Snøskredfaren vil være krevende å vurdere i påsken
Vi har krevende snøskredforhold i hele landet. Det har gått mange skred den siste uken, både på Østlandet, Vestlandet og de største i Nord-Norge. Skredene har vært skiløperutløste, fjernutløste og naturlig utløste. Selv om været kan bli stabilt utover påsken, finnes det vedvarende svake lag nede i snødekket som gjør at det vil være svært utfordrende og ferdes trygt i lang tid fremover. Tegnene på skredfare blir ikke nødvendigvis så tydelige som nå fremover i påsken. Snøskredvarslingens anbefaling er derfor å unngå all skredterreng denne påsken, spesielt terreng brattere enn 30 grader.
Skredterreng er terreng brattere enn 30 grader, pluss utløpsområdet. På denne filmen kan du få tips til hvordan du kan holde deg på trygg avstand til skredterreng. Flere gode tips finner du på Snøskredskolen på www.varsom.no
Nord-Norge
På Helgeland vil vi kortvarig varsle faregrad 4-stor snøskredfare, for lørdagen. I resten av Nord-Norge er det faregrad 3-betydelig snøskredfare og det er krevende skredforhold inn mot palmehelga. Selv om været har roet seg en del fra tidligere i uken, gjør tilstedeværelsen av vedvarende svake lag i snødekket at stabiliseringen går svært sakte. Skred som går på disse lagene kan bli større og det har vært flere eksempler på fjernutløsning av skred de siste dagene, både på snaufjellet og i skogen.
Når skred fjernutløses har vekten av en skiløper eller skuter ført til at det vedvarende svake laget har kollapset og dette har spredd seg fra slake områder og opp til bratte løsneområder hvor skredene har løsnet. Man bør derfor ikke bare unngå terreng brattere enn 30 grader, men også utløpsområder for skred i slakere terreng. I noen områder vil det i tillegg komme litt nysnø kombinert med vind gjennom helgen, noe som kan føre til at man får ferske, ustabile fokksnøflak øverst i snødekket.
Vestlandet
Også på Vestlandet er det faregrad 3-betydelig snøskredfare. Etter langvarig kaldt og pent vintervær tidligere denne vinteren har det blitt dannet vedvarende svake lag nede i snødekket. Etter et påfyll med nysnø i starten i denne uka, har vi fått stor skredaktivitet på disse lagene både i Trollheimen, Romsdal og Sunnmøre og Fjordane. Vi har fått til dels store skred som har løsnet naturlig etter snøfall eller solpåvirkning. Noen skred har også blitt fjernutløst. I dag, fredag, blir det mildvær høyt til fjells, særlig på Nordvestlandet. Dette kan føre til flere skred der snøen blir våt. Forholdene er med andre ord krevende i starten av påska. Den enkleste løsningen er å velge turer utenom skredterreng.
Østlandet
På Østlandet ligger vi mellom faregrad 2-moderat og 3-betydelig. Følg med på snøskredvarslet for daglige oppdateringer. Her er det fokksnø som er det største skredproblemet, noe som er lettere å identifisere og forholde seg. Vær spesielt oppmerksom på at det finnes vedvarende svake lag nede i snødekket, noe som gjør det vanskelig å ferdes trygt.
Til slutt vil vi ønske alle en riktig god påske og nyte den gode snøen i slakt terreng. Husk det finnes mye god skikjøring utenom skredterreng.
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
- Hold avstand til Glomma nedenfor Hanestad22.4.2018 18:46 | Pressemelding
NVE bistår politiet og Bane NOR i områdene ved Hanestad som er oversvømt på grunn av isproppen i Glomma.
Isgang i Namsen22.4.2018 14:41 | Pressemelding
NVE følger isgangen i Namsen tett, og har folk på stedet. Gjennomstrømming av vannet, samt videre vær og temperatur avgjør om det vil bli ytterligere flomproblemer i og langs vassdraget. NVE vil komme med mer informasjon når dette er avklart og observasjoner er gjort langs vassdraget. - Vi har isganger hver vår. Det er dramatisk når isen løsner, og isen stopper ofte opp og demmer opp vann underveis. Ofte ordner elva dette selv, da renner vannet under eller forbi, og smeltinga gjør at isen på nytt settes i bevegelse, sier regionsjef i NVE, Kari Øvrelid. Kontaktpersoner: Regionsjef Kari Øvrelid, tlf: 95 46 49 60 Flomvarslinga: tlf. 404 36 000 (ikke sms) Pressetelefon (ikke sms): 48 99 76 67
Meget stor og stor snøskredfare i deler av Trøndelag og Nordland i helgen20.4.2018 14:03 | Pressemelding
Kraftig regn og mildt vær på et allerede meget ustabilt snødekke fører til stor og meget stor snøskredfare for nordlige deler av Trøndelag og Nordland. Folk bør holde seg langt unna skredterreng og følge informasjon fra lokale veimyndigheter, politi og kommune.
Faregrad 5-MEGET STOR snøskredfare i sørlige deler av Nordland på lørdag19.4.2018 14:55 | Pressemelding
NVE varsler faregrad 5-MEGET STOR snøskredfare i sørlige deler av Nordland på lørdag.
Kald vinter med høye priser og vårknipe i Midt-Norge19.4.2018 12:17 | Pressemelding
Den totale fyllingsgraden i kraftmagasinene lå omtrent på normalen ved årsskiftet, men sank kraftig i løpet av første kvartal. Ved utgangen av kvartalet lå fyllingsgraden 8,8 prosentpoeng under normalt, og spesielt i Midt-Norge var ressurssituasjonen knapp.
Bedre oversikt over skredfare i kommunene Kåfjord og Skjervøy19.4.2018 12:00 | Pressemelding
Kommunene Kåfjord og Skjervøy får nå bedre og mer presise kart som gir oversikt over skredfare. Faresonekartene viser at i flere områder er det bebyggelse som ligger innenfor 1/1000-faresonen, og enkelte steder er den årlige sannsynligheten for skader ved eksisterende bygg nærmere 1/100 enn 1/1000. NVE overleverer kartene til Skjervøy torsdag 19.april og til Kåfjord fredag 20.april 2018.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom