Universitetet i Oslo

Programmet for Oslo Peace Days er klart

Del

Oslo er en av de fredeligste byene i verden, ledende innen freds- og menneskerettighetsforskning og ikke minst; byen der Nobels fredspris deles ut. Det Norske Nobelinstitutt, Universitetet i Oslo (UiO), Oslo kommune og Nobels Fredssenter går sammen om å invitere til Oslo Peace Days fra 5. til 12. desember.

Under Oslo Peace Days kan du møte norske og internasjonale forskere og diskutere fred og menneskerettigheter. Under fagdagene kan du blant annet få innsikt i sammenhenger mellom fred og miljø, og høre Geir Lundestad, tidligere direktør ved Nobelinstituttet, snakke om Nobelprisen i et historisk perspektiv.

Menneskerettigheter og prisutdeling

Kvelden før fagdagen om menneskerettigheter, i en seremoni i universitetets gamle festsal, vil UiOs menneskerettighetspris deles ut til professor Nora Sveaass. Hun har gjennom en lang karriere jobbet med flyktninger, menneskerettighetsbrudd og psykologiske konsekvenser av dette. Både foredragene og prisutdelingen er åpen for alle.

Al Gore viser film og leder panel om klimakrisen

I etterkant av fredsprisutdelingen i Oslo rådhus den 10. desember vil den arabiske TV-kanalen Al Jazeera sende sitt sedvanlige live-intervju. Dette er en gyllen mulighet for publikum til å sette seg inn i den grufulle tematikken rundt bruken av seksualisert vold i krig og væpnede konflikter.

På Nobel Peace Prize Forum den 11. desember vil fredsprisvinner fra 2007 og tidligere visepresident i USA, Al Gore, i tillegg til andre topp internasjonale eksperter, snakke om hvordan vi kan løse klimakrisen.

Det vil også bli gratis filmvisning av Al Gore’s siste film «En ubehagelig oppfølger» på Cinemateket 8. desember.

Fredsvandringer og utendørskonsert

I løpet av Oslo Peace Days blir det også en stjernespekket fredsfest utendørs og en fredsvandring som knytter fortid og nåtid sammen. Under vandringen går vi sammen i fredsprisens historiske spor, fra Nobelinstituttet, via Universitetets aula, Grand Hotel, Stortinget og ender opp ved Oslo rådhus.

Bevaring av kultur i konfliktutsatte områder

Kulturhistorisk museum inviterer til foredrag om kulturminnevern i konfliktområder der vi får vi høre om hvordan tyrkere og armenere nå samarbeider om å undersøke og bevare byen Ani, som i 2016 kom på UNESCOs verdensarvliste.

Langåpent på fredsutstilling

Oslo Peace Days avsluttes 12. desember med publikumsåpning av utstillingen om fredsprisvinnerne i år, Denis Mukwege og Nadia Murad og deres arbeid mot seksualisert vold i krig. Da er det gratis adgang og åpent helt til klokken 20.00.

Les mer om programmet på nettsidene til www.oslopeacedays.no

Sitater fra initiativtakerne

Raymond Johansen, byrådsleder, Oslo kommune
– Vi ønsker å sette Oslo som fredsby tydeligere på kartet. Jeg håper og tror at Oslo Peace Days og samarbeidet mellom Oslo kommune, Nobelinstituttet, Universitetet i Oslo og Nobels Fredssenter vil bidra til engasjement og økt kjennskap til Oslo som fredsby, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Svein Stølen, rektor Universitetet i Oslo
– Vi ønsker at Oslo Peace Days skal bli en arena der hele befolkningen kan lære om og diskutere temaer knyttet til fred, demokrati og menneskerettigheter, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Olav Njølstad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt
– Et samarbeid mellom disse fire aktørene kan bidra til økt engasjement for fredsprisen og større oppmerksomhet for fredsspørsmål, sier Olav Njølstad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt.

Liv Tørres, direktør Nobels Fredssenter
– Fred er noe som må bygges hver dag gjennom aktiviteter og dialog, og ikke minst gjennom å oppleve ting sammen. Det er det vi skal gjøre under Oslo Peace Days, sier Nobels Fredssenters direktør Liv Tørres.

Nøkkelord

Kontakter

Pressekontakter
Nobels Fredssenter: Ingvill Bryn Rambøl, mobil: 924 52 944
Det Norske Nobelinstitutt: Gro Matland Nevstad, mobil: 982 03 144
Universitetet i Oslo: pressekontakt@uio.no / 930 77 006
Oslo kommune: Kristina Breivik, mobil: 938 51 921
Felles e-postadresse: info@oslopeacedays.no

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Denis Mukwege (til venstre) og Nadia Murad (til høyre). Illustrasjon: Niklas Elmehed. © Nobel Media
Denis Mukwege (til venstre) og Nadia Murad (til høyre). Illustrasjon: Niklas Elmehed. © Nobel Media
Last ned bilde
Årets vinner av UiOs menneskerettighetspris, professor i psykologi Nora Sveaass. Foto: Ola Sæther, Uniforum/UiO
Årets vinner av UiOs menneskerettighetspris, professor i psykologi Nora Sveaass. Foto: Ola Sæther, Uniforum/UiO
Last ned bilde
Al Gore er hovedtaler på årets Nobel Peace Prize Forum. Foto: © Ken Opprann/Nobelstiftelsen
Al Gore er hovedtaler på årets Nobel Peace Prize Forum. Foto: © Ken Opprann/Nobelstiftelsen
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no
Om Oslo Peace Days
  • Arrangeres første gang 5.-12. desember i år av Det Norske Nobelinstitutt, Universitetet i Oslo (UiO), Oslo kommune og Nobels Fredssenter. Institutt for fredsforskning (PRIO) samarbeider tett med partnerne om programmet.
  • Hensikten med samarbeidet er å skape mer engasjement rundt Nobels fredspris og sette temaer knyttet til fred og menneskerettigheter enda høyere på dagsorden.
  • Det vil være arrangementer tilpasset ulik alder og interesser. Programmet spenner vidt, fra folkefest og utendørskonsert, til fagdager om menneskerettigheter og fredsforskning.
  • Det blir arrangementer på både norsk og engelsk

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom