Frende Forsikring

Slik sikrer du deg mot vannskader når frosten kommer

Del

Mens kulda brer seg over landet grøsser grøsser forsikringsbransjen og håper folk har lært av alle frost- og vannskadene i fjor.

Frosne rør fører til mange skader på norske hjem og hytter hver vinter. Foto: Frende Forsikring.
Frosne rør fører til mange skader på norske hjem og hytter hver vinter. Foto: Frende Forsikring.

I januar i fjor passerte forsikringsselskapet Frende 450 vannskader på private boliger og hytter.

- Nå er vi spent på om også årets januar bringer sprengkulde, og håper folk er forberedt, sier takstsjef Arild Havsgård i Frende Forsikring.

Frostskader oppstår oftest når rom utsettes for kald trekk eller mangler tilstrekkelig oppvarming, slik at rørene fryser og i verste fall sprekker.

Varm opp og følg med
- Sett på litt varme for å hindre frostskader, og følg med på rørledninger, spesielt der rørene ligger utsatt til, sier takstsjefen.

Alle kan og bør gjøre en egeninnsats for å begrense skader som følge av frost. Kravet fremgår også av forsikringsavtalene hos alle forsikringsselskapene.

- I hovedsak har det vært brudd på innvendige rørledninger som følge av for lite oppvarming i bygning, og utvendige rørledninger som fryser som fører til at folk mister vannet, sier takstsjef Arild Havsgård i Frende Forsikring.

Milliarderstatning
Med over 3000 frostskader første kvartal i fjor, ble det utbetalt 139 millioner kroner i erstatning for skader etter lekkasje som følge av frost ifølge Finans Norges vannskadestatistikk.

- Det var over 100 millioner kroner mer enn året før! Det viser hvor heftig fjorårets sprengkulde var. I 2017 vinteren mildere og antall registrerte frostskader hele første kvartal var 436, forteller Havsgård i Frende.

- Det spesielle i fjor var langvarig og streng kulde også i områder hvor det vanligvis verken er så kaldt kulde eller mye snø, som for eksempel på Sørlandet, sier takstsjefen.

Gamle rør
I tillegg til skader som skyldes frostsprengte rør, utgjør skader som skyldes manglende ettersyn eller manglende utskifting av vannrør, kloakkrør eller andre installasjoner en stor andel av skadene.

- Det er ikke bare kommunale rør som flere steder er modne for utskifting, men en stor del av rørene i eldre boliger kan best beskrives som tikkende vannbomber, sier Arild Havsgård. Ifølge Finans Norge forsterkes problemet ved at det har vært en flerdobling av vannforbruket de siste årene. Yngre generasjoner bruker betydelig mer vann enn eldre.

Kritisk etter 40 år
De fleste registrerte vannledningsskader skjer vanligvis enten som følge av byggeslurv like etter de er installert, eller etter rundt 30 års bruk.

- Rør varer ikke evig, de korroderer og brytes ned over tid. Etter rundt 40 år er tilstanden ofte kritisk. Ofte ser vi at gamle hus er påbygget eller modernisert uten at gamle vannførende rør og komponenter er skiftet ut. Det er ikke holdbart i lengden, sier takstsjefen.

Innendørs gir gamle vannrør, varmtvannsberedere og morkne slangeforbindelser mange skader.

- Nye boliger med rør-i-rør-installasjoner er mye sikrere, så sant arbeidet er forskriftsmessig utført, sier han.

Forsikringen dekker ikke alt
Det er rørbrudd, vanninntrengning fra terreng og plutselige, uforutsette lekkasjer eller oversvømmelser som typisk er dekket på forsikringen.

- Skader etter langvarig vannsøl som følge av dryppende kraner eller dusjing er ikke dekket på forsikringen, påpeker Arild Havsgård. På standard forsikringsdekninger er heller ikke søl, kondens, utette tak og vegger eller dårlig drenering inkludert.

Hytter utsatt
Ifølge Frendes analyser er 43 prosent av alle skader på fritidsbolig knyttet til vannskader.

- Begynner vannet først å piple, sprute eller fosse, blir skadeomfanget på hytten ofte så voldsomt, fordi det gjerne går lang tid før det oppdages, forteller takstsjef Arild Havsgård.

Skrur du ikke av vannet risikerer du at erstatningen fra forsikringsselskapet ditt blir redusert. For å begrense skade er hovedregelen at stoppekranen skal stenges og tappekran åpnes om du skal forlate boligen mer enn en måned, eller fritidsboligen mer enn 15 døgn om sommeren, tre døgn mellom 1. oktober og 1. april.

Sju tips for å unngå vannskader som skyldes frost

  • Ha varme på i alle rom med vannførende rør
  • Isolèr rør og sanitærutstyr i kalde kryprom, yttervegger, golv og tak.
  • Unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger.
  • Ikke senke innetemperaturen lavere enn til ca. 10 °C.
  • Tøm og steng rør som i perioder ikke har vanngjennomstrømming.
  • Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren.
  • Steng hovedstoppekranen om du skal være borte.

Kilde: Sintef/Frende

 

Slik tiner du frosne rør

  • Når du tiner rør skal hovedstoppekranen være stengt. Heving av romtemperaturen er ofte den enkleste metoden for å tine frosne rør. Hårføner og vifteovn kan brukes ved å rette luftstrømmen mot rørene.
  • Konsentrert oppvarming må skje under forsvarlig tilsyn. Husk brannfaren i rotete og støvete rom, og at bruk av åpen ild ikke er tillatt. Ha slukkeutstyr tilgjengelig.
  • Etter opptining åpnes hovedstoppekranen forsiktig mens rørene kontrolleres mot lekkasjer.

Kilde: Sintef

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Frosne rør fører til mange skader på norske hjem og hytter hver vinter. Foto: Frende Forsikring.
Frosne rør fører til mange skader på norske hjem og hytter hver vinter. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde
Takstsjef Arild Havsgård håper folk er forberedt på kulda denne vinteren. Foto: Frende Forsikring.
Takstsjef Arild Havsgård håper folk er forberedt på kulda denne vinteren. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Helnorske Frende Forsikring eies av 15 lokale sparebanker. Gjennom eierbankene og egne salgssentre er Frende representert med over 1000 lokale rådgivere fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord. Vi har nær 260 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring, livsforsikring og pensjon. 

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom