Universitetet i Oslo

Prisvinner får ikke forlate Tyrkia – en tom stol på UiOs menneskerettighetspris

Del

I dag skulle tyrkiske Ishtar Gözaydin mottatt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris. Prisvinneren får ikke forlate Tyrkia, og hennes stol under prisutdelingen vil stå tom. Rektor Svein Stølen ved UiO synes det er trist at Gözaydin ikke får motta prisen i Oslo: – Dette understreker den svært krevende situasjonen som et stort antall tyrkiske akademikere befinner seg i. Den akademiske friheten er under sterkt press i Tyrkia – og i mange andre land i verden – og alle vi som er med i det globale akademiske fellesskapet har et ansvar for å støtte opp om studenter og akademikere som får sin ytringsfrihet truet, sier Svein Stølen.

Professor Ishtar Gözaydin. Foto: Ola Sæther
Professor Ishtar Gözaydin. Foto: Ola Sæther

Professor Gözaydin er en meritert akademiker, med doktorgrad i jus fra Istanbul-universitetet og med forskerpraksis fra NYU Law School og Georgetown University’s International Law Institute. Hun har skrevet artikler og bøker hvor hun særlig fokuserer på forholdet mellom religion og politikk i Tyrkia.

Gözaydin er også en aktiv samfunnsdebattant og menneskerettighetsforkjemper, og gikk i 1993 sammen med kjente intellektuelle som Murat Belge og Orhan Pamuk for å stifte den tyrkiske Helsinki Citizens’ Assembly, en partipolitisk uavhengig organisasjon som jobber for fred, demokratisering, politisk pluralisme, rettsstat og bærekraftig utvikling. Foreningen er i dag kjent under navnet Citizens’Assembly, og er en av Tyrkias eldste menneskerettighetsorganisasjoner.

Gözaydin ble arrestert i sitt hjem 19. desember i fjor som et ledd i en større aksjon mot tidligere ansatte ved Gediz. I likhet med de fleste av de ca. 100.000 som er blitt arrestert etter kuppforsøket anklages hun for «medlemskap i en væpnet terrororganisasjon». Påtalemyndighetene har nedlagt påstand om 15 års fengsel.

Ishtar Gözaydin vil følge dagens prisutdeling direkte fra Istanbul. Rektor Svein Stølen håper på stort oppmøte på prisutdelingen: – Jeg håper så mange som mulig stiller opp og viser støtte til arbeidet til Ishtar Gözaydin og andre tyrkiske akademikere i en svært krevende tid, sier Stølen.

Kontakter

Pressevakt UiO:
Tlf: 930 77 006
E-post: pressekontakt@uio.no

Bilder

Professor Ishtar Gözaydin. Foto: Ola Sæther
Professor Ishtar Gözaydin. Foto: Ola Sæther
Last ned bilde

Lenker

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom