Rognkjeks er en sosial fisk
En god lusespiser er frisk og i godt hold. De som produserer rognkjeks som rensefisk, må derfor vite hvordan de skal få fisken til å trives, vokse godt og holde seg frisk. Det betyr riktig fôr, nok plass, godt vann og minst mulig stress.
Lang vei til maten
Forskningsprosjektet Rensvel skal finne måter å måle rensefiskens velferd. Tilgang til mat er viktig. Rognkjeksen har en kroppsform som gjør at den ikke er en utholdende svømmer, og trenger hvile i perioder. Det gjøre den ved å bruke en sugekopp under magen til å suge seg fast til karveggen.
– Fordi små rognkjeks liker å sitte på karveggen og ikke er kjappe svømmere, er det viktig at fôret tilføres nært karveggen. De fleste oppdrettere bruker automater sentralt i store kar. Det kan bli for langt unna for de små rognkjeksene, sier seniorforsker Ingrid Lein.
Det blir hevdet at rognkjeks som vokser raskt blir aggressiv og «mobber» mindre fisker ved biting på halefinner eller rygg. Derfor sorteres rognkjeksen etter størrelse mange ganger før den settes i merder i sjøen. Rensvel-prosjektet har vist at usortert rognkjeks kan leve tett på naboene uten at det oppstår mobbing.
– For å unngå at de større fiskene mobber de mindre, er det viktig å gi nok fôr til alle. I tillegg må fôrpelletene være store nok for de største rognkjeksene, og små nok for de minste, forklarer Lein.
Godt og mye vann
Rognkjeksen liker rent vann med mye oksygen, og god fart på vannet i karet. Fordi den må hvile innimellom, er det viktig å gi nok plass i karet til at alle finner et sted hvor de kan suge seg fast. I tillegg til karvolum må en derfor også sikre at det er nok veggareal.
– Tetthet i seg selv er ikke noe problem. Rognkjeksen er sosial og trives med å stå tett. Under gode miljøforhold vokser den godt, og holder seg frisk, sier Ingrid Lein.
Nofima leder forskningsprosjektet, som går i samarbeid med Nord universitet, Havforskningsinstituttet, NMBU og NTNU. Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).
Nøkkelord
Kontakter
Ingrid LeinForsker
Tel:934 19 441ingrid.lein@nofima.noBilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Studerte følelser for sjømat24.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Pris har noe å si. Tilgang på gode oppskrifter like så. Forbilder og inspirasjon er også viktig. Men hva med følelser for sjømat? Kan emosjoner ha noe å si for forbruket av sjømat blant unge i Norge?
Nytt torskeprodukt reduserer klimaavtrykket11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Når torsken pakkes i Vesterålen i ny emballasje, sparer det klimaet. Nye produkter får ned klimagassutslippene med 30 prosent.
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom