NHO Mat og Drikke

Slik får en flere til å velge matfag

Del

Våg å velge noen, vis frem ildsjelene og la dem se hvordan skoledagen blir. Matbransjen går nå vitenskapelig til verks for å hente ungdom tilbake.

Ole Petter Nyhaug fra Opinion la frem funnene i undersøkelsen. Foto: Sjømat Norge.
Ole Petter Nyhaug fra Opinion la frem funnene i undersøkelsen. Foto: Sjømat Norge.

Uten på noe vis å bruke metoder kjent fra Facebook eller amerikanske presidentvalg har reiseliv, restaurant- og matbransjen nå gått sammen for å finne ut hva som egentlig virker når man skal tiltrekke seg unge som skal gjøre sitt yrkesvalg.

- Vi må snu oppfatningen. Skal nasjonens reiseliv og matproduksjon verdsettes, må også norsk ungdom jobbe hos oss, sier Tidemann. Som leder i Foreningen for opplæringskontorene i restaurant og matfag har en nå samlet matbransjen, for å få flere ungdommer til å ville jobbe i restaurant og matbransjen.

Det ledende markedsanalyseselskapet Opinion har evaluert og analysert et utvalg tiltak som er gjennomført for å øke rekrutteringen av unge til restaurant- og matfagene. Funnene viser fra Opinionens undersøkelse viser følgende:

- Våg å velge bort de fleste. Fokuser på enkelte.
- Praktiske møter med bransjen funker best.
- Skoledagen er viktigere enn videre karriere.
- Sats på ildsjeler og relasjonsbygging.
- Tiltakene fungerer.. om de gjøres riktig.

Bort med mytene

Bransjen samles denne uken i Oslo til konferanse for å gå igjennom tiltakene. Bak initiativet står landsforeninger og interesseorganisasjoner som Sjømat Norge, NHO Mat og Drikke, Norges Kokkemesteres Landsforening, NHO reiseliv og Baker- og konditoribransjens landsforening. Deltagerne på konferansen er bedrifter, opplæringskontor, restaurant- og matfaglærere og en rekke andre aktører som arbeider med rekruttering og utdanning.

- Det er nok noen myter som må avlives, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk. Han påpeker at matindustrien nå faktisk er ledende i det å ta i bruk ny teknologi -Med det teknologiske skiftet vi er midt oppe i må vi tiltrekke oss både teknologer og dyktige mathåndverkere, sier han.

- Dette engasjerer. Dårlige søkertall de siste årene sier sitt. Kvalifisert arbeidskraft for både restauranter og matprodusenter er og et stikkord, sier Tidemann som får støtte fra NHO Reiselivs Administrerende direktør Kristin Krohn Devold.

- Norge et attraktivt reisemål og reiselivsbransjen er i sterk vekst. Å tilby turister norskprodusert mat bør være en attraktiv karrierevei, sier Devold.

I tillegg til de to ministrene vil en rekke foredragsholdere komme med innspill under de to dagene på Scandic Vulkan. Under middagen på kvelden vil Norges junior kokkelandslag servere den samme menyen som skal serveres under VM i kokkelandslag i Luxembourg senere i år.

Kontaktpersoner: 

Sjømat Norge: Øyvind André Haram,oyvind.haram@sjomatnorge.no, 908 81 591.

NHO Reiseliv: Øystein Eian, oystein.eian@nhoreiseliv.no, 901 57 273.

NHO Mat og Drikke: NIna Wollum Skarbø, nws@nhomd.no, 481 00 550.

Baker- og Konditorbransjens Landsforening: Gunnar Bakke, gb@nhomd.no, 970 19 591.

Norges Kokkemesteres Landsforening: Espen A. Wasenius, espen@nkl.no, 957 74 569.

Nøkkelord

Bilder

Ole Petter Nyhaug fra Opinion la frem funnene i undersøkelsen. Foto: Sjømat Norge.
Ole Petter Nyhaug fra Opinion la frem funnene i undersøkelsen. Foto: Sjømat Norge.
Last ned bilde

Om NHO Mat og Drikke

NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke
Middelthuns gate 27
0368 Oslo

23 08 86 80http://www.nhomd.no

NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk forening for virksomheter innen mat-, drikke- og bionæringen, og er den femte største landsforeningen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.500 virksomheter over hele landet. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting. Foreningen ble etablert i 2015.

Følg saker fra NHO Mat og Drikke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NHO Mat og Drikke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom