Akademikerne

Seier til Akademikerne i Arbeidsretten

Del

Akademikerne helse vant frem i arbeidsrettssaken mot Spekter. - En viktig dom for hele det organiserte arbeidslivet, sier forhandlingsleder Rune Frøyland.

Rune Frøyland leder i Akademikerne helse
Rune Frøyland leder i Akademikerne helse

Mandag 6. november la Arbeidsretten frem sin avgjørelse i saken mellom Spekter og Akademikerne helse.

Konfliktens kjerne var om Rikslønnsnemnda kan tvinge sykehuslegene til å jobbe med svært vide unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.

Rikslønnsnemnda kan ikke videreføre avtalen

Arbeidsretten slår fast at Rikslønnsnemnda ikke kan videreføre avtaler som inneholder store unntak fra arbeidsmiljøloven, uten at fagforeningen samtykker.

- Dette handler om medbestemmelse og retten til å trekke tilbake de videste unntakene fra loven i norsk arbeidsliv. Dommen er svært viktig – ikke bare for oss, men for hele det organiserte arbeidslivet, sier Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne helse.

Dommen innebærer at avtalen for 2016-2018 mellom Spekter og Akademikerne helse, som ble videreført av Rikslønnsnemnda, anses å være ugyldig i sin helhet. Det betyr at tariffavtalen fra 2014 gjelder inntil saken på nytt er behandlet i Rikslønnsnemnda.

- Nemnda kan altså ikke tvinge sykehuslegene til å jobbe langt utover arbeidsmiljølovens rammer, mot vår vilje, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen.

Vil gå grundig gjennom dommen

Å jobbe utover arbeidsmiljøloven er en frivillig ordning, regulert i avtaler mellom partene i arbeidslivet.

- Dette handler om muligheten til å ha reelle forhandlinger om arbeidstid og unngå at yrkesgrupper blir låst i avtaler mot sin vilje. Dommen er en seier for den norske modellen, sier Kari Sollien, leder i Akademikerne.

Det er første gang Arbeidsretten behandler en slik sak.

- Dette er en historisk dom. Akademikerne og Legeforeningen vil nå gå grundig gjennom den, sier Frøyland.

For ytterligere informasjon, kontakt:
Rune Frøyland, forhandlingsleder, Akademikerne helse, mob. 450 30 522
Christine Rian Johannessen, kommunikasjonssjef Akademikerne, mob. 977 47 507 

Kontakter

Bilder

Rune Frøyland leder i Akademikerne helse
Rune Frøyland leder i Akademikerne helse
Last ned bilde

Lenker

Om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Fridtjof Nansens plass 6
0160 OSLO

95 30 90 90http://www.akademikerne.no

Akademikerne er en arbeidstakerorganisasjon for langtidsutdannede. Organisasjonen ble stiftet i 1997. Medlemmene er yrkesorganisasjoner for folk med utdanning fra universitet eller vitenskapelig høyskole. Akademikerne består av 13 foreninger og disse har i alt ca 194 000 medlemmer.

Følg saker fra Akademikerne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Akademikerne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom