte et AS, mot 100 000 tidligere. ­­– Noen taper da lite ved at selskapet går over ende. Heldigvis har regjeringen droppet et forslag om å sette dette aksjekapitalkravet helt ned til 1 krone, sier kredittøkonomen. – At så mange selskaper går over ende med lite kapital kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Det er derfor svært viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører i forhold til konkursrisiko, advarer Per Einar Ruud i Bisnode.

Konkursnæringene

Noen næringer opplever langt flere konkurser enn andre. På toppen troner bygg- og anleggsbransjen som i årets første måneder sto for 27 prosent av alle konkursene, og hadde en økning på 7,8 prosent fra samme periode i fjor. Eiendomsbransjen hadde størst økning med 32,7 prosent flere konkurser enn i de fire første månedene i fjor. ­– Selv om disse bransjene helt klart har hatt markedsutviklingen på sin side, så bør nok de som handler med disse bransjene passe ekstra godt med på konkursrisiko, avslutter Kredittøkonom Ruud.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rekordmange bedrifter har gått konkurs eller blitt tvangsavviklet hittil i år.
Rekordmange bedrifter har gått konkurs eller blitt tvangsavviklet hittil i år.
Last ned bilde
– At så mange selskaper går over ende med lite kapital kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs, advarer Per Einar Ruud i Bisnode.
– At så mange selskaper går over ende med lite kapital kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs, advarer Per Einar Ruud i Bisnode.
Last ned bilde

Lenker

Om Bisnode

Bisnode
Bisnode
Langkaia 1
0150 Oslo

22 45 90 00http://www.bisnode.com/norge

Bisnode er et ledende europeisk data- og analyseselskap. Vi hjelper bedrifter med å finne og administrere sine kunder gjennom hele kundens livssyklus. Vi gjør dette ved å samle og utvikle smarte data for å gjøre våre kunder i stand til å ta smarte avgjørelser. Bisnode har 2400 ansatte i 18 land og har hovedkontor i Stockholm, Sverige.

Følg saker fra Bisnode

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bisnode på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Bisnode

Venter konkursrush i april!10.4.2018 06:00Pressemelding

Antall konkurser økte med hele 21,4 prosent fra november i fjor til mars i år. I mars måned gikk derimot antall konkurser og tvangsavviklinger ned med 14,1 prosent i forhold til samme måned i fjor. – Den underliggende trenden er at det er svært mange bedrifter som går overende for tiden. Skifteretten var påskestengt siste uken av mars. Vi tror derfor at nedgangen kun er midlertidig, og at det blir et nytt rush av konkurser i april, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Langt færre går konkurs!8.9.2017 15:07Pressemelding

Tall fra data- og analyseselskapet Bisnode viser at antall konkurser i næringslivet er på vei ned. I august var det 18,4 prosent færre konkurser og tvangsavviklinger enn i august i fjor. Hittil i år har antall konkurser og tvangsavviklinger gått ned med 2,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. – Nedgangen i antall konkurser er gledelig, og et klart tegn på at det nå går bedre i næringslivet, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Få kvinner på toppen – men driver best!8.3.2017 15:07Pressemelding

På toppen av næringslivet er det langt mellom kvinnene. Kun 16 prosent av norske aksjeselskaper har kvinnelig toppleder. Men hvis man ser på selskapenes lønnsomhet, sitter bedrifter ledet av kvinner i gjennomsnitt igjen med 12 prosent av omsetningen som overskudd. Her slås mannlige bedriftsledere, som kun sitter igjen med i gjennomsnitt 9 prosent av omsetning på bunnlinjen. – Våre tall kan tyde på at kvinnelige toppledere driver bedre forretning, derfor burde det vært langt flere av dem, sier Kari Mette Almskog, direktør for forretningsutvikling i Bisnode.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom