Sverre Bjertnes og Arne Lygre forener kunst og teater i Galleri Brandstrup

Del

I sin nye separatutstilling på Galleri Brandstrup har billedkunstner Sverre Bjertnes med seg dramatiker Arne Lygre på laget. Lygres spesialskrevne skuespill, «Minner om oss», med tre markante skuespillere, er en integrert del av utstillingen «Det kollektive mennesket».

Sverre Bjertnes (40) fyller ikke mindre enn to utstillingslokaler hos Galleri Brandstrup på Tjuvholmen, når han fredag 18. november åpner utstilling med nye arbeider; 22 oljemalerier, 15 skulpturer og åtte tegninger. Enakteren «Minner om oss» sammenstiller teater med den visuelle kunsten som to likeverdige kunstformer, og har sitt utspring i Bjertnes’ to og en halv meter høye bronseskulptur «Det kollektive mennesket». Forestillingen skal spilles i galleriet under åpningen og siden tre søndager på rad.

– Denne skulpturen ble utgangspunktet for Arne Lygres nye  tekst. Vi har jobbet fram og tilbake både med teksten og skulpturen, som to likestilte elementer. Arnes form er emosjonelt forståelig, som er en kvalitet jeg også setter høyt. Den har en slags minneform som jeg synes ligger nært opptil hvordan jeg selv jobber med min kunst, sier Sverre Bjertnes.

Kunstneren tok selv kontakt med Lygre i 2014, etter å ha sett den prisbelønte dramatikerens forestilling «Ingenting av meg» på Det Norske Teatret. Det uvanlige samarbeidet skal nå videreføres i to nye skulpturer og spesialskrevne skuespill, i løpet av de neste fire årene.

– Jeg har aldri tidligere takket ja til å basere eget arbeid på andres forelegg, men da Sverre tok kontakt og ønsket en dialog om et mulig samarbeidsprosjekt, ble jeg nysgjerrig. Både på enakterformen, og på dette å arbeide innenfor en annen kontekst enn det jeg vanligvis gjør. Sverre viste meg en modell av en skulptur, og ønsket seg en kort dramatisk tekst, som kunne inkorporeres i dette verket. Jeg fikk modellen med meg hjem, og vi ble enige om et forsøk. Det tok litt tid, men etter hvert resonnerte det i meg, det var noe med en desperasjon, det å søke sammen, og kanskje iboende i den skulpturelle formen: noe monumentaktig, noe som skulle huskes, minnes, som etter hvert ble en drivkraft i arbeidet med å finne et språk til den nye teksten, sier Arne Lygre.

Stykket «Minner om oss» er en enakter, og handler om et ektepar som mister et barn. Skuespillerne Madalena Sousa Helly-Hansen, Olav Waastad og Elias Holmen Sørensen er tre unge skuespillere som har markert seg sterk på diverse scener, mens regien er ved Johannes Holmen Dahl. Han hadde sist regien på Arne Lygres kritikerroste stykke «La deg være», som for tiden spilles på Nationaltheatret.

- Det er antagelig første gang – i alle fall i Norge – at teater og billedkunst smelter sammen på denne måten, der den formende kunsten projiseres i en dramatisk tekst, sier gallerist Kim Brandstrup.

Bildetekst (1): Nærmere 500 sprittusjer har gått med når Sverre Bjertnes og hans assistenter dekorerer galleriveggene hos Galleri Brandstrup, før åpning av separatutstillingen «Det kollektive mennesket/Minner om oss» fredag 18. november.

Bildetekst (2): "Det Store Bildet" måler 4,20m x 2,60m, og er et av hovedverkene på utstillingen.

Bildetekst (3): Skulpturen "Det kollektive mennesket" danner utgangspunktet for Arne Lygres spesialskrevne skuespill, "Minner om oss".

 

Praktisk informasjon til redaksjonen:

  • Utstillingen åpner fredag 18. november klokken 19.00. Første forestilling for «Minner om oss» er søndag 20. november klokken ??
  • Sverre Bjertnes, Arne Lygre, skuespillerensemblet og regissør vil være i aktivitet i galleriet fra mandag formiddag 14.11. Det vil være anledning for pressen  å overvære prøver og montering av utstillingen gjennom hele uken frem mot åpning.
  • Vennligst kontakt pressekontakt Rune Brynhildsen (telefon 905 57 793) eller gallerist Kim Brandstrup (telefon 915 45 352) for avtale.

Bilder

Om Galleri Brandstrup

Galleri Brandstrup

1363 Høvik

Følg saker fra Galleri Brandstrup

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Galleri Brandstrup på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Galleri Brandstrup

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom