NAF

Skal du over fjellet på vei hjem til jul? Forbered deg på kolonnekjøring

Del

Det er meldt rufsete vær og mange fjelloverganger er allerede stengt. Kolonnekjøring er krevende, stressende og ikke helt ufarlig. - Faktisk er en toppladet elbil det mest komfortable man kan bli stående på tomgang med. Varmeapparatet kan man ha på i både tuneller og snøfokk, sier Nils Sødal, kommunikasjonssjef i NAF.

Kolonnekjøring er krevende. Forbered deg godt før du reiser hjem over fjellet til jul. (Foto: Colourbox)
Kolonnekjøring er krevende. Forbered deg godt før du reiser hjem over fjellet til jul. (Foto: Colourbox)

Brøytemannskapene er sjefene når det må kjøres kolonne over fjelloverganger. Så deres anvisninger skal følges. Og før du skal over er det viktig å fylle opp med drivstoff om det er bensin, diesel eller strøm.

- En bensin- eller dieselbil må skru av motoren i tunneler og hvis bilen snør igjen fordi eksosen gir giftige avgasser, sier Sødal. - Dette er ikke et problem med elbil forutsatt at du har nok strøm. Da kan varmeapparatet gå, men følg med på batterikapasiteten, fortsetter han.

Skal man over fjellet er det viktig å forberede seg litt. Varme klær, tepper og varm drikke må med, og legg det inne i kupeen i bilen så det er lett tilgjengelig. Også lommelykt, slepetau og spade er viktig å ha lett tilgjengelig.

- Det gjelder å ikke pakke det man trenger ved kolonnekjøring så bortgjemt at man ikke klarer å finne det frem i uværet, mener Sødal. - Litt underholdning kan også være greit å ha tilgjengelig, særlig om man reiser med barn. Det blir mye venting når det er kolonnekjøring, avslutter han.

Råd for kolonnekjøring

  • Ha lykt, slepetau og snøspade lett tilgjengelig i kjøretøyet
  • Det er lurt å ha med mat og varm drikke
  • La lufteanlegget forsyne frontruten med kald luft
  • Har du tåkelys, bruk dem (både foran og bak)!
  • Hold «øyekontakt» med bilen foran
  • Hold mest mulig jevn hastighet
  • Ikke kjør ut av kolonnen eller forsøk å snu
  • Dersom du må stoppe eller det blir stopp i kolonnen, må du ikke bevege deg bort fra bilen. Det kan være livsfarlig.

Les flere tips og råd på naf.no

Kontakter

Bilder

Kolonnekjøring er krevende. Forbered deg godt før du reiser hjem over fjellet til jul. (Foto: Colourbox)
Kolonnekjøring er krevende. Forbered deg godt før du reiser hjem over fjellet til jul. (Foto: Colourbox)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Østensjøveien 14
0609 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom