På god vei mot 5 om dagen
Målet om å spise fem enheter (500 g) frukt, bær og grønnsaker er godt kjent. Vi har kommet langt på vei når det gjelder frukt. Mye av årsaken til dette kan være bedre tilgang. Allerede i butikken er den grønne avdelingen blitt mer synlig. I tillegg er det mange arbeidsplasser som nå ofte er tilgjengelig som gode mellommåltider. - For å nå målet holder det om vi alle tar en ekstra gulrot eller et beger med cherry-tomater om dagen, og det er vel ikke være noen umulighet, mener Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Økt interesse for å lage mat fra bunnen
Lenge har det vært snakk om tidsklemma og dårlig tid i hverdagen. Mange har travle dager og må finne raske løsninger for tilbereding av mat, men vi ser en økt interesse for mat og matlaging i befolkningen. Det ligger mye omsorg i det å lage god mat til de du er glad i. Mange ønsker å lage maten fra bunnen av for å være trygg på hva den inneholder, og med enkle teknikker trenger det ikke å ta lang tid. Stavmikseren kan utrette små hverdagsunder med rotgrønnsakene, det er bare å kutte, koke og mose, og vips så har du en deilig rotmos eller en god base for en suppe.
Tomaten øker mest
Vi spiser mest gulrøtter, men tomaten, som er en god nummer to, øker mest. Vi ser også en hyggelig fremgang på løk og rotgrønnsaker. Mye av veksten kan tillegges produktutvikling. Spesielt kan vi nevne tomater, som har gjennomgått en liten revolusjon. Nå har vi god tilgang på deilige tomater i alle former og størrelser. Bruksområdene blir flere, og i dag er det helt naturlig for mange å bruke småtomater som snacks eller for å friske opp matpakken.
Det eneste farlige med grønnsaker er å spise for lite av det
Enkelte mennesker er, ifølge en nylig publisert rapport fra SIFO, engstelige for å spise frukt og grønt fordi de er skeptiske til produksjonsmetodene.
Det er trist dersom dette stopper folk fra å spise grønnsaker og frukt. Mattilsynet analyserer jevnlig produktene for å finne eventuelle reststoffer på både importerte og norskproduserte produkter, og de garanterer for mattryggheten.
Ifølge Pernille Rød Larsen i Norsk Gartnerforbund har norskdyrket frukt, grønnsaker og bær aldri vært tryggere og renere enn de er nå. Hun forteller om et langsiktig og målrettet utviklingsarbeid, som har gitt svært gode resultater.
Fordelene med å øke dagsinntaket av de grønne produktene er imidlertid store – mer fargerik mat, masse gode fiber og vitaminer og gode smaker.
Tilgjengelighet og tidlig introduksjon skaper gode vaner
Halvparten av dagens norske barnehagebarn går i en «5 om dagen barnehage». Det betyr at de blir kjent med frukt og grønnsaker via lek og smaking. Det tar tid å bli kjent med nye smaker, men barnehagebarn er nysgjerrige, lærevillige og glade i farger, og vi ser av undersøkelser at der frukt og grønnsaker blir servert og gjort tilgjengelig der øker også inntaket - til alle dagens måltider.
Vi er på god vei – og slår nå et slag for den ekstra daglige gulroten!
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. +47 952 83 171 - e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom