Sjømatnæringen ønsker økt foredling i Norge
Det viser PwC sitt «Sjømatbarometer 2019», hvor 169 respondenter fra den norske sjømatnæringen har blitt intervjuet. Barometeret viser at 2 av 3 tror på en økt foredling i Norge de neste fem årene. Kostnadsnivået og lav lønnsomhet innen foredling blir trukket frem som en av hovedårsakene til lav foredlingsgrad i Norge.
– Det er en spennende utvikling i sjømatsektoren, også når det gjelder å utnytte hele fisken. Regjeringen har som ambisjon å skape mer verdier av hver kilo fisk, så her er det mer å hente enn bare råstoffet, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.
- Vi bør ha større fokus på økt foredling i Norge, både for å stimulere til en økt verdiskaping men også for å sikre en bærekraftig utnyttelse av en verdifull ressurs. Dette er en utvikling vi i større grad ønsker å legge til rette for, sier Inger Solberg, divisjonsdirektør for bærekraft i Innovasjon Norge.
I dag består størsteparten av eksporten av fisk fra Norge av hel fisk, noe som betyr et betydelig tap av verdiskaping. I tillegg til at mesteparten av fisken blir eksportert hel, peker også Sjømatbarometeret på at norske fiskere forsynte måker med mat i form av restråstoff for rundt 350 millioner kroner i 2017.
-Vi bør gå fra å være råvareleverandør til å bygge en industri. Flere rapporter peker på muligheter for mer foredling i Norge. Merkevarebygging, produkt- og teknologiutvikling er helt sentrale elementer for økt lønnsomhet og konkurranseevne i fremtiden. Denne utviklingen ønsker vi i Innovasjon Norge å være en del av, sier Solberg.
Store muligheter for verdiskaping
I følge PwC rapporten «Økt foredling av sjømat og restråstoff i Norge» som ble produsert i fjor på oppdrag av Innovasjon Norge, har havbruksnæringen i Norge årlig tilgang til over 1,3 millioner tonn råstoff og restråstoff av høy kvalitet. Dersom alt dette hadde blitt bearbeidet ville det gitt rundt 421 000 tonn råstoff til andre produkter, noe som er en dobling av nåsituasjonen.
- Vi tror det ligger et betydelig potensial her. Bare dagens råstoffstrømmer fra laks og ørret representerer en enorm mulighet for næringen. Dersom vi bruker en brøkdel av dette volumet for å produsere mer mat for humant konsum, dyremat og eller biomarine ingredienser, så viser rapporten et verdiskapingspotensial på mellom en til åtte milliarder kroner innen 2050, avslutter Solberg.
FAKTA:
- 2019 er det 26. året på rad hvor Innovasjon Norge arrangerer norsk fellesstand på Seafood Expo Global (SEG) og 6. året for den parallelle messen Seafood Processing Global (SPG).
- Messen arrangeres fra 7. – 9. mai i Brussel og er verdens største sjømat og teknologimesse. Messen har over 1850 utstillere fra 79 land.
- Det er forventet over 28 000 besøkende til messen.
- Norge eksporterte 2,7 millioner tonn sjømat for tilsammen 99 milliarder kroner i 2018. Det er en volumøkning på 4 prosent og en verdiøkning på 5 prosent, eller 4,6 milliarder kroner mer enn i 2017. Dette tilsvarer 37 millioner måltider sjømat hver dag hele året, eller 25 700 måltider per minutt. (kilde: Sjømatrådet)
Nøkkelord
Kontakter
Mona Raa RavndalSeniorrådgiver PR og kommunikasjon
Tel:942 97 048morav@innovasjonnorge.noBilder
Lenker
Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Innovasjon Norge og Eksfin finansierer Nordic Halibut med til sammen 178 millioner kroner18.4.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Kveiteoppdrettsselskapet Nordic Halibut på Averøy i Møre og Romsdal mottar lånefinansiering på 102,5 millioner kroner fra Innovasjon Norge og 75 millioner kroner fra Eksportfinansiering Norge (Eksfin) til nytt landbasert settefiskanlegg på Tingvoll samt drift.
Nå åpnes det for nye klynger til Norwegian Innovation Clusters17.4.2024 15:00:00 CEST | Pressemelding
Innovasjon Norge, i samarbeid med Siva og Forskningsrådet, kan i dag kunngjøre opptak av nye klynger til klyngeprogrammet “Norwegian Innovation Clusters”.
Presseinvitasjon til Hannover Messe - besøk av statsminister Jonas Gahr Støre og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz11.4.2024 06:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Vi inviterer norsk presse til årets Hannover Messe, en av verdens største industrimesser, der Norge i år er partnerland. Statsminister Jonas Gahr Støre og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz besøker den norske paviljongen mandag 22. april.
Tina Stiegler blir ny divisjonsdirektør i Innovasjon Norge21.3.2024 15:30:00 CET | Pressemelding
Tina Stiegler skal lede Innovasjon Norges største kundedivisjon som selskapets nye divisjonsdirektør for samfunns- og næringsutvikling.
Bionova fungerer godt, viser den første evalueringen20.3.2024 10:45:29 CET | Pressemelding
Bionovas to ordninger fungerer etter hensikten, viser evalueringen som er gjennomført av Oxford Research.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom