Opplysningskontoret for brød og korn

Overrask far med hjemmebakt til frokosten

Del

Søndag 11. november er det farsdag. Visste du forresten at farsdagen nesten ble innført som et tilsvar på morsdagen? Og at den moderne utgaven av farsdagen har sitt utspring i USA?

Opplysningskontoret for brød og korn foreslår å overraske far med hjemmebakt til frokost på søndag. Foto: brodogkorn.no
Opplysningskontoret for brød og korn foreslår å overraske far med hjemmebakt til frokost på søndag. Foto: brodogkorn.no

Det er Sonora Smart Dodd i Spokane, Washington, USA som blir regnet som opphavskvinne til dagen. Hun mente at også far burde feires siden det allerede fantes en morsdag. Og en god måte å feire far på er frokost på senga med hjemmebakte grytebrød, rundstykker eller scones – og kanskje en Sjokoladehjerte-kake?

Både grytebrød, rundstykker og scones er bakverk som barna kan lage, helt eller delvis. Det er lite som slår duften av hjemmebakt brødmat, og på farsdagen er det både lov og bra å servere et skikkelig kakestykke i tillegg.

Her er oppskrifter på rundstykker og sjokoladehjertekake. Flere oppskrifter og gode farsdagstips finner du på https://brodogkorn.no/fakta/deilig-frokost-til-farsdagen/

Eltefrie rundstykker

Eltefrie rundstykker er lekre til helgefrokost og lages enkelt med heving over natten. Deigen er grov, og røres bare sammen, uten å kna eller elte.

Ingredienser

250 g fullkornshvetemel
140 g hvetemel
1 ½ ts salt
½ ts tørrgjær
3 dl vann

Slik gjør du

Dag 1: Ha alle ingrediensene i en bakebolle, og bland godt sammen. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten eller i 12–20 timer.
Dag 2: Legg et bakepapir på kjøkkenbenken, og strø på godt med mel. Tøm deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut, og brett den inn mot midten et par ganger. Legg deigen med skjøten ned på bakepapiret.
Dekk over deigen med et klede eller en stor bakebolle, og la den etterheve i ca. 1 time.
En halvtime før du skal steke rundstykkene setter du ovnen på 250 °C, og setter samtidig inn en stekeplate.
Bruk en deigskrape eller skarp kniv og del deigen i ni emner. Legg emnene forsiktig over på et bakepapir.
Ta ut den varme stekeplaten, og dra bakepapiret med rundstykkene forsiktig over på den. Plasser stekeplaten nederst i ovnen, og senk temperaturen til 210 °C etter 5 minutter. Stek rundstykkene videre i 10–15 minutter. Avkjøl på rist

Sjokoladehjerte

Sjokoladehjerte er en frisk og deilig sjokoladekake med god smak av peppermynte. Festkaken har deilig sjokoladeganache som du gjerne kan lage dagen før.

Ingredienser

Kakebunn:
200 g smør
40 g kakaopulver
4 romtempererte egg
4 dl sukker
200 g hvetemel
1 ts bakepulver

Sjokoladeganache:
4 dl kremfløte
400 g sjokolade
8 dråper peppermynteolje

Slik gjør du

Kakebunn: Smelt smøret og bland inn kakaopulveret. Pisk egg og sukker til eggedosis, og tilsett kakaoblandingen. Sikt til slutt inn mel og bakepulver, og rør sammen.
Hell røren over i en smurt langpanne på ca. 30 x 40 cm.
Stek kaken midt i ovnen på 180 °C i ca. 20 minutter, avkjøl på rist.
Ganache: Finhakk sjokoladen. Varm fløten til kokepunktet og hell over sjokoladen. La den stå litt før du rører blandingen glatt og tilsetter peppermyntesmak.
Montering: Når kaken er avkjølt skjærer du ut to hjerter av langpanneformen.
Ha et lag med ganache på det ene kakehjertet og plasser det andre hjertet oppå. Smør et tynt lag ganache på hele kaken.
Plasser kaken over en rist og varm resten av ganachen over vannbad eller i en mikrobølgeovn til den er flytende. Hell over kaka og bruk en palettkniv til å bre sjokoladen jevnt utover slik at den renner godt ned på sidene.
Sett kaken over på serveringsfat og dekorer etter eget ønske.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Opplysningskontoret for brød og korn foreslår å overraske far med hjemmebakt til frokost på søndag. Foto: brodogkorn.no
Opplysningskontoret for brød og korn foreslår å overraske far med hjemmebakt til frokost på søndag. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Eltefrie rundstykker. Foto: brodogkorn.no
Eltefrie rundstykker. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Sjokoladehjerte. Foto: brodogkorn.no
Sjokoladehjerte. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Postadresse: Postboks 688 Løren, 0507 Oslo Besøksadresse: Lørenveien 40, 0585 Oslo
0106 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Ta et brøddøgn i uka!9.10.2018 08:00Pressemelding

Mange er opptatt av å spise både sunt og bærekraftig, men vet du at den enkleste måten å få det til på er å spise mer grove brød og andre grove kornprodukter? Korn har et lite klimaavtrykk på jordkloden og er den råvaren som har potensial til å brødfø en voksende verdensbefolkning. – Verdens brøddag 16. oktober er en god anledning for oss i Opplysningskontoret for brød og korn å sette søkelyset på korn som bærekraftig mat, forteller daglig leder Torunn Nordbø.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom