Stiftelsen Norsk MatStiftelsen Norsk Mat

Smaksbedømmer landets beste lokalmat

Del
–Jeg vil si at jeg kjenner på både ærefrykt og alvor, sier kokk Ole Martin Alfsen. Han er en av nykommerne i Spesialitet-fagjuryen. De lukter, smaker, vurderer og godkjenner produkter som får smykke seg med offisielt Spesialitet-merke.
Til venstre: Juryformann Harald Osa. Ved hans side: Kjøkkensjef Gunnar Jensen. Til høyre: Kokk Ole Martin Alfsen. Foto: Caroline Roka/Matmerk
Til venstre: Juryformann Harald Osa. Ved hans side: Kjøkkensjef Gunnar Jensen. Til høyre: Kokk Ole Martin Alfsen. Foto: Caroline Roka/Matmerk

–Ja, nå kjenner jeg på både ærefrykt og alvor. Jeg skriver og skriver på jury-arkene mine, sier Ole Martin Alfsen.

Vi er vant til å høre den kjente kokken og vinkelneren kommentere kjendiskokkelering på TV. Nå er Alfsen på plass i en langt mer alvorsstemt sammenheng på Mathallen, Oslo:

Han er en av fire nye medlemmer i fagjuryen til den offisielle merkeordningen Spesialitet. 

Fagjuryen møtes fire ganger i året for å smake på og bedømme lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Det er høytidelig stemning - og musestille mens det arbeides! Juryen lukter. Smaker. De løfter glass mot lyset, ser på farge, snuser og smatter.

Mat og drikke som får høy nok score av juren, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse. Merkeordningen forvaltes av Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. 

–Viktig for Norge som matnasjon

–Jeg har veldig stor respekt for produsentene som sender inn produktene sine, så det er viktig for meg å gjøre en grundig vurdering og å gi så fyldig tilbakemelding som jeg har tid til. Det fortjener de, sier Alfsen. 

Han synes jurymedlemskapet gir fint innblikk i alt det spennende som rører seg i lokalmatnorge.

– Vi er inne i en veldig spennende tid der det skjer mye. Det er spennende å se at flere løfter produksjonen over på industrielt nivå. Det er veldig viktig for Norge som matnasjon at produsenter evner og tør å satse. Vi har råvarene - at vi selv foredler dem er utrolig viktig, sier han. 

De tre andre nykommerne i juryen er Gunnar Jensen, kjøkkensjef og medeier av Mathallen i Tromsø, Nadja Hartikkala, rådgiver innen mat og drikke i Innovasjon Norge, og Anne Karine Statle, leder av Lofotenmat. 

–Har hørt "alle" får merket

Jensen og Hartikkala sier seg imponerte over den høye kvaliteten på juryering og siling av produkter i forkant av jurymøter. 

–For å være ærlig så kan jeg jo si at jeg har hørt at "alle" får Spesialitet-merket bare de søker. Derfor synes jeg det er fint å se at det ikke er slik, sier Jensen, og Hartikkala bekrefter at hun også har hørt at merket er "lett å få".

–Fint å se at nåløyet er trangt: Juryen jobber veldig konsentrert, med et stort alvor og respekt for produsentene, sier hun. 

Over førti prosent siles bort

Tall fra stiftelsen Matmerk, som forvalter merkeordningen på oppdrag fra Mat- og Landbruksdepartementet, viser at over førti prosent av produktene som sendes inn, avvises. Mange blir silt ut administrativt allerede før juryen samles, forklarer fagsjef for Spesialitet Marit Strand.

Alfsen sier han er imponert over arbeidet som gjøres i samarbeid med produsentene i forkant av jurymøtene. 

–Jeg var ikke klar over prosessen og distansen som Matmerk og og produsentene ofte legger bak seg for å få utviklet produktene "dit de skal være" kvalitetsmessig før de i det hele tatt sendes inn til juryen. Flott å se!, sier Alfsen.

Harald Osa ny juryformann

Ny i rollen som juryformann er den profilerte og prisbelønte kokken og lokalmatentusiasten Harald Osa, som har flere års fartstid i juryen.

Blant jurymedlemmene som går løs på nye år, er kjøkkensjef Petter Wahl Sekne, kokk og salgs- og markedssjef Oda Christensen, Alexandra Krage Angell fra Matarena/Smak av kysten og folkets jurymedlem Eskil Røsand.

Det var forhenværende landbruksminister Lars Sponheim som tok initiativet til merkeordningen Spesialitet i 2001. Målsetningen er å vise forbrukerne vei til unike smaksopplevelser, og stimulere til mangfold i norsk matproduksjon. Spesialitet garanterer at produktet er basert på gode, norske råvarer, gjerne laget etter lokale oppskrifter og av dyktige mathåndverkere.

Nøkkelord

Kontakter

Juryformann Harald Osa:
tlf 905 315 14


Kjøkkensjef Gunnar Jensen
Mathallen Tromsø AS
Gunnar@mathallentromso.no
+47 907 70 187


Nadja Hartikkala fra Innovasjon Norge:
+ 47 928 15 204
nahar@innovasjonnorge.no

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@matmerk.no

Bilder

Til venstre: Juryformann Harald Osa. Ved hans side: Kjøkkensjef Gunnar Jensen. Til høyre: Kokk Ole Martin Alfsen. Foto: Caroline Roka/Matmerk
Til venstre: Juryformann Harald Osa. Ved hans side: Kjøkkensjef Gunnar Jensen. Til høyre: Kokk Ole Martin Alfsen. Foto: Caroline Roka/Matmerk
Last ned bilde
Fra venstre: Gunnar Jensen, Petter Wahl Sekne, Alexandra Krage Angell, Eskil Røsand, Nadja Hartikkala, Harald Osa. Foran: Oda Christensen og Ole Martin Alfsen. Anne Karine Statle var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Caroline Roka/Matmerk
Fra venstre: Gunnar Jensen, Petter Wahl Sekne, Alexandra Krage Angell, Eskil Røsand, Nadja Hartikkala, Harald Osa. Foran: Oda Christensen og Ole Martin Alfsen. Anne Karine Statle var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Caroline Roka/Matmerk
Last ned bilde
Juryen smaker på innsendte produkter. De sammenliknes med tilsvarende produkter i sin kategori. Det gjør det lettere å smake forskjeller. Foran: Eskil Røsand, Nadja Hartikkala.
Juryen smaker på innsendte produkter. De sammenliknes med tilsvarende produkter i sin kategori. Det gjør det lettere å smake forskjeller. Foran: Eskil Røsand, Nadja Hartikkala.
Last ned bilde
Nytt jurymedlem: Kokk og vinkelner Ole Martin Alfsen
Nytt jurymedlem: Kokk og vinkelner Ole Martin Alfsen
Last ned bilde
Nytt jurymedlem: Rådgiver fra Innovasjon Norge, Nadja Hartikkala
Nytt jurymedlem: Rådgiver fra Innovasjon Norge, Nadja Hartikkala
Last ned bilde
Nytt jurymedlem:  Kjøkkensjef Gunnar Jensen fra Mathallen, Tromsø
Nytt jurymedlem: Kjøkkensjef Gunnar Jensen fra Mathallen, Tromsø
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye