NAF

Sørg for at baklysene på bilen lyser i snøføyka og skumringen

Del

Moderne biler har automatiske kjørelys. Men EU-kravene sier ingenting om at baklys skal være tent om dagen. Det passer dårlig i nordisk vintervær. - Automatikken slår ikke nødvendigvis inn i blåtimen og snødrevet. Derfor er det lurt å skru på lysene manuelt, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Uten baklys er du mindre synlig i skumringen og snøføyka. (Foto: NAF)
Uten baklys er du mindre synlig i skumringen og snøføyka. (Foto: NAF)

Mange irriterer seg over at bilen foran mangler baklys i snøføyka og skumringen. Moderne biler leveres gjerne med automatiske kjørelys. En lyssensor registrerer når det er lyst nok til å bruke kjørelys, og på svært mange bilmodeller skrus derfor baklysene av. 

Årsaken til det er et EU-direktiv fra 2012 som overstyrer den norske kjøretøyforskriften der det står at «baklyset skal lyse sammen med kjørelyset».

Blir vant til automatikken 

De færreste bilprodusentene lager biler med spesielle spesifikasjoner for Norge. Og siden EU-direktivet er det som gjelder, leveres bilene kun med kjørelys foran. Derfor er mange nyere biler mørklagt bak når kjørelysene er tent.

- Vi blir fort vant til automatikken, og det er lettvint når bilen selv bestemmer når den skal bruke kjørelys eller fullt lys, sier Sødal.

Norske værforhold er ofte dårlig tilpasset en sensor som bare registrerer hvor lyst det er. Sensoren tar ikke hensyn til om det er regn, snøføyke eller «blåtime». Mange irriterer seg over at bilen foran er mørklagt bak, uten å tenke på at man kanskje er like mørklagt selv.

Skru på lysene manuelt

Det enkle rådet i høst- og vinterhalvåret er å skru på lysene manuelt. Enten du har lysbryter eller betjening på skjerm kan du sette på vanlige nærlys slik at de lyser hele tiden. Da er også baklysene tent, akkurat slik automatikken gjør når det er virkelig mørkt. 

En del biler krever da at du skrur av lysene når du stanser, slik at ikke batteriet tappes og lysene står på.

- Uansett er det bedre å bli sett enn å satse på at automatikken og EU-direktiver gjør jobben under krevende norske kjøreforhold, avslutter Nils Sødal.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Uten baklys er du mindre synlig i skumringen og snøføyka. (Foto: NAF)
Uten baklys er du mindre synlig i skumringen og snøføyka. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Østensjøveien 14
0609 Oslo

08505http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom