Slik fikser du Festkakene du må ha
Disse festkakene vil passe perfekt, uansett anledning. Og best av alt, de er ikke særlig krevende å bake.
- Bløtkake.Tradisjonelt sett består bløtkaken av luftig sukkerbrød fylt med smakfulle kremer og dekket med pisket krem og fristende, norske bær. Bruk røde og blå bær så er den enkel å pynte til 17. mai.
- Marsipankake er alltid en klassiker i konfirmasjoner og bryllup. Trukket med marsipanlokk og fylt med pasjonfruktmousse har du den perfekte kaken til vår- og sommerfesten.
- Verdens beste, også kalt Kvæfjordkake. Kombinasjonen sukkerbrød og marengs med mandelflak som fylles med søt vaniljekrem gjør kaken både krønsji, myk og seig på samme tid.
- Rullekake er veldig enkelt å lage, og slår alltid an hos både store og små. Smaken kan varieres etter hvilket syltetøy man fyller den med. Prøv også med krem inni kaken for en ekstra saftig og rund smak – eller sjokoladefyll.
- Bærterte fylt med et tykt lag vaniljekrem og friske bær er en favoritt, og et fargerikt og friskt innslag på kakebordet.
- Ostekake pyntet med sjokoladelokk er en nydelig festkake. Crispy bunn, silkemyk krem, sjokolade og bringebær er en uslåelig kombinasjon.
- Sjokoladekaker er uimotståelige både til bursdag, bryllup og fest. Ved å variere form og pynt kan den tilpasses både små og store kakespisere.
- Pavlova er nok blitt den mest populære kaken på norske kakebord de siste årene. En luftig og søt dessertkake av marengs pyntet med vaniljekrem og bær som er oppkalt etter den russiske danseren Anna Pavlova.
- Kransekake til 17.mai og konfirmasjon er midtpunktet på kakebordet. Pyntet med melisglasur, hvite maiblomster og norske flagg.
Gode tips:
- Legger man mye penger i en «hovedkake», f.eks en bryllupskake, bør man begrense omfanget av kakebordet. Det er hyggeligere at denne kaken til flere tusen kroner blir spist. Server heller frukt, bær og konfekt ved siden av.
- Om det er snakk om et festlig lag for en hovedperson, en konfirmant eller en jubilant, bør kakebordet settes opp etter dennes ønsker. Kanskje konfirmanten fortrekker sjokoladekaker fremfor bestemors krydderkake med rosiner…
- Tenk på at alle skal finne noe på kakebordet. Husk at det kan være både nøtteallergi eller glutenallergi å ta hensyn til.
- Beregn kake, som du beregner mat. De fleste tar maks tre stykker kake.
- Tenk litt på smakene: Det skal gjerne være en god balanse på søtt og syrlig, og gjerne tilpasses sesongen. Uansett hyggelig anledning finnes det alltid plass til kake!
Lager du Norges sunneste festkake?
Det er ikke noe problem å unne seg «usunne kaker» innimellom.
Men kan det lages festkaker som er litt mer sunne? Og ikke minst – smaker like godt og ser like gode ut?
Sammen med Grete Roede inviterer Opplysningskontoret for brød og korn alle hjemmebakere til å dele sine oppskrifter på festkaken man kan spise med litt bedre samvittighet.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom