NAF

Slik pakker du feriebilen

Del

Det er livsviktig å pakke feriebilen skikkelig. - Tenk gjennom hvor mye dere faktisk trenger å ta med og bruk litt ekstra tid på å sikre bagasjen, oppfordrer Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF.

Legg den tyngste bagasjen nederst og lengst mulig inn i bagasjerommet. Husk å bruke stropper til å sikre bagasjen. (Foto: NAF)
Legg den tyngste bagasjen nederst og lengst mulig inn i bagasjerommet. Husk å bruke stropper til å sikre bagasjen. (Foto: NAF)

I Norge er vi glade i stasjonsvogner og SUV'er, men selv med store bagasjerom er det ikke ubegrenset hva man kan ta med seg av feriebagasje. 

- Vi tar ofte med oss for mye på ferien. Så for å få en sikker pakket bil, bør man først tenke gjennom hva man kan kutte ut å ha med, sier Sødal. 

Når bilen skal pakkes er det noen enkle huskeregler. Moderne biler har festepunkter i bagasjerommet, så start med å gjøre klar lastestropper. Deretter skal den tyngste bagasjen pakkes nederst og så langt frem mot seteryggen som mulig. Når alt er pakket, skal bagasjen stroppes fast med lastestroppene. 

- Det å bruke litt ekstra tid på å stroppe fast bagasjen er veldig lurt. Da vil bagasjen ligge mer stabilt og holde seg i ro hvis uhellet er ute, rådgir Nils Sødal. 

Ingen harde løse gjenstander inne i bilen 

Sikring av gjenstander inne bilkupeen er ekstremt viktig. Huskeregelen er at det ikke skal være noen harde løse gjenstander der. De kan bli livsfarlige i en bråstopp eller kollisjon. En iPad som veier om lag en halv kilo vil ved en bråstopp i bare 50 kilometer i timen, komme gjennom bilen med en kraft tilsvarende 12 kilo.

- Skal man bruke nettbrett til underholdning for barna, må det sikres skikkelig. Da må man skaffe en holder som kan festes på nakkestøttene til forsetene, sier Sødal.  

Takboksen har begrensninger 

På ferieturen velger mange å ha på takboks for å få plass til all bagasjen. Det er viktig å huske at det er vektbegrensninger å forholde deg til. Tre vektgrenser må sjekkes:  

  • Hvor mange kilo selve takboksen tåler 
  • Hvor mange kilo takstativene som boksen festes til, tåler 
  • Hvor tung last selve biltaket tåler. 

- Det er den laveste av disse vektgrensene man skal forholde seg til, sier Nils Sødal.

NAFs anbefalinger til bilistene:

  • Ikke la gjenstander ligge usikret i bilen.
  • Bruk tid på å sikre lasten.
  • Bruk festepunktene i bilen.
  • Fordel vekten. Tung bagasje skal ligge lavt og langt fram i bagasjerommet.
  • Sjekk bilens instruksjonsbok for tillatt maksimal last.
  • Ikke overstig tillatt aksellast
  • Sørg for riktig dekktrykk. Dette finner du i bilens instruksjonsbok.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Legg den tyngste bagasjen nederst og lengst mulig inn i bagasjerommet. Husk å bruke stropper til å sikre bagasjen. (Foto: NAF)
Legg den tyngste bagasjen nederst og lengst mulig inn i bagasjerommet. Husk å bruke stropper til å sikre bagasjen. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom