SINTEF

Slik får du et funksjonelt kjøkken

Del

Kjøkkenet kalles ofte boligens hjerte. Tilgang på dagslys, plassering i boligen og utforming av arbeidsdelen er avgjørende for hvor funksjonelt kjøkkenet oppleves.

Kjøkken med romslig arbeidsbenk og spiseplass ved vindu. God tilgang på dagslys øker boligkvaliteten. Foto: Peter Bisgaard
Kjøkken med romslig arbeidsbenk og spiseplass ved vindu. God tilgang på dagslys øker boligkvaliteten. Foto: Peter Bisgaard

SINTEF Byggforsk utgir nå en revidert utgave av anvisningen om kjøkken - 361.411 Kjøkken i boliger

– Anvisningen gir våre anbefalinger og angir også minstekravene i byggteknisk forskrift (TEK17). Vi håper at den kan føre til mange gode kjøkkenløsninger framover – kjøkkenet er tross alt et av boligrommene vi oppholder oss mest i, i våken tilstand, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus.

Sørg for nok dagslys

Kjøkkenet kan gjerne vende mot øst for å få morgensol. Dersom kjøkkenet ligger i samme rom som stua (åpen kjøkkenløsning), anbefaler SINTEF Byggforsk at planløsningen utformes slik at kjøkkenet senere kan skilles ut som et eget rom med vindu som oppfyller dagslyskravet. Når kjøkkenfunksjonene ligger bak i rommet, bør det være mulig å se ut av et vindu når man står ved kjøkkenbenken. Spiseplassen bør plasseres ved et vindu.

Sentral plassering i boligen

Kjøkkenet kan med fordel ligge på inngangsplanet i nær tilknytning til entré og stue/oppholdsrom. I småhus er det en fordel med utsyn fra kjøkkenet til inngangsparti eller uteplass. Hvis hovedspiseplassen er i et eget rom, bør det være direkte forbindelse mellom kjøkkenet og denne spiseplassen.

Lukket eller åpen løsning?

Kjøkken kan enten være et eget rom eller integrert med andre funksjoner. I leiligheter er det vanlig at kjøkkenfunksjonen legges i en del av stua. Det fins flere typer kjøkken, blant annet:

  • kjøkken i eget rom. Rommet brukes kun til matlaging, men har eventuelt en liten spiseplass i tillegg til spiseplass i stua.
  • åpen kjøkkenløsning. Kjøkken og stue er i ett og samme rom.
  • spisekjøkken (18–25 m2). Et stort kjøkken med spiseplass som også er oppholdsrom for diverse aktiviteter som lekselesing og sosialt samvær.

Både åpen kjøkkenløsning og spisekjøkken kan være arealeffektive løsninger siden funksjonene da kan «låne» areal av hverandre.

Innhold i anvisningen

Byggforskseriens anvisning beskriver blant annet:

  • plassering av kjøkken i boligen
  • ulik utforming av arbeidsdelen, som parallellkjøkken, U-formet kjøkken, L-formet kjøkken eller løsning med kjøkkenøy
  • organisering av arbeidssoner
  • plassbehov og standardmål for kjøkkenskap og annen innredning
  • materialer og overflater
  • muligheter for å tilpasse innredningen etter individuelle behov


Les mer: 361.411 Kjøkken i boliger

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kjøkken med romslig arbeidsbenk og spiseplass ved vindu. God tilgang på dagslys øker boligkvaliteten. Foto: Peter Bisgaard
Kjøkken med romslig arbeidsbenk og spiseplass ved vindu. God tilgang på dagslys øker boligkvaliteten. Foto: Peter Bisgaard
Last ned bilde

Lenker

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2000 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg saker fra SINTEF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom