Opplysningskontoret for brød og korn

Slik fikser du Festkakene du må ha

Del

Med 17. mai, konfirmasjon, bryllup og skoleavslutninger utover er det høytid for Festkaker. Nordmenn elsker kaker, og vi har nok alle barndomsminner med overdådige kakebord. - Å fikse de flotte festkakene trenger ikke være så vanskelig. Her er festkakene som må stå på bordet, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Hipp hipp hurra for 17. mai. Oppskriftene til både frokost, koldtbordet og de aller beste festkakene finner du på brodogkorn.no
Hipp hipp hurra for 17. mai. Oppskriftene til både frokost, koldtbordet og de aller beste festkakene finner du på brodogkorn.no

Disse festkakene vil passe perfekt, uansett anledning. Og best av alt, de er ikke særlig krevende å bake.

  1. Bløtkake.Tradisjonelt sett består bløtkaken av luftig sukkerbrød fylt med smakfulle kremer og dekket med pisket krem og fristende, norske bær. Bruk røde og blå bær så er den enkel å pynte til 17. mai.
  2. Marsipankake er alltid en klassiker i konfirmasjoner og bryllup. Trukket med marsipanlokk og fylt med pasjonfruktmousse har du den perfekte kaken til vår- og sommerfesten.
  3. Verdens beste, også kalt Kvæfjordkake. Kombinasjonen sukkerbrød og marengs med mandelflak som fylles med søt vaniljekrem gjør kaken både krønsji, myk og seig på samme tid.
  4. Rullekake er veldig enkelt å lage, og slår alltid an hos både store og små. Smaken kan varieres etter hvilket syltetøy man fyller den med. Prøv også med krem inni kaken for en ekstra saftig og rund smak – eller sjokoladefyll.
  5. Bærterte fylt med et tykt lag vaniljekrem og friske bær er en favoritt, og et fargerikt og friskt innslag på kakebordet.
  6. Ostekake pyntet med sjokoladelokk er en nydelig festkake. Crispy bunn, silkemyk krem, sjokolade og bringebær er en uslåelig kombinasjon.
  7. Sjokoladekaker er uimotståelige både til bursdag, bryllup og fest. Ved å variere form og pynt kan den tilpasses både små og store kakespisere.
  8. Pavlova er nok blitt den mest populære kaken på norske kakebord de siste årene. En luftig og søt dessertkake av marengs pyntet med vaniljekrem og bær som er oppkalt etter den russiske danseren Anna Pavlova.
  9. Kransekake til 17.mai og konfirmasjon er midtpunktet på kakebordet. Pyntet med melisglasur, hvite maiblomster og norske flagg.

Gode tips:

- Legger man mye penger i en «hovedkake», f.eks en bryllupskake, bør man begrense omfanget av kakebordet. Det er hyggeligere at denne kaken til flere tusen kroner blir spist. Server heller frukt, bær og konfekt ved siden av.

- Om det er snakk om et festlig lag for en hovedperson, en konfirmant eller en jubilant, bør kakebordet settes opp etter dennes ønsker. Kanskje konfirmanten fortrekker sjokoladekaker fremfor bestemors krydderkake med rosiner…

- Tenk på at alle skal finne noe på kakebordet. Husk at det kan være både nøtteallergi eller glutenallergi å ta hensyn til.

- Beregn kake, som du beregner mat. De fleste tar maks tre stykker kake.

- Tenk litt på smakene: Det skal gjerne være en god balanse på søtt og syrlig, og gjerne tilpasses sesongen. Uansett hyggelig anledning finnes det alltid plass til kake!

Lager du Norges sunneste festkake?

Det er ikke noe problem å unne seg «usunne kaker» innimellom.

Men kan det lages festkaker som er litt mer sunne? Og ikke minst – smaker like godt og ser like gode ut?

Sammen med Grete Roede inviterer Opplysningskontoret for brød og korn alle hjemmebakere til å dele sine oppskrifter på festkaken man kan spise med litt bedre samvittighet.

Les mer om konkurransen

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hipp hipp hurra for 17. mai. Oppskriftene til både frokost, koldtbordet og de aller beste festkakene finner du på brodogkorn.no
Hipp hipp hurra for 17. mai. Oppskriftene til både frokost, koldtbordet og de aller beste festkakene finner du på brodogkorn.no
Last ned bilde
Bløtkake, oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/blotkake/ Foto: brodogkorn.no
Bløtkake, oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/blotkake/ Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Marsipankake; oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/marsipankake-med-pasjonsfruktkrem/ Foto: brodogkorn.no
Marsipankake; oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/marsipankake-med-pasjonsfruktkrem/ Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Verdens beste, oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/verdens-beste/ Foto: brodogkorn.no
Verdens beste, oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/verdens-beste/ Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Rullekake, oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/rullekake-med-bringebaer/, foto: brodogkorn.no
Rullekake, oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/rullekake-med-bringebaer/, foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Bærterte, oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/baerterte/ Foto: brodogkorn.no
Bærterte, oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/baerterte/ Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Ostekake, oppskrift:https://brodogkorn.no/oppskrift/ostekake-med-sjokoladelokk/ Foto: brodogkorn.no
Ostekake, oppskrift:https://brodogkorn.no/oppskrift/ostekake-med-sjokoladelokk/ Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Sjokoladekake, oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/mokka-fudge-kake/ Foto: brodogkorn.no
Sjokoladekake, oppskrift: https://brodogkorn.no/oppskrift/mokka-fudge-kake/ Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Postadresse: Postboks 688 Løren, 0507 Oslo Besøksadresse: Lørenveien 40, 0585 Oslo
0106 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom