Stiftelsen Norsk MatStiftelsen Norsk Mat

Signaturrett fra Voss tildelt Spesialitet-merke

Del
- Det er stor stas for meg som ordfører på Voss å få lov til å dele ut Spesialitet-merket til noe av det vi fra Voss er mest stolt over, nemlig smalahove, sa ordfører Hans-Erik Ringkjøb da han delte ut Spesialitet-merket til Vossakjøt.
Stor stas da Spesialitet-merket ble tildelt Vossakjøt for sitt Smalahove. Fra venstre: Nina Sundqvist (adm.dir i Matmerk, Ordfører i Voss Hans-Erik Ringkjøb, Arne Merkesdal (daglig leder i Vossakjøt), Willy Roger Jacobsen (eier og styreleder i Vossakjøt) og Geir Løne (Smalahove-produsent på Smalahovetunet Voss). Foto: Matmerk
Stor stas da Spesialitet-merket ble tildelt Vossakjøt for sitt Smalahove. Fra venstre: Nina Sundqvist (adm.dir i Matmerk, Ordfører i Voss Hans-Erik Ringkjøb, Arne Merkesdal (daglig leder i Vossakjøt), Willy Roger Jacobsen (eier og styreleder i Vossakjøt) og Geir Løne (Smalahove-produsent på Smalahovetunet Voss). Foto: Matmerk

Smalahove, sammen med Vossakorv fra Vossakjøt betegnes som selve signaturretten på Voss. Produktet har en mørk tekstur og en saftig smak. Tildelingen av Spesialitet-merket skal bidra til økt oppmerksomhet rundt de gamle, norske mattradisjoner. Stolte produsenter fra Vossakjøt og Smalahovetunet tok imot utmerkelsen.

- At vi kan satse større for å videreføre Smalahovekongen Ivar Lønes tradisjonelle livsverk, nå gjennom hans sønn Geir – er for oss veldig ærefullt. Nå vil vi vise fram produktet til hele landet, sier en stolt Willy Roger Jacobsen, styreleder og eier av Vossakjøt.

- Smalahove er lokalmat for viderekommende, og passer derfor svært godt inn i ekstremsportbygda Voss. Nå håper jeg at resten av Norge er klare for retten. Liker du pinnekjøtt, kan jeg garantere at du også vil omfavne smalahove, forsikrer Nina Sundqvist, adm.dir i Matmerk.

Særegenhet
Smalahove fra Vossakjøt har en unik tilberedningsmetode. Smalahovet svis med varme, skrapes rent for ull, kløyves, vaskes og legges i saltlake i omtrent 4 dager. Deretter henges hodene opp i eldhuset til røyking i åtte til ti timer. Denne prosessen gir smalahovet en særegen smak.

Smalahove fra Voss har flere hundre år med lange tradisjoner i området. Sauehold har vært vanlig gjennom alle tider, og fra gammelt av var det avgjørende å bruke hele dyret. I nyere tid blir smalahove ansett som en delikatesse for den matinteresserte forbruker i stadig større deler av landet. I dag produseres det årlig rundt 70 000 smalahover fra Vossakjøt.

Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokal mat og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak.
Produkter som blir tildelt dette merket skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.

Nøkkelord

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@matmerk.no

Bilder

Stor stas da Spesialitet-merket ble tildelt Vossakjøt for sitt Smalahove. Fra venstre: Nina Sundqvist (adm.dir i Matmerk, Ordfører i Voss Hans-Erik Ringkjøb, Arne Merkesdal (daglig leder i Vossakjøt), Willy Roger Jacobsen (eier og styreleder i Vossakjøt) og Geir Løne (Smalahove-produsent på Smalahovetunet Voss). Foto: Matmerk
Stor stas da Spesialitet-merket ble tildelt Vossakjøt for sitt Smalahove. Fra venstre: Nina Sundqvist (adm.dir i Matmerk, Ordfører i Voss Hans-Erik Ringkjøb, Arne Merkesdal (daglig leder i Vossakjøt), Willy Roger Jacobsen (eier og styreleder i Vossakjøt) og Geir Løne (Smalahove-produsent på Smalahovetunet Voss). Foto: Matmerk
Last ned bilde
Spesialitet til Smalahove fra Vossakjøt. Foto: Matmerk
Spesialitet til Smalahove fra Vossakjøt. Foto: Matmerk
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye